Egészség

Új vírus - Több beteg, több védőoltás a Dél-Alföldön

Új vírus - Több beteg, több védőoltás a Dél-Alföldön

2009. december 2., szerda
Új vírus - Több beteg, több védőoltás a Dél-Alföldön

Lassan, de biztosan emelkedik az újinfluenzás betegek száma a Dél-Alföldön; emiatt három városban van látogatási tilalom és további egy kórházban még tárgyalnak a korlátozásról - mondta el az ÁNTSZ regionális járványügyi osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

Tombácz Zsuzsanna

ismertetése szerint Csongrád megyében, Szegeden betegedtek meg a legtöbben, ott látogatási tilalom van a klinikán. Békés megyében Orosházán sok a beteg, ezért tervezik a látogatási korlátozást. Bács-kiskun megyében Kecskeméten stagnál a betegek száma, Baján viszont tovább emelkedett, emiatt a két város kórházai nem látogathatók. Mostanra elmondható, hogy fokozódott az oltási kedv a Dél-Alföldön - tette hozzá Tombácz Zsuzsanna. Szegeden például a két oltóponton átlagosan naponta 150 embert oltanak be a H1N1 vírus elleni vakcinával. A régióban 360 ezer oltóanyagot adtak ki, amelyből eddig 200-220 ezer oltóanyaggal számoltak el, ami azt jelenti, hogy még 150-160 ezer oltással még dolgoznak - részletezte az osztályvezető. Közben változatlanul válságos az állapota annak a kismamának, aki már több mint négy hete került be a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályára. Nála - miután a lélegeztető gépet nem tudják- azt a külső oxigenizációs kezelést alkalmazzák, mint amit a fővárosban a Semmelweis Egyetemen kezelt kismamánál használtak - mondta el az MTI megkeresésére Rudas László, a klinika professzora. Mivel a kismama állapota válságos, több szervrendszeri támogatást igényel, így például vese-pótló kezelést is kap. A professzor a magzatról nem nyilatkozott. Egy másik terhes nőt is kezeltek a szegedi intenzíven, de az ő állapota a gépi lélegeztetés nélkül is annyira javult, hogy kiadható volt a rendes osztályra. A szintén a szegedi körintenzíven levő doktornő állapotáról Rudas László azt mondta, hogy az ő állapota kevésbé kritikus, de nála is fellépett a veseelégtelenség. Szerencsére azonban még elegendő a gépi lélegeztetés, és az ő esetében nincs szükség a külső oxigenizációs kezelésre - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.