Péntek: Bohémélet a színházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nagyszínházban pénteken Puccini: Bohémélet című operáját mutatják be négy felvonásban, három részben, olasz nyelven. A Kisszínházban Tévedések komédiája, és Tóth Sándor kiállítása nyílik a szegedi Várban. Az Őszi Kulturális Fesztiválon zongorahangverseny, mezőségi bál, Roma Nap, és ismét bemutató lesz a Csillagvizsgálóban. Irodalmi est, Vakok Klubja és gyermekprogramok lesznek a Somogyiban, a Közéleti Kávéház négy programot is ajánl, és este III. Vendéglátós Bowling Kupa. Folytatódnak a Román filmnapok, és igazán bőséges a buli-választék is péntek este.

Színház

A Nagyszínházban pénteken 19 órakor bemutató: Puccini: Bohémélet – opera négy felvonásban, három részben, olasz nyelven. Szereplők: László Boldizsár, Réti Attila, Kelemen Zoltán, Altorjay Tamás, Kónya Krisztina, Vajda Júlia, Andrejcsik István, Gábor Géza, Lőrincz Zoltán, Szélpál Szilveszter, Varga József. Közreműködők: Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, tánckara, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola gyermekkórusainak tagjai, valamint a Szegedi Egyetem énekkara. Vezényel: Gyüdi Sándor. Rendező: Pál Tamás. (Nemzeti Premier bérlet.)

A Kisszínházban pénteken 19 órakor Shakespeare: Tévedések komédiája. (Bérletszünet.)

Ötven éve szobrász: Tóth Sándor kiállítása a szegedi Várban

A szobrász diploma megszerzésének ötvenedik éve jegyében nyílik életmű kiállítás Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász, éremművész alkotásaiból a Móra Ferenc Múzeum rendezésében a Várban. Az alkotói pálya során készült kivételesen gazdag művészi érem-termés mintegy fele, 832 darab öntött bronz, illetve ezüst vert érem került közönség elé, a félszáz kisplasztika, portrészobor és emlékmű terv, valamint grafikák és metszetek társaságában. A tárlatot pénteken 15 órakor Török Pál, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke nyitja meg, és 2010. február 21- ig látogatható.

Őszi Kulturális Fesztivál

A Katolikus Ház dísztermében (Dugonics tér 12.) pénteken 19 órakor Faragó Márk zongoraművész hangversenye. Műsoron: Bach: Angol szvitek.

A Millenniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) pénteken 21 órakor Mezőségi bál. Zenélnek: Patyi Zoltán és barátai. Táncot tanítanak: Deák Veronika és Varga Sándor.

Az IH Rendezvényközpontban pénteken 10 – 17 óráig Roma Nap, amelyen a roma kultúráé a főszerep. A jelentkezők Ki-mit-tud?-on mutatják meg tehetségüket, és nyereményekért szállnak versenybe, megtekinthető a Roma Múzeum tárgyainak, valamint roma alkotók festményeinek kiállítása, majd egy jó hangulatú táncház zárja a napot az Esélyek Háza Szeged szervezésében. A belépés ingyenes.

A Szegedi Csillagvizsgálóban 18 – 22 óráig Csillagászati-űrkutatási kiselőadások vetítéssel. Sötétedés után az időjárástól függően távcsöves bemutató. Belépőjegy gyerekek és nyugdíjasok részére 200 Ft, felnőttek részére 300 Ft, az SZTE hallgatóinak és dolgozóinak ingyenes.

A Somogyi programjai

A Somogyi-könyvtárban (Dóm tér 1-4.) pénteken 17.30-kor “Valaki mindent elszeret” – versmondó est. Simai Mihály verseiből összeállította és elmondja: Babos Ágnes. Közreműködik: Pukánszky Béla (gordonka).

Az Északvárosi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor Halloween foglalkozás a könyvtárban gyermekeknek. A programban ismeretterjesztő előadás a népszokásról, arcfestés és töklámpa készítése szerepel.

Az Odesszai fiókkönyvtárban pénteken 16.30 órakor a Mesetarisznyába a Süsü című meselemez meghallgatása és sárkányos próbatételek kerülnek.

A Hangoskönyvtárban pénteken 17 órakor a Vakok Klubjának vendége Molnár Mária, a klub alapítója.

Közéleti Kávéház

A Somogyi-könyvtár büféjében pénteken 15 órakor Feltalálók Baráti Körének előadása: Géniusz – Európa Nemzetközi Találmányi Vásár, Hungexpo események, Magyar, energiatakarékos találmányok videón történő bemutatása. Feltalálók Baráti Kör honlapja www.febako.extra.hu, www.inventor.hu

A Százszorszép Gyermekházban (Szeged Kálvin tér) pénteken 16 órakor a Szegedi Bajtársi Klub és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége rendezésében: ” A jóga a testedet, a művészet a lelkedet gyógyítja “ címmel Kovács Ágnes jóga mester ismerteti az elsajátítható, egészségmegőrző programját, gyakorlatait. A műsor második felében az “AKIK” festő baráti kör további tagjainak bemutatása, Nacsáné Kovács Mária elnök, festőnő közreműködésével. Háziasszony és műsorvezető: Szekeres Kató.

A Milleniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) pénteken 17 órakor a 15 éves Tisza Rádió születésnapi műsora. Szerkesztők: Juhász Eszter, Csáki Attila, Vörös B. Zoltán és a rádió stábja. Vendégek: az egykori tagok.

A Korzó Zeneházban (Széchenyi tér. 9. bejárat a Feketesas utca felől) pénteken 18 órakor “A szabadság vándorai”. A Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola évek óta működő iskolai énekkara régebbi és mai, magyar és külföldi slágereket, filmzenéket, musicaldalokat adnak elő egyénileg, duettben vagy csoportosan. Az est főszereplői: Szilvási Katalin, Magony Krisztina, Kutasné Fodor Henriett, Borbély Andor, Gánóczy Gábor, Kapócs János és Tóth Arnold.

III. Vendéglátós Bowling Kupa

A Memphis Club & Café-ban (Szeged Plaza, Kossuth L. sgt. 119.) pénteken 20 órakor III. Vendéglátós Bowling Kupa.

Pénteki moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:

17 órakor: Román filmhétPénzváltó – feliratos román film, rendező: Nicolae Mărgineanu.

18.45-kor: Rockhajó – feliratos angol film, rendező: Richard Curtis.

21 órakor: Pandora szelencéje – feliratos török-francia-német-belga film, rendező: Yesim Ustaoglu.

A Belvárosi Mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

14, 16 és 18 órakor: Fel 3D – színes, szinkronizált amerikai 3D animáció, rendező: Pete Docter.

20 órakor: Szuperbojz – színes magyar film, rendező: Kabay Barna.

Balázs Béla terem:

18.15-kor: Utolsó idők – színes, magyar játékfilm, rendező: Mátyássy Áron.

16 órakor és 20.30-kor: Az admirális – színes, szinkronizált orosz játékfilm,  rendező: Andrej Kravchuk.

Csőke József terem:

16.15-kor és 18.30-kor: Észak – színes, feliratos norvég road-movie, rendező: Rune Denstad Langlo.

20.45-kor: Külvárosi mulató – színes, feliratos francia-német-cseh dráma, rendező: Christophe Barratier.

Péntek esti bulik

Az IH Café-ban pénteken 20 órakor Sheket koncert: “Nem orcátlankodom”.

A JATE Klubban (Kálvária sgt. 9-11.) pénteken 22 órakor Party!Dj. Palotai és Dj. Fraser. 23 óráig a belépés ingyenes!

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

Az Afrika Caffe-ban pénteken este Retro Buli.

Az Icon Café & Lounge-ban pénteken este Club 56 Sétáló János-Red Bull party.

A Centrál Kávézó és Retro Clubban pénteken este RetroLight Halloween Party.

A Garaboncziás Borozóban pénteken 20 órakor Viszonylag új, Eejit Midget, Real Lies.

A Jazz Kocsmában pénteken este Görbülő Cövek Klub.

Előző sztori

Hátország: csontzenére tizenhárom vasutas gól

Következő sztori

Új aranylelőhelyre bukkantak Hodrushámoron