Közélet

Ajándék a városházától: 27 millió egy garázsüzletért

Ajándék a városházától: 27 millió egy garázsüzletért

2009. október 29., csütörtök
Ajándék a városházától: 27 millió egy garázsüzletért

Feleslegesen fizettek az Etelka soron?

Az Etelka sori garázsok csillagászati áron történt értékesítése többször volt már téma portálunkon, most mégis újra aktuálissá vált, lévén hogy a várossal perben álló Mars téri kereskedők esete és a garázseladások között az érintettek szerint párhuzam feszül. Csak más-más árnyalatban. Az ellenzék kettős mércéről beszél, épp úgy, ahogy a városvezetés, csakhogy itt is a színskálában található meg a különbség... A város közéletében jelenleg a Mars téri kerekedők pere játssza a főszerepet, ahol a megyei bíróság döntése értelmében újra kell tárgyalni a bontással kapcsolatos eljárások szabályszerűségét. A városvezetés 500 millió forint pályázati pénz elvesztését vizionálja, de a helyi napilapban már megjelent, hogy tárgyalások indultak a kerekedőkkel is, és többször volt már rá példa, hogy az EU engedélyezte egy-egy beruházás határidő-módosítását, így elképzelhető az is, hogy nem 2010-ben, a választások évében, hanem 2011-ben - mire az új per véget érhet - lehet majd szalagot átvágni az újjávarázsolt piac bejáratánál.

Kártalanítani kellett a kereskedőket: ragaszkodási érték

Botka László polgármester és Szentgyörgyi Pál alpolgármester többször csapta le az ellenzék és a piaci kereskedők érveit, mikor azok az Etelka sori garázsok mértéktelenül magas árú megvásárlását párhuzamba állították azzal, hogy ugyanakkor a kereskedőket erőből akarják kitenni a Mars térről, pedig a két helyzet nagyon hasonló. Az alpolgármester azt nyilatkozta a Délmagyarország hasábjain, hogy a város közgyűlés által elfogadott rendezési tervében szerepel az uszoda megépítése, az önkormányzat pályázatra vár. Pályázni úgy tudnak, ha az építkezés tervezett helyszíne a városé, ezért kezdték meg a garázsok felvásárlását. Az ingatlanok értéke értékbecslés alapján 5–6 millió forint. Az önkormányzat 8 millió körül fizetne, a különbözet az úgynevezett ragaszkodási érték. „A garázsok többségében boltok működnek. A tulajdonosok ezek üzleti hasznából élnek. Ha kisemmiznénk őket, akkor azért tiltakozna a Fidesz” – nyilatkozta a napilapban az alpolgármester. Ezt a politikus a szeptember 25-i közgyűlésen megerősítette, miszerint nem a garázsokat, hanem üzleteket vásároltak vissza, így a vállalkozókat is kártalanítani kellett. A piaci kereskedők szerint ez utóbbi érv rájuk is vonatkozik.

Nem kellett volna, de a város mégis fizetett

Ugyanebben a lapban a polgármester pedig most kedden úgy nyilatkozott, hogy a pereskedő Mars téri kerekedők sok millió forintot szeretnének kapni, ami nem jár nekik, hiszen olyan szerződésük volt, amit bármikor fel lehetett mondani. Márpedig az adófizetők pénzéből nem lehet olyan összegeket kifizetni, aminek nincs jogi alapja. Az állítás azért is ébresztett kétségeket ellenzéki politikusokban, mert egyrészről nem dőlt még el, hogy jogszerű volt-e a szerződések felmondása a piaci árusok esetében, másrészről nagyon úgy néz ki, hogy az Etelka sori kifizetéseknek nem volt jogalapjuk. Utóbbi állítást is igazolni látszik a Hüvös László, a Fidesz-frakció vezetője részéről birtokunkba jutott dokumentum, egy tulajdonlap másolata, amin egy bejegyző határozat olvasható a 14., 15., 16 sz. garázsüzlettel kapcsolatban: „A 14., 15., 16. sz. összevont garázsüzlet mindenkori tulajdonosa (használója) köteles az építési hatóság felszólítását követően 30 napon belül kártalanítási igény nélkül az üzletet megszüntetni és a 3 db garázshelyiséget az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani.” Az összevont garázsüzletért a fenti meghatározás ellenére a város 27 millió 650 ezer forintot fizetett ki. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármesternek elküldtük a kérdésünket: mégis miért fizettek, miközben itt meglett volna a jogalapja annak, hogy a bejegyzés értelmében egy forintot se adjon a város a garázsért? Amint megkapjuk a gazdasági alpolgármester válaszát, közzétesszük. Etelka sor üzletek in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.