Különleges kishajók a fizika vizein

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Négy csapat fiatal gyülekezett péntek koradélután a Pláza mögötti tóhoz, mindegyiknél valamiféle tutajra, vagy hajóra emlékeztető szerkezet volt… A Magyar Fizikus Hallgatók Egyesületének (Mafihe) szegedi helyi bizottsága 11. alkalommal rendezte meg az egyetemistáknak szóló kreatív Fizika Versenyt.

„Nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki mennyire jól tud egy adott matematikai feladatot megoldani, hanem a problémamegoldó képességet helyezzük előtérbe” – mondta el portálunknak a szervező Tátrai Dávid, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék másodéves doktorandusza, a Mafihe szegedi helyi bizottságának korábbi elnöke. A feladatok ennek megfelelően évfolyamtól függetlenül megoldhatók, a megoldáshoz általában nem speciális fizikai és matematikai ismeretekre, hanem nyitott gondolkodásra és fantáziára van szükség.
Négy csapat nevezett az idei FiVe-re – három szegedi és egy debreceni –, de a verseny országos kisugárzását mutatja, hogy a korábbi években az ELTÉ-ről és a BMI-ről is érkeztek csapatok. Az idei kreatív, konstrukciós feladat az volt, hogy építsenek a nevezők olyan vízi járművet, amelyet egy liter víz felhasználásával hajtanak meg – az a csapat győz, akinek a hajója a legmesszebb visz. A hajóverseny után a Károlyi Mihály Kollégiumban folytatódott a nap, ahol korábban megadott problémák megoldását vázolták a csapatok, valamint a helyszínen is kaptak újabb feladatokat, köztük tudománytörténeti kérdések is szerepeltek.
Végül egy konstrukciós feladatot is kitűztek a szervezők: négy hurkapálca, néhány befőttesgumi, cellux és papír felhasználásával kellett pingponglabda-hajító gépet készíteniük.
Minden csapat kapott könyvjutalmat, a győztes pedig magával vihette a FiVe vándorserlegét – a versenyt a debreceni, “Talicska” nevet viselő csapat nyerte, tagjai: Filep Tamás és Tóth László.

Default thumbnail
Előző sztori

A nemzeti tanács a magyar nyelv hivatalossá tételéért

Default thumbnail
Következő sztori

Baleset a Bajai úton - képek

Legutóbbi hasonló cikkek