Kultúra

Ösztön - film készült az Ágota Alapítvány létrehozójáról

Ösztön - film készült az Ágota Alapítvány létrehozójáról

2009. október 7., szerda
Ösztön - film készült az Ágota Alapítvány létrehozójáról

Ösztön címmel készült dokumentumfilm az állami gondozott és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkozó Ágota Alapítvány létrehozójáról, Kothencz Jánosról és munkásságáról. Fekete Zsuzsa alkotását szerdán mutatták be Szegeden.

Az Ösztön egy olyan, egykor állami gondozásban élt emberről szól, aki ma mégis egy sikeres vállalkozást vezet: az Ágotát. A főszereplő olyan speciális tudás birtokosa, amellyel más pedagógusok nem rendelkeznek: ténylegesen ismeri a családtól elszakadt fiatalokban felmerülő kérdéseket, kétségeket, reakciókat, hisz belülről ismeri életüket - mondta

Fekete Zsuzsa

rendező az MTI-nek. A terapeuta, pedagógus, teológus és szociológus

Kothencz Jánosnak

34 évesen négy diplomája van, és alapítványa is már több mint tíz éve segíti az állami gondozott és hátrányos helyzetű fiatalokat. Idáig azonban hosszú út vezetett: három hónaposan került állami gondozásba, élt nevelőszülőkkel, dolgozott segédmunkásként, volt rap-táncos és kallódó fiatal. A szegedi székhelyű Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítványt 23 évesen, 1996-ban hozta létre. Segítőivel az alapítvány mellett éjszakai játszóházat üzemeltet Szegeden, és komoly élménypedagógiai programot dolgozott ki az állami gondoskodásban élők társadalmi integrálására. A program szerves része az Ágota-tábor, melyben mostanra tizenkilenc megye hetvennyolc állami gyermekotthonából több száz 8 és 22 év közötti fiatal tölt egy-egy hetet minden nyáron, de a nagy cél egy nevelési központ létrehozása. Fekete Zsuzsa hangsúlyozta: filmjének nem az a célja, hogy megmutassa ki Kothencz János. Egy töprengő embert akart bemutatni, aki egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hisz szembenéz saját múltjával, miközben a körülötte levő gyerekekkel van, úgy, hogy eközben gyógyít, és "nem viszi bele saját sérüléseit" a folyamatba. A dokumentumfilm a Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázatán nyert pénzből valósult meg, és először Szegeden mutatták be, ahol a nagy érdeklődésre tekintettel a tervezett egy helyett két vetítést tartottak szerda este. A tervek szerint a fővárosban is játsszák majd a mozik, de témájából adódóan az lenne a cél, hogy a televízióban is be tudják mutatni - tette hozzá a rendező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.