Gasztro

Gesztenye Guszti kalandjai a konyhában

Gesztenye Guszti kalandjai a konyhában

2009. november 2., hétfő
Gesztenye Guszti kalandjai a konyhában
„Gesztenye Gusztika zöldfaágon lakott, Nem volt ködmönkéje, nem viselt kalapot. Addig izgett-mozgott, míg kirepedt a bőre, leesett a földre. Hej, de fényes legényke lett belőle.” S ezek a kis szelídgesztenye szemek a téli kabát zsebében utaztak egészen a konyháig. Ahol már várták őket barátaik: a csirke, a tejszín, a fűszerek és az édes meggyszemek, így e következő remek ételek születtek.

Gesztenyés golyók kiskuktáknak

Hozzávalók 12 golyóhoz:

- 1 csomag gesztenyemassza - 1 késhegynyi őrölt fahéj - néhány szem dió vagy mandula - méz

Elkészítés:Ezen egyszerű desszert elkészítésébe bátran vonjuk be gyerkőceinket is, akik minden bizonnyal szívesen gyúrnak és készítenek golyóbisokat majd. A gesztenyemasszát keverjük össze a fahéjjal. Minden golyócska közepébe kerüljön egy mézes dió vagy mandulaszem. Tetejüket porcukorral, kakaóporral díszíthetjük.

Pikáns gesztenyekrém-leves

Hozzávalók:

- 20 dkg leveles spenót (nem parajpüré) - 1 fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 2 ek. margarin - 40 dkg főtt gesztenye (natúr, nem ízesített) - 8 dl zöldségleves, kockából - 1 dl natúr joghurt

Elkészítés:A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A margarint felforrósítjuk egy fazékban, a megmosott spenótleveleket megpároljuk benne. Sóval, borssal ízesítjük és kivesszük a fazékból. A visszamaradt spenót lébe tesszük a hagymát, a fokhagymát, a a gesztenyét, és megpirítjuk. Ráöntjük a levest, felforraljuk és lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk. A levest botmixerrel péppé zúzzuk, visszatesszük a spenótot és még 3 percig főzzük. Belekeverjük a joghurtot, és tálaljuk.

Gesztenyés csirkemell

Hozzávalók:

- 20 dkg tisztított gesztenye - 4 nagy csirkemellfilé - 20 dkg darált sertéshús - 2 kk. margarin - 1 tojás - fél deci tejszín - 5 ek. olaj

Elkészítés:A sütőt 200 fokra (gázsütő: 3-as fokoztat) előmelegítjük. A gesztenyéket bevagdossuk, és addig sütjük, amíg a vágások mentén szét nem nyílnak. A húsfiléket mindkét oldalukon vékonyra kiveregetjük. A gesztenyét kivesszük a sütőből, leszedjük a héját, és kevés sós vízben a margarinnal együtt puhára pároljuk. Teljesen elfőzzük a levét, és összetörjük a gesztenyét. A darált húshoz keverjük a tojást, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát. A hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, összegöngyöljük, hústűvel megűzzük, és sóval, borssal bedörzsöljük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a tekercseket minden oldalukról szép pirosra sütjük. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a sütésből visszamaradt zsiradékkal – kevés vizet is öntsünk alá – és alufóliával letakarva a sütőben puhára pároljuk (kb. 25-30 perc). Időnként a levével meglocsolgatjuk. Amikor megpuhult a hús, levesszük a fóliát és további, kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Sült vagy tört burgonyával tálaljuk.

Gesztenyés-meggyes piskóta

Hozzávalók:

- 1 vékony piskóta - 1 natúr vajkrém - 1 gesztenyemassza - 2 dl tejszín - meggydzsem - ízlés szerint cukor

Elkészítés:A gesztenyemasszát összedolgozzuk a natúr vajkrémmel, és pár kanál tejszínnel. Ízesíthetjük saját belátásunk szerint cukorral, meggylével, rummal. A vékony piskótát két egyforma részre vágjuk. Az egyik felét megkenjük először meggydzsemmel, majd a gesztenyemasszával, majd rátesszük a piskótalap másik felét és újabb emelet dzsem-, illetve gesztenyekrém réteg következik. Ezután a maradék masszával kívülről bevonjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Kemény habbá felvert tejszínnel és mandulaforgáccsal vonjuk be. Tetejét kandírozott meggyszemekkel díszítjük.

Gesztenyepuding rumos dióval

Hozzávalók:

- 40 dkg mélyhűtött gesztenyepüré - 1 kis stampedli rum - 3 dkg méz - 8 dkg vaj - 15 dkg méz vagy porcukor - 5 tojás - 8 dkg piskótamorzsa - 7 dkg darált dió - forma kikenéséhez: vaj és zsemlemorzsa - tetejére: porcukor vagy gyümölcsíz

Elkészítés:A gesztenyepürét kiolvasztjuk, a stampedli rummal és a mézzel sima masszává gyúrjuk. Egy nagy pudingformát kivajazunk és beszórjuk zsemlemorzsával. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a vaj felét a 10 dkg porcukorral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a gesztenyepürét, meg a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a darált dióval meg a piskótamorzsával együtt a sárgájakrémhez keverjük. A masszát a pudingformába töltjük, a formát egy nagy fazékba állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy a forma feléig érjen. Kis lángon felforraljuk, majd a pudingformára fedőt téve 1 órán át egész kis lángon főzzük. Tűpróbát végzünk, majd ha elkészült (ha már nem ragad a massza a beleszúrt tűhöz), kiborítjuk a formából és szeletekre vágjuk. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg vagy gyümölcsízzel bolondítjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.