/

Pesti Imre: fizessen a kormányzat még az idén a kórházaknak 6 milliárdot

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fizesse ki a kormány a kórházaknak még az idén azt a 6 milliárd forintot, amit megígért nekik korábban egy alku során – szólította fel Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője a kormányt Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a kórházak eredetileg 25 milliárd forintot kértek ahhoz, hogy működőképesek maradjanak, ám ezt nem kapták meg. A kormányzat ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy 10 milliárdot megkapnak a kórházak abból a 10 és fél milliárdból, amit korábban zároltak tőlük. A kormány időközben novemberben 4 milliárdot kifizetett – mint kiderült, nem ebből a keretből, hanem máshonnan spórolt meg erre a célra – de 6 milliárddal továbbra is adós maradt.
Pesti Imre rámutatott: a decemberre szerződésben vállalt fennmaradó 6 milliárd forint ma már biztos, hogy a 2010-es költségvetést terheli majd, “feltéve, ha megkapják a kórházak”. A kifizetés késedelme azt jelenti, hogy a várólisták napról napra hosszabbodnak, műtétek maradnak el, a kórházmenedzsment rákényszerül, hogy a szakembereket csak olcsóbb beavatkozásokra vegye rá. A forráskivonás tehát a betegellátás korlátozását jelenti – összegezte.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több kórház csak sürgősségi ellátást enged meg orvosainak, és egyre több helyen nemcsak beszállítóiknak, hanem szerződéses orvosaiknak sem tudnak fizetni. A beszállítók így arra kényszerülnek, hogy csak annyit szállítsanak, amennyit a kórházak készpénzben kifizetnek.
Újabb terheket jelent a kórházak számára, hogy 30-50 fős influenzaosztályokat kell létrehozniuk, amelyeken jelenleg csak 4-5 beteg fekszik, ezért ez óriási ráfizetés, mert kötelezték ugyan őket erre, ám ezt a készenlétet az állam nem finanszírozza – tette hozzá.
Az ellenzéki politikus megállapította: a 2010-es költségvetés 13 havi finanszírozása kevesebb lesz, mint a 2009-es 11 havi támogatása. A kormányzat ezzel együtt a 2010-es költségvetésből fedezi az influenzaoltásokat és a közalkalmazottak bérkiegészítését is, annak jövőre való áttolásával.
“A Gyurcsány-Bajnai kormányzás az egészségügy számára négy fekete évet jelentett”. A szocialisták az elmúlt évek rossz költségvetéseinek oltárán “több alkalommal is feláldozták az egészségügyet, csőd szélére sodorták az ellátást” – fogalmazott.
Kérdésre válaszolva Pesti Imre azt mondta: “nincs meggyőződve arról, hogy az a jó megoldás”, ha Hódmezővásárhelyen az önmagukat H1N1 vírus ellen be nem oltó orvosoknak betegségük esetén nem adnak táppénzt, de azt nem tudta megmondani, hogy ez az eljárás jogszerű-e.

(lesőharcsa)

Előző sztori

Gázpisztolyt rántottak a makói kórházban

Következő sztori

Hétfő: Egypercesek stopperen a Reökben