Közélet

Lófara: testükkel óvják a városvédők a lovasszobrot - VIDEÓ

Lófara: testükkel óvják a városvédők a lovasszobrot - VIDEÓ

2009. december 4., péntek
Lófara: testükkel óvják a városvédők a lovasszobrot - VIDEÓ
Pénteken reggel elkezdődött az útfelbontás a Reök-palota előtti téren. A munkások légkalapáccsal kezdték szétverni a 3. honvéd huszárezred hősi emlékművét körülvevő kovácsoltvas kerítés alatti betonszegélyt is, hogy kiszabadítsák a fémrészt. A helyszínre érkező ifj. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tagja bement a munkaterületre, s a szobor talapzata melletti részen lábai közé fogta a vaskerítés egy részét. A bontók erre arrébb vonultak, máshol folytatták a munkát.10.00: Patthelyzet alakult ki az emlékmű körül. Időközben megérkezett v. Szilágyi Árpád, a városvédő egyesület elnöke, valamint a Jobbik szegedi szervezetének elnöke, Tóth Péter és Rácz Tibor alelnök is. A helyszínen tájékozódott Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is. A politikus a SZEGEDma.hu kérdésére válaszolva elmondta: a városvezetésnek van érvényes engedélye az útfelbontásra, illetve a kerítés és a szobor posztamensének bontására is rendelkeznek jogerős építési engedéllyel. A városvédők továbbra is vitatják az utóbbi engedélyek érvényességét. FRISSÍTVE!
11.00: A rendőrök nem sokkal ezelőtt meggyőzték ifj. Szilágyi Árpádot, hagyja el a lezárt területet. Egyre több jobbikos gyülekezik viszont. A párt szegedi elnöksége a következő közleményt adta ki: A szegedi Jobbik ma tiltakozni fog a "Lófara" bontása miatt. Mivel a bontás már reggel megkezdődött a szegedi Jobbik azonnal riasztotta aktivistáit és a nap folyamán jelen leszünk a "Lófaránál", hogy a városkép rombolást megakadályozzuk. A jobbikosok két transzparenst is hoztak magukkal: "Nem engedünk a hőseinkből!", illetve "Rendet, Jobbikot!" felirattal. Egyre több a rendőr a Reök előtti téren, a Jobbik vezetésével tárgyalnak. 12.00: Tóth Péter a rendőrségen bejelentette a Jobbik mai csendes demonstrációját. Este 10-ig kaptak engedélyt. A téren most nyugalom van. 14.00: A Jobbik vezetői bejelentést tettek a munkavédelmi hatóságnál, mivel véleményük szerint életveszélyesek a Reök-palota oldalában a munkafolyamatok, a kerítés olyan közel van a járdához, hogy mikor a markoló bontja az aszfaltot, alig fél méterre van a járókelőktől. A délután folyamán a párt szimpatizánsai egy óvatlan pillanatban behatoltak a körülzárt területre, pedig erre korábban nem kaptak engedélyt. A szobor tövében gyertyát gyújtottak a hősök emlékére. 14.30: Rácz Tibor alelnök arról tájékoztatta portálunkat, hogy este 19 órakor nagydemonstrációt tartanak a jogi kar bejárata előtt. Mindenkit várnak a hősi emlékmű védelméért! A fejleményekről folyamatosan beszámolunk! A csütörtök esti tüntetésről ITT olvashat! Kapcsolódó cikkünket a Lófara csütörtökön megkezdett bontásáról IDE kattintva tekintheti meg.Első Világháborús emlékmű - áthelyezés előtt in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.