Szombat-vasárnap: Kerek istenfája a múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád megye tanyavilága őszi hangulatban elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeumban szombaton. A szüreti hangulathoz illeszkedik egy néprajzi jellegű alkalmi kamarakiállítás, amely szemlélteti a borkészítés folyamatát és tradicionális eszközeit. A Nagyszínházban szombat este Faust elkárhozása, a bábszínház vasárnap várja a kicsiket. Világvallások képviselői beszélgetnek a világválságról a B-612 Kulturális Műhelyben, és hétvégén végig változatos programokat kínál a Szegedi Paprika Fesztivál. Az Őszi Kulturális Fesztivál három rendezvényre is várja a közönséget, és Családi Ragadozónap lesz a Vadasparkban. Hétvégén is érdemes moziba menni, és jó bulik közül válogathatunk szombat este.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban szombaton 19 órakor Louis Hector Berlioz: Faust elkárhozása (továbbjátszás) – drámai legenda négy részben, francia nyelven. Goethe Faust című művének I. része nyomán. Vezényel: Gyüdi Sándor, Kardos Gábor. Rendező: Juronics Tamás. (Vaszy Viktor bérlet)

A Kövér Béla Bábszínházban vasárnap délelőtt 11 órakor a Színház a Kíváncsi Hörcsöghöz fogadóban című előadást játsszák, amelyben három magyar népmese feldolgozása látható: A kakas és a pipe, Az öreg halász és nagyravágyó felesége, és Mátyás király meg az igazmondó juhász (bérletszünet).

„Kerek istenfája…”- Családi nap a múzeumban

Csongrád megye tanyavilága őszi hangulatban elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeumban szombaton 9 órától. A szüreti hangulathoz illeszkedik egy néprajzi jellegű alkalmi kamarakiállítás, amely szemlélteti a borkészítés folyamatát és tradicionális eszközeit. A bátrabbak kipróbálhatják a szőlőpréselést és a borlopót is, a nagyobbak részt vehetnek a mustkóstolásban. A kreatív és játékos kedvű gyermekek terménybábokat és csuhébabákat készíthetnek a Szeged környéki tanyák őszi terményeiből, de lesz kukoricamorzsolás és madárijesztő készítés is. Déltől táncház várja az érdeklődőket, Hodorog András csángó furulyás közreműködésével. A program ideje alatt a büfében zsíros kenyér és szörp vásárolható

Világvallások a világválságról

A B-612 Kulturális Műhelyben (Bécsi krt. 7.) szombaton 17 órakor Világvallások a világválságról – kerekasztal-beszélgetés a Szegedi Bahá´í Közösség szervezésében. Résztvevők: Abdul-Fattah Munif (Magyarországi Muszlimok Egyháza), Bányay Géza (Hindu Vaisnava Egyház), Cser Zoltán (Tan Kapuja Buddhista Egyház), Juhász András lelkipásztor (Magyarországi Református Egyház), Markovics Zsolt főrabbi (Szegedi Zsidó Hitközség), Selyem Gyöngyi (Magyarországi Bahá´í Közösség). Moderátor: Koczóh Péter.

Szegedi Paprika Fesztivál – Csongrád Megyei Paprikasó

Szombaton a Dugonics téren 10 órakor Szőke András és Bede Róbert Bográcsszínháza és térzene a Hódmezővásárhelyi Katonazenekar előadásában.15.45-kor Cuháré táncműhely.16.30-kor Csíkszentgyörgyi Székely Góbék: Mü ündőnkbe nem így vót – székely humorest. 18 órakor Role zenekar (Csíkszereda) koncertje. 20 órakor Hodorog András és barátai – Moldvai Táncház.

Vasárnap a Dugonics téren 10 órakor Térzene az SZTE Zeneművészeti Kara hallgatóinak előadásában. 11 órakor A pórul járt farkas – székely népmese Róka Szabolcs mesés-zenés előadásában. 11.30-kor Róka Szabolcs koncertje gyerekeknek. 14 órakor Helyet, helyet nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is…- gyermek néptánccsoportok bemutatója. 15 órakor a Szegedi Ének-Kobzos Műhely koncertje: Régi magyar énekek a Kájoni Kódexből. 16.30-kor Dufla pofon, Az ördög – színházi jelenetek az Impro Stúdió előadásában. 18.30-kor a Kormorán zenekar koncertje.

A rendezvény ideje alatt folyamatosan: Paprikapiac, Mézutca, Kézművesek utcája, Ládafia körhintája, Sárkányölő Szent György, Bartha Tóni Csúzlizdája, Magyarországi és határon túli megyék bemutatkozása.

Őszi Kulturális Fesztivál

A Millenniumi Klubban (Dugonics tér 12.) szombaton 19 órakor az ArtStab bemutatja: Monty Python-est a Lábjegyzet színház előadásában. Varga Norbert rendezésében most a híres angol Monty Python-csoport Repülő cirkuszából láthatnak szkeccseket. Szereplők: Varga Ádám, Szabó Mária, Szilágyi Szabolcs, Varga Norbert.

A Millenniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) szombaton 21 órakor a Strange Party Orchestra (Dánia) együttes avantgárd / jazz koncertje. A kortárs jazz talajáról elrugaszkodva a melodikus balladák és a csörömpölős menetzenék világában kalandoznak, fellépéseiket pedig sajátos, performance jellegű előadásmóddal kísérik. A zenekar tagjai: Kare Elers (dobok), Anders Vestergaard (orgona, billentyűs hangszerek), Kristian Vilmann (szaxofon, glockenspiel), Pumi Lemonade (basszusgitár).

A Somogyi-könyvtárban szombaton 10.30-kor Erdő hava – kézműves foglalkozás gyerekeknek az SZTE Alma Materrel. A programot az SZTE Füvészkert támogatja.

Családi Ragadozónap a Vadasparkban

Vasárnap 9 órától az Állatok Világnapja alkalmából – Családi Ragadozónap a Vadasparkban. A nap folyamán játékos feladatokkal tarkított kalandtúrán vehetnek részt a látogatók. A program egyben az Európai állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által szervezett nemzetközi természetvédelmi kampány idei lezárása. A kampány az európai ragadozó emlősök kritikus helyzetére kívánja felhívni a figyelmet, illetve eloszlatni a velük kapcsolatos tévhiteket.

Hétvégi moziműsorok

A Grand Caféban szombaton és vasárnap:

18.45-kor: Utolsó látogatás – angol romantikus filmdráma, rendező:  Julian Jarrold.

21 órakor: A dolgok állása – amerikai krimi, rendező: Kevin Macdonald.

A Belvárosi Mozi hétvégi műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben szombaton és vasárnap:

10, 16 és 18 órakor: Derült égből fasírt 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs családi film.

20 órakor: Coco Chanel – színes, feliratos francia filmdráma, rendező: Anne Fontaine.

A Balázs Béla teremben:

Szombaton:

16 órakor és 20.30-kor: Koccanás – színes, magyar tévéfilm (moziverzió). Rendező: Török Ferenc.

18.15-kor: Tréfa – színes, magyar játékfilm, rendező: Gárdos Péter.

Vasárnap:

10 órakor: Bruno Gröning – A fenomén élete – dokumentumfilm Bruno Gröning “csodadoktor” életéről. (Időtartam: kb. öt óra) A filmet hosszúsága miatt 2 szünettel vetítik. A főhősről és a filmről a www.bruno-groening.org/magyar oldalon olvashatnak.

16 órakor és 20.30-kor: Koccanás – színes, magyar tévéfilm (moziverzió). Rendező: Török Ferenc.

18.15-kor: Tréfa – színes, magyar játékfilm, rendező: Gárdos Péter.

A Csőke József teremben szombaton és vasárnap:

16.15-kor és 20.45-kor: Családban marad – színes, feliratos izlandi vígjáték, rendező: Valdis Oskarsdottir.

18.30-kor: Vérvonal – színes, feliratos izlandi-német-dán dráma.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Szombat esti bulik

A SZOTE Klubban szombaton 22 órától SHINE ON PARTYDJ Lennard.

A JATE Klubban szombaton 22 órakor szomBEAT? – A hétvége lüktetése!  Házigazda: Bende Gábor. Lányoknak ingyenes!

A Centrál Kávézó és Retro Clubban szombat este DJ Nacsa.

Az Afrika Caffe-ban (Kárász üzletház, Kárász u.5.) szombaton 20 órakor – Lady’s night party – erotikus koktélok, modern zenék.

Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) szombaton este 20 órakor Dance night, karaoke.

Default thumbnail
Előző sztori

Egymilliárd forintból épül iskola Algyőn

Default thumbnail
Következő sztori

Kilenc év után nyert Tiszaújvárosban a Szedeák

Legutóbbi hasonló cikkek