Lófara: testükkel óvják a városvédők a lovasszobrot – VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Pénteken reggel elkezdődött az útfelbontás a Reök-palota előtti téren. A munkások légkalapáccsal kezdték szétverni a 3. honvéd huszárezred hősi emlékművét körülvevő kovácsoltvas kerítés alatti betonszegélyt is, hogy kiszabadítsák a fémrészt. A helyszínre érkező ifj. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület tagja bement a munkaterületre, s a szobor talapzata melletti részen lábai közé fogta a vaskerítés egy részét. A bontók erre arrébb vonultak, máshol folytatták a munkát.

10.00: Patthelyzet alakult ki az emlékmű körül. Időközben megérkezett v. Szilágyi Árpád, a városvédő egyesület elnöke, valamint a Jobbik szegedi szervezetének elnöke, Tóth Péter és Rácz Tibor alelnök is.

A helyszínen tájékozódott Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is. A politikus a SZEGEDma.hu kérdésére válaszolva elmondta: a városvezetésnek van érvényes engedélye az útfelbontásra, illetve a kerítés és a szobor posztamensének bontására is rendelkeznek jogerős építési engedéllyel.

A városvédők továbbra is vitatják az utóbbi engedélyek érvényességét.

FRISSÍTVE!

no images were found

11.00: A rendőrök nem sokkal ezelőtt meggyőzték ifj. Szilágyi Árpádot, hagyja el a lezárt területet. Egyre több jobbikos gyülekezik viszont. A párt szegedi elnöksége a következő közleményt adta ki: A szegedi Jobbik ma tiltakozni fog a “Lófara” bontása miatt. Mivel a bontás már reggel megkezdődött a szegedi Jobbik azonnal riasztotta aktivistáit és a nap folyamán jelen leszünk a “Lófaránál”, hogy a városkép rombolást megakadályozzuk.

A jobbikosok két transzparenst is hoztak magukkal: “Nem engedünk a hőseinkből!”, illetve “Rendet, Jobbikot!” felirattal.

Egyre több a rendőr a Reök előtti téren, a Jobbik vezetésével tárgyalnak.

12.00: Tóth Péter a rendőrségen bejelentette a Jobbik mai csendes demonstrációját. Este 10-ig kaptak engedélyt. A téren most nyugalom van.

14.00: A Jobbik vezetői bejelentést tettek a munkavédelmi hatóságnál, mivel véleményük szerint életveszélyesek a Reök-palota oldalában a munkafolyamatok, a kerítés olyan közel van a járdához, hogy mikor a markoló bontja az aszfaltot, alig fél méterre van a járókelőktől. A délután folyamán a párt szimpatizánsai egy óvatlan pillanatban behatoltak a körülzárt területre, pedig erre korábban nem kaptak engedélyt. A szobor tövében gyertyát gyújtottak a hősök emlékére.

14.30: Rácz Tibor alelnök arról tájékoztatta portálunkat, hogy este 19 órakor nagydemonstrációt tartanak a jogi kar bejárata előtt. Mindenkit várnak a hősi emlékmű védelméért!

A fejleményekről folyamatosan beszámolunk!

A csütörtök esti tüntetésről ITT olvashat!
Kapcsolódó cikkünket a Lófara csütörtökön megkezdett bontásáról IDE kattintva tekintheti meg.

no images were found


Első Világháborús emlékmű – áthelyezés előtt in Szeged

Előző sztori

I Love Lajos

Következő sztori

Halálos vonatgázolás – estére áll vissza a rend