Egyetem

Magyar-szlovák egyházi felsőoktatási együttműködést kötöttek Szegeden

Magyar-szlovák egyházi felsőoktatási együttműködést kötöttek Szegeden

2009. december 12., szombat
Magyar-szlovák egyházi felsőoktatási együttműködést kötöttek Szegeden

Együttműködési megállapodást kötött a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola és a szlovák Rózsahegyi Katolikus Egyetem szombaton Szegeden.

A megállapodás keretében több területen is tervezik a közös munkát, például a következő tanévben már elindul egy diák- és pedagóguscsere program - mondta el a szegedi főiskola rektora az esemény sajtótájékoztatóján.

Kozma Gábor

kifejtette: a kezdeményezés azért is kiemelkedő, mert a magyar partner egy kis létszámú felsőoktatási intézmény, a szlovák egyetem viszont több karával a tudományterületek sokaságát fedi le, de a megállapodás példaértékű. A kapcsolat kiaknázása során együttműködést terveznek az egyházi intézményrendszert segítő képzések több területén: a teológia mellett a hittanárképzés, a pedagógia, a pszichológia, a médiatudomány, a történettudomány, a karitasztudomány, a mentálhigiénés és az andragógiai területein is. Az információcsere mellett egy Erasmus-programot is elindítanak, tanévenként két-három diák és oktató jut el a társintézménybe. A jövőbeli tervek közt szerepel még egy közös tudásbázis létrehozása is, mely már túlmutat a katolikus felsőoktatáson. A két ország állami felsőoktatását is megcélozná a felhívás, mely alapján kulturális, oktatási és tudományos adatbázist hoznának létre a két ország kapcsolatában eddig elért eredményekből. A szlovák és a magyar egyházi felsőoktatási intézmény vezetők és szakemberek a megállapodás aláírása előtt egy konferencia keretében tanácskoztak Szegeden. Ezen több olyan témát érintettek, mely mindkét ország számára fontos, ilyen volt

Szent Ciril

és

Metód

,

Szent István

, a címerekben szereplő kettős kereszt története vagy a szlovák kisebbség kérdése a dél-alföldi régióban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.