Gasztro

Márton-napi lakoma

Márton-napi lakoma

2009. november 11., szerda
Márton-napi lakoma
"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a népi mondás. Azonban ma is szívesen tartjuk magunkat e haspárti hiedelemhez, hiszen nemcsak a liba húsa és mája ínyenc finomság, de zsírja is nagyon ízletes. Ráadásul a klasszikus Márton-napi töltött libán és lúdnyaklevesen kívül számos egyéb ételt készíthetünk belőle, például ludaskását, sült libamájat, libatepertőt is. A libafogások gazdag repertoárjából ajánlunk ezen a héten ízelítőt, melyet a késő ősz ízeivel egészítünk ki. Ilyenkor már iható az újbor is, hiszen a hiedelem szerint Márton az újbor bírája. Így miközben végigesszük a Márton-napi menüsort, ne feledkezzünk meg az idei év legfiatalabb borairól sem! Kortyolgassunk és ízlelgessünk kedvünkre, hisz ez az utolsó lakoma a karácsonyi dőzsölések előtt. Márton napja után ugyanis kezdetét veszi a karácsony előtti 40 napos böjtidőszak.

Márton-napi étlap

Előétel: Sajtot sajttal, avagy birsalmasajt sajtfalatkákkal Leves: Fűszeres erőleves Főétel: Libapecsenye Köret: Almás vöröskáposzta Desszert: Körtefelfújt

Sajtot sajttal, avagy birsalmasajt sajtfalatkákkal

Hozzávalók: - 1 kg birsalma - 1 citrom - 10 dkg durvára vágott dióbél - 60 dkg cukor - 10 – 10 dkg edami, trappista és cheddar sajt
Elkészítés: Az almákat ledörzsöljük, megmossuk, de ne hámozzuk meg. Negyedekbe vágjuk, a csutkáját is benne hagyhatjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Ha megpuhult, leszűrjük és átpasszírozzuk. A cukrot felöntjük 1 dl birsalmafőzőlével, szirupot főzünk belőle, majd belekeverjük a birspépet. Folyamatos kevergetéssel addig főzzük, amíg besűrűsödik. Citromlével ízesítjük, kivajazott formákba először durvára darabolt diót szórunk, majd beleöntjük a lekvárt. Ha megszilárdult, kiönthetjük. Kis cikkelyeket vágunk belőle és a felszeletelt sajtok tetejére halmozzuk. Egy nem mindennapi, édes, de mégis sós és a dió miatt pikáns ízű falatkákat készíthetünk így.

Fűszeres erőleves

Hozzávalók: - 5 dl húsleves vagy erős csontlé - 1 kis csomó zöldpetrezselyem - 1 kis csomó kapor - 1 kiskanál apróra vágott snidling - 1 zellerlevél - 1 tojássárgája - 1 dl tejszín - 1 zsemle - margarin
Elkészítés: A zöldpetrezselymet, a snidlinget, a kaprot apróra vágjuk és a levesestálba tesszük. A tojássárgáját jól felverjük tejszínnel. A zsírtalan forró húslevest lassan, habverővel állandóan keverve ráöntjük a tejszínes tojássárgájára, majd tűzre tesszük és átforrósítjuk, de nem forraljuk. A forró levest ismét habverővel keverve ráöntjük a tálban lévő zöldfűszerekre. A zsemlét kockákra vágva, kicsit sózva megpirítjuk a margarinon és a leveshez tálaljuk. Sajtforgáccsal díszítjük.

Libapecsenye

Hozzávalók: - 1 liba - 1 nagy gerezd fokhagyma - 1 fej vöröshagyma - köménymag - majoránna - só
Elkészítés: A liba zsíros bőrét kockára bevagdaljuk, tepsibe helyezzük, sóval, fokhagymával, vöröshagymával, kevés köménymaggal és majoránnával fűszerezzük. Kevés vizet öntünk alá. Közepes hőmérsékletű sütőben először pároljuk, majd a saját levével locsolgatva pirosra sütjük. Köretként héjában sült krumplit és párolt almás vöröskáposztát ajánlunk.

Almás vöröskáposzta

Hozzávalók: - 1 kg vöröskáposzta - 0.5 kg alma - 1 ek. cukor - 1 hagyma - 3 ek. olaj - só - köménymag
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, forró olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott, besózott, majd kicsavart káposztát. Meglocsoljuk egy kanál ecettel vagy citromlével, ráhintjük a héjastul megreszelt almát, s fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadunk egy késhegynyi köménymagot, és ha szükséges, kevés vizet öntünk alája. Tálalás előtt 1-2 kanál tejfölt is adhatunk hozzá.

Körtefelfújt

Hozzávalók: - 40 dkg túró - 10 dkg cukor - 3 tojás - 1 citrom héja és fél citrom leve - 4 evőkanál liszt - 1 csapott evőkanál sütőpor - 4-5 db körte - vaj a tűzálló tál kikenéséhez - mandulaforgács a díszítéshez
Elkészítés: A cukorból 2 evőkanállal félreteszünk, a többit összekeverjük a tojás sárgákkal, a citromhéjjal és a túróval. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük, majd a túróhoz adjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A körtéket meghámozzuk, 8 gerezdre vágjuk és ezeket vékony szeletekre. Összekeverjük a citromlével és 2 kanál cukorral. A tojáshabot meg a körtét is a túróhoz adjuk, és egy kivajazott tűzálló edénybe tesszük, és mandulaforgáccsal megszórjuk. Előmelegített sütőben közepes erősségű tűzön, kb. 50-60 percig sütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.