Írjon nekünk

Egyház

Felszentelték az újszegedi templom plébániáját

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia szeptember 26-án új helyre költözött, a templom épületéhez illeszkedő új plébániát, közösségi házat szombaton Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg.

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templom katolikus közössége előtt Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrálta az ünnepi misét, melyet követően a hívek átvonultak az új plébánia épületébe.
A templom tőszomszédságában épült föl a plébánia, mely helyet ad a hitoktatásnak, a különböző ifjúsági és felnőtt csoportoknak, az irodának, a könyvtárnak és a közösség találkozóinak, valamint a lelkészlakásoknak. A cserére azért volt szükség, mert a város nagyszabású fürdőépítkezése a korábbi plébánia épületet is érintette. Az új épület tervezésénél a mai élet és pasztoráció igényeit is figyelembe vették.
Kiss Imre atya meghitt hangulatú megnyitóbeszédében kiemelt szeretettel szólt korábbi plébánosokról: Karácsony Guidoról, aki az újszegedi plébániát szervezte és a korábbi – a fürdő építése miatt megszűnő – épületet építette, melyet a közösség 79 évig használt. Megemlítette továbbá Havas Géza atyát, aki a kommunizmus idején vitte a hitéletet, felújította a templomot és Katona Nándor atyát, aki a rendszerváltozás után nagy lendülettel szervezte az imacsoportokat, az ifjúságot és komolyan fellendítette a hitéletet.
Kiss-Rigó László Isten áldását kérve az új épületre kiemelte, hogy a templom jövője a fiatalság kezében van. „Minden plébánia közösséget jelent, a hívők közösségét, hiszen ilyen plébániákból áll össze az egyházmegye. Sajnos nem látok a jövőbe, de biztos vagyok abban, hogy minden értelmes erőfeszítés, minden igazi érték, építés soha nem felesleges” – fogalmazott a püspök.

„Egy eszköz ez a ház, nem cél, hiszen nem épületeket akarunk halmozni” – emelte ki a plébánia szerepét Kiss Imre atya. „A közösségnek az jelenti ez a ház, mint egy családnak az otthona: ahol élhetnek, találkozhatnak, megoszthatják egymással örömüket, vagy épp bánatukat. A közösség jövője a családokon nyugszik, ahol az emberi-keresztényi értékeket továbbadják. Itt a családok az összejöveteleken együtt lehetnek, a gyermekek egy megnyugtató, biztos közösségben nőhetnek fel.”
Bóna Lajos az egyházközség világi elnöke is a család, a szeretet fontosságára utalt: „Az otthonunkat jelenti az épület, hiszen az egyházközség családokból áll, akik ebben az épületben családias környezetben tudnak összegyűlni. Nagy az éhség a fiatalokban a szeretetre, s ez az a hely, ahol az egyház meg tudja adni ezt mindenkinek.”


Szent mise az új plébánia felszentelésére in Szeged

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál