Magyar-szlovák egyházi felsőoktatási együttműködést kötöttek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Együttműködési megállapodást kötött a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola és a szlovák Rózsahegyi Katolikus Egyetem szombaton Szegeden.

A megállapodás keretében több területen is tervezik a közös munkát, például a következő tanévben már elindul egy diák- és pedagóguscsere program – mondta el a szegedi főiskola rektora az esemény sajtótájékoztatóján.
Kozma Gábor kifejtette: a kezdeményezés azért is kiemelkedő, mert a magyar partner egy kis létszámú felsőoktatási intézmény, a szlovák egyetem viszont több karával a tudományterületek sokaságát fedi le, de a megállapodás példaértékű.
A kapcsolat kiaknázása során együttműködést terveznek az egyházi intézményrendszert segítő képzések több területén: a teológia mellett a hittanárképzés, a pedagógia, a pszichológia, a médiatudomány, a történettudomány, a karitasztudomány, a mentálhigiénés és az andragógiai területein is. Az információcsere mellett egy Erasmus-programot is elindítanak, tanévenként két-három diák és oktató jut el a társintézménybe.
A jövőbeli tervek közt szerepel még egy közös tudásbázis létrehozása is, mely már túlmutat a katolikus felsőoktatáson. A két ország állami felsőoktatását is megcélozná a felhívás, mely alapján kulturális, oktatási és tudományos adatbázist hoznának létre a két ország kapcsolatában eddig elért eredményekből.
A szlovák és a magyar egyházi felsőoktatási intézmény vezetők és szakemberek a megállapodás aláírása előtt egy konferencia keretében tanácskoztak Szegeden. Ezen több olyan témát érintettek, mely mindkét ország számára fontos, ilyen volt Szent Ciril és Metód, Szent István, a címerekben szereplő kettős kereszt története vagy a szlovák kisebbség kérdése a dél-alföldi régióban.

Default thumbnail
Előző sztori

Lázongás az MSZP kongresszusán?

Default thumbnail
Következő sztori

Immár biztos Bokros és Mesterházy jelölése

Legutóbbi hasonló cikkek