Novemberi Szerencsenapok Extra
/

Márton-napi lakoma

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

“Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a népi mondás. Azonban ma is szívesen tartjuk magunkat e haspárti hiedelemhez, hiszen nemcsak a liba húsa és mája ínyenc finomság, de zsírja is nagyon ízletes.

Ráadásul a klasszikus Márton-napi töltött libán és lúdnyaklevesen kívül számos egyéb ételt készíthetünk belőle, például ludaskását, sült libamájat, libatepertőt is. A libafogások gazdag repertoárjából ajánlunk ezen a héten ízelítőt, melyet a késő ősz ízeivel egészítünk ki. Ilyenkor már iható az újbor is, hiszen a hiedelem szerint Márton az újbor bírája. Így miközben végigesszük a Márton-napi menüsort, ne feledkezzünk meg az idei év legfiatalabb borairól sem! Kortyolgassunk és ízlelgessünk kedvünkre, hisz ez az utolsó lakoma a karácsonyi dőzsölések előtt. Márton napja után ugyanis kezdetét veszi a karácsony előtti 40 napos böjtidőszak.

Márton-napi étlap

Előétel: Sajtot sajttal, avagy birsalmasajt sajtfalatkákkal
Leves: Fűszeres erőleves
Főétel: Libapecsenye
Köret: Almás vöröskáposzta
Desszert: Körtefelfújt

Sajtot sajttal, avagy birsalmasajt sajtfalatkákkal

Hozzávalók:
– 1 kg birsalma
– 1 citrom
– 10 dkg durvára vágott dióbél
– 60 dkg cukor
– 10 – 10 dkg edami, trappista és cheddar sajt

no images were found

Elkészítés:
Az almákat ledörzsöljük, megmossuk, de ne hámozzuk meg. Negyedekbe vágjuk, a csutkáját is benne hagyhatjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Ha megpuhult, leszűrjük és átpasszírozzuk. A cukrot felöntjük 1 dl birsalmafőzőlével, szirupot főzünk belőle, majd belekeverjük a birspépet. Folyamatos kevergetéssel addig főzzük, amíg besűrűsödik. Citromlével ízesítjük, kivajazott formákba először durvára darabolt diót szórunk, majd beleöntjük a lekvárt. Ha megszilárdult, kiönthetjük. Kis cikkelyeket vágunk belőle és a felszeletelt sajtok tetejére halmozzuk. Egy nem mindennapi, édes, de mégis sós és a dió miatt pikáns ízű falatkákat készíthetünk így.

Fűszeres erőleves

Hozzávalók:
– 5 dl húsleves vagy erős csontlé
– 1 kis csomó zöldpetrezselyem
– 1 kis csomó kapor
– 1 kiskanál apróra vágott snidling
– 1 zellerlevél
– 1 tojássárgája
– 1 dl tejszín
– 1 zsemle
– margarin

no images were found

Elkészítés:
A zöldpetrezselymet, a snidlinget, a kaprot apróra vágjuk és a levesestálba tesszük. A tojássárgáját jól felverjük tejszínnel. A zsírtalan forró húslevest lassan, habverővel állandóan keverve ráöntjük a tejszínes tojássárgájára, majd tűzre tesszük és átforrósítjuk, de nem forraljuk. A forró levest ismét habverővel keverve ráöntjük a tálban lévő zöldfűszerekre. A zsemlét kockákra vágva, kicsit sózva megpirítjuk a margarinon és a leveshez tálaljuk. Sajtforgáccsal díszítjük.

Libapecsenye

Hozzávalók:
– 1 liba
– 1 nagy gerezd fokhagyma
– 1 fej vöröshagyma
– köménymag
– majoránna
– só

no images were found

Elkészítés:
A liba zsíros bőrét kockára bevagdaljuk, tepsibe helyezzük, sóval, fokhagymával, vöröshagymával, kevés köménymaggal és majoránnával fűszerezzük. Kevés vizet öntünk alá. Közepes hőmérsékletű sütőben először pároljuk, majd a saját levével locsolgatva pirosra sütjük. Köretként héjában sült krumplit és párolt almás vöröskáposztát ajánlunk.

Almás vöröskáposzta

Hozzávalók:
– 1 kg vöröskáposzta
– 0.5 kg alma
– 1 ek. cukor
– 1 hagyma
– 3 ek. olaj
– só
– köménymag

no images were found

Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, forró olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott, besózott, majd kicsavart káposztát. Meglocsoljuk egy kanál ecettel vagy citromlével, ráhintjük a héjastul megreszelt almát, s fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadunk egy késhegynyi köménymagot, és ha szükséges, kevés vizet öntünk alája. Tálalás előtt 1-2 kanál tejfölt is adhatunk hozzá.

Körtefelfújt

Hozzávalók:
– 40 dkg túró
– 10 dkg cukor
– 3 tojás
– 1 citrom héja és fél citrom leve
– 4 evőkanál liszt
– 1 csapott evőkanál sütőpor
– 4-5 db körte
– vaj a tűzálló tál kikenéséhez
– mandulaforgács a díszítéshez

no images were found

Elkészítés:
A cukorból 2 evőkanállal félreteszünk, a többit összekeverjük a tojás sárgákkal, a citromhéjjal és a túróval. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük, majd a túróhoz adjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A körtéket meghámozzuk, 8 gerezdre vágjuk és ezeket vékony szeletekre. Összekeverjük a citromlével és 2 kanál cukorral. A tojáshabot meg a körtét is a túróhoz adjuk, és egy kivajazott tűzálló edénybe tesszük, és mandulaforgáccsal megszórjuk. Előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön, kb. 50-60 percig sütjük.

Default thumbnail
Előző sztori

FOGas kérdések

Default thumbnail
Következő sztori

Uniós pénzek a Homokhátság közösségi közlekedésének fejlesztésére

Legutóbbi hasonló cikkek