Szocialista árnyékkormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az árnyékkormány körüli sok-sok félreértés egyike volt, hogy 2002 februárjában Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt kormányprogram-tervezetével együtt mutatta be januárra ígért árnyékkormánya egy (!) tagját, László Csabát, a pénzügyi tárca várományosát.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület kecskeméti rendezvényén Orbán Viktor kijelentette, hogy a Fidesz nem készül árnyékkormány felállítására, ezért csak a választások után nevezi meg miniszter-jelöltjeit.
Az árnyékkormány (shadow cabinet) brit találmány, amit jó egy évtizede próbálgatnak a magyar pártok is alkalmazni – sikertelenül. Az árnyékkormány a mindenkor legerősebb és kormányzásra legesélyesebb ellenzéki párt testülete, amely azt hivatott bizonyítani és demonstrálni, hogy a párt képes és alkalmas a kormányzásra. Az árnyékkormány a választások, még pontosabban a választási vereség után áll össze, és leképezi az „igazi”, a hivatalban lévő kormány munkamegosztását és szervezeti struktúráját úgy, hogy tagjai az „igazi” minisztériumok tevékenységkörének ellenzéki szakértőiként szerepelnek, akik két választás között az adott területen folyamatosan képviselik az ellenzéki pártot a nyilvánosságban. Nagyjából a magyar pártok szakmai kabinetjeihez hasonlóan. A Fidesz ugyan most nem készül árnyékkormány felállítására, de Dr. Mikola István ellenzéki szakpolitikusként való eddigi szereplése nagyjából olyan, mintha 2006-tól egy fideszes árnyékkormány és egyben egy jövendő Fidesz-kormány egészségügy-minisztere lett volna.
Igazából nem értem, hogy Orbán Viktor miért szólt egyáltalában az árnyékkormányról. A nyilvánosságban nem nehezedett (még) nyomás a Fideszre és személy szerint Orbánra, hogy rukkoljanak elő nevekkel. Ráadásul az árnyékkormánynál fajsúlyosabb kérdésben, abban, hogy a Fidesznek van-e egyáltalán kormányprogramja, Orbánék az elmúlt években sikerrel bekkelték ki a baloldali nyomást, ami arra irányult, hogy a politikai diskurzust a Fidesz programjának darabokra szedésével tematizálják, elterelve a figyelmet saját felelősségükről és tehetetlenségükről. Nem kell tehát a Fidesznek attól tartania, hogy idejekorán politikai vadászat indul a szóba jöhető jelöltjei ellen. A Fidesz kormányzóképessége sem szorul árnyékkormány általi bizonyításra. Leginkább azért, mert az MSZP és az SZDSZ, Gyurcsány és Bajnai katasztrofális kormányzati tevékenysége miatt a szavazók többsége, még a baloldalon is, nagyjából egyetért azzal, hogy egy Fidesz vezette kormány sokkalta jobban kormányozná az országot, mint a mostani garnitúra. Amíg a szocialisták nem varázsolnak elő a cilinderükből egy hitelesnek tetsző kormányfő-jelöltet, mondjuk egy Gráf József kaliberűt, még az Orbán-fóbiás, de földön járó szavazóik is úgy gondolják, hogy a mostaniaknál csak jobbak jöhetnek. A kormányzóképesség szempontjából igazából az MSZP lesz rászorulva mihamarább, hogy bizonyítsa: a pártlistás biztos befutó helyek mellett kormányzati posztok után is két kézzel kapkodnak a baloldalon.
Az árnyékkormány körüli sok-sok félreértés egyike volt, hogy 2002 februárjában Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt kormányprogram-tervezetével együtt mutatta be januárra ígért árnyékkormánya egy (!) tagját, László Csabát, a pénzügyi tárca várományosát. Szili Katalin azonban 2004-ben, tehát már kormányzati pozícióban szerette volna elérni árnyékkormány felállítását az MSZP-ben, azaz a párton belül!
Olvasóim kapcsolják be a biztonsági övet s húzzák be a kéziféket: Thürmer Gyula a Munkáspárt nevében bejelentette, hogy hajlandók „kívülről támogatni” egy szocialista párti árnyékkormányt!
„A jelenlegi kormány csődje már a szocialista párton belül is nyilvánvalóvá vált”, mondotta volt Thürmer Gyula pártelnök, s hozzáfűzte, hogy ennek az aggodalomnak egyik megjelenési formája az, hogy befolyásos szocialista körök létrehozták az árnyékkormányt. „Mi régóta mondjuk, hogy ezt kell tenni”, jelentette ki határozottan, mert – érvelt – „ez bizonyítja, hogy vannak még a Szocialista Pártban a baloldali eszmékhez hű erők”.
Ha Szili és Thürmer tartják magukat az árnyékkormánnyal kapcsolatos felfogásukhoz, mihamarább várható, hogy Orbán Viktor elhatárolódó megnyilatkozása ellenében valamelyikük megint csak árnyékkormány ötletével fog előállni.

Default thumbnail
Előző sztori

Kolumbusz előtti tárgyak Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Jégkorong: vereséggel nyitott a Volán – FOTÓK!