A hattyúk tava – balettbemutató gyerekeknek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hattyúk tava című Csajkovszkij-balett gyermekváltozatát játsszák szerdától a Szegedi Kortárs Balett művészei a Tisza-parti város Nagyszínházában.

Míg A hattyúk tava Szegeden is nagy sikerrel játszott, felnőtteknek szóló változatában a történet pszichológiai vonatkozásaira helyezte a hangsúlyt Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus, a gyerekeknek szóló előadásban a mese a legfontosabb.
Az óvodásoknak és kisiskolásoknak készült színpadi művet a hattyúk szépséges világának megjelenítése, a jó és a rossz harca jellemzi – mondta a rendező-koreográfus az előadás főpróbája előtt.
Mint kifejtette, a darabban olyan – a felnőtt változatban nem szereplő – figurák is megjelennek, akik a Haller János alakította Siegfried mellé állnak a menyasszonykeresésben, a herceg segítségére négy kiskacsa és két béka siet.
A produkciót – amelyet több mint húsz előadáson láthatnak a szegedi gyerekek – a társulat 2007-ben nagy sikerrel mutatta be a fővárosi Művészetek Palotája Fesztiválszínházában, a szereposztás azonban némileg változott a felújítás során: a hattyút Zsadon Flóra, a varázslót Tarnavölgyi Zoltán, lányát pedig Tóth Andrea táncolja.
A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy a Szegedi Kortárs Balett saját közönségének utánpótlását nevelje ki. “Ez a generáció tíz év múlva, sőt lehet, hogy korábban is potenciális nézőnk lesz, így nem lehet elég korán elkezdeni a nevelést arra a vizuális kultúrára, amit a tánc jelent” – fogalmazott Juronics Tamás.
A táncművész hozzáfűzte: az egyfelvonásos darabot a felismerhető karakterek, a látványos és szép koreográfia, valamint Csajkovszkij varázslatos muzsikája a legkisebbek számára is vonzóvá teszi.

Default thumbnail
Előző sztori

Tóth Bagi Csaba vendégségben – itthon

Default thumbnail
Következő sztori

Csalók kérnek pénzt a DÉMÁSZ nevében

Legutóbbi hasonló cikkek