/

Gesztenye Guszti kalandjai a konyhában

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

„Gesztenye Gusztika zöldfaágon lakott,
Nem volt ködmönkéje, nem viselt kalapot.
Addig izgett-mozgott, míg kirepedt a bőre,
leesett a földre.
Hej, de fényes legényke lett belőle.”

S ezek a kis szelídgesztenye szemek a téli kabát zsebében utaztak egészen a konyháig. Ahol már várták őket barátaik: a csirke, a tejszín, a fűszerek és az édes meggyszemek, így e következő remek ételek születtek.

Gesztenyés golyók kiskuktáknak

Hozzávalók 12 golyóhoz:

– 1 csomag gesztenyemassza
– 1 késhegynyi őrölt fahéj
– néhány szem dió vagy mandula
– méz

Elkészítés:

no images were found

Ezen egyszerű desszert elkészítésébe bátran vonjuk be gyerkőceinket is, akik minden bizonnyal szívesen gyúrnak és készítenek golyóbisokat majd.
A gesztenyemasszát keverjük össze a fahéjjal. Minden golyócska közepébe kerüljön egy mézes dió vagy mandulaszem. Tetejüket porcukorral, kakaóporral díszíthetjük.

Pikáns gesztenyekrém-leves

Hozzávalók:

– 20 dkg leveles spenót (nem parajpüré)
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 ek. margarin
– 40 dkg főtt gesztenye (natúr, nem ízesített)
– 8 dl zöldségleves, kockából
– 1 dl natúr joghurt

Elkészítés:

no images were found

A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A margarint felforrósítjuk egy fazékban, a megmosott spenótleveleket megpároljuk benne. Sóval, borssal ízesítjük és kivesszük a fazékból. A visszamaradt spenót lébe tesszük a hagymát, a fokhagymát, a a gesztenyét, és megpirítjuk. Ráöntjük a levest, felforraljuk és lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk. A levest botmixerrel péppé zúzzuk, visszatesszük a spenótot és még 3 percig főzzük. Belekeverjük a joghurtot, és tálaljuk.

Gesztenyés csirkemell

Hozzávalók:

– 20 dkg tisztított gesztenye
– 4 nagy csirkemellfilé
– 20 dkg darált sertéshús
– 2 kk. margarin
– 1 tojás
– fél deci tejszín
– 5 ek. olaj

Elkészítés:

no images were found

A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3-as fokoztat) előmelegítjük. A gesztenyéket bevagdossuk, és addig sütjük, amíg a vágások mentén szét nem nyílnak. A húsfiléket mindkét oldalukon vékonyra kiveregetjük. A gesztenyét kivesszük a sütőből, leszedjük a héját, és kevés sós vízben a margarinnal együtt puhára pároljuk. Teljesen elfőzzük a levét, és összetörjük a gesztenyét. A darált húshoz keverjük a tojást, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát. A hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, összegöngyöljük, hústűvel megűzzük, és sóval, borssal bedörzsöljük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a tekercseket minden oldalukról szép pirosra sütjük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a sütésből visszamaradt zsiradékkal – kevés vizet is öntsünk alá – és alufóliával letakarva a sütőben puhára pároljuk (kb. 25-30 perc). Időnként a levével meglocsolgatjuk. Amikor megpuhult a hús, levesszük a fóliát és további, kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Sült vagy tört burgonyával tálaljuk.

Gesztenyés-meggyes piskóta

Hozzávalók:

– 1 vékony piskóta
– 1 natúr vajkrém
– 1 gesztenyemassza
– 2 dl tejszín
– meggydzsem
– ízlés szerint cukor

Elkészítés:

no images were found

A gesztenyemasszát összedolgozzuk a natúr vajkrémmel, és pár kanál tejszínnel. Ízesíthetjük saját belátásunk szerint cukorral, meggylével, rummal. A vékony piskótát két egyforma részre vágjuk. Az egyik felét megkenjük először meggydzsemmel, majd a gesztenyemasszával, majd rátesszük a piskótalap másik felét és újabb emelet dzsem-, illetve gesztenyekrém réteg következik. Ezután a maradék masszával kívülről bevonjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Kemény habbá felvert tejszínnel és mandulaforgáccsal vonjuk be. Tetejét kandírozott meggyszemekkel díszítjük.

Gesztenyepuding rumos dióval

Hozzávalók:

– 40 dkg mélyhűtött gesztenyepüré
– 1 kis stampedli rum
– 3 dkg méz
– 8 dkg vaj
– 15 dkg méz vagy porcukor
– 5 tojás
– 8 dkg piskótamorzsa
– 7 dkg darált dió
– forma kikenéséhez: vaj és zsemlemorzsa
– tetejére: porcukor vagy gyümölcsíz

Elkészítés:

no images were found

A gesztenyepürét kiolvasztjuk, a stampedli rummal és a mézzel sima masszává gyúrjuk. Egy nagy pudingformát kivajazunk és beszórjuk zsemlemorzsával. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a vaj felét a 10 dkg porcukorral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a gesztenyepürét, meg a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a darált dióval meg a piskótamorzsával együtt a sárgájakrémhez keverjük. A masszát a pudingformába töltjük, a formát egy nagy fazékba állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy a forma feléig érjen. Kis lángon felforraljuk, majd a pudingformára fedőt téve 1 órán át egész kis lángon főzzük. Tűpróbát végzünk, majd ha elkészült (ha már nem ragad a massza a beleszúrt tűhöz), kiborítjuk a formából és szeletekre vágjuk. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg vagy gyümölcsízzel bolondítjuk.

Előző sztori

Vízilabda magyar kupa – Vasas-Szeged és Eger-Honvéd az elődöntőben

Következő sztori

Forradalom 2006