Áfa-visszatérítést javasol az MDF az egészségügybenít

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MDF Csongrád Megyei Szervezete sajtónyilatkozatban hívja fel a figyelmet az egészségügy finanszírozásának átalakítására: áfa-visszatérítést javasolnak. A közlemény alább olvasható.

Az elmúlt hetekben lezajlott egészségügyi viták is azt mutatják, szükség van az egészségügy finanszírozásának átalakítására. Az MDF ezért kezdeményezi, hogy a közfinanszírozott egészségügyi intézmények automatikusan kapják vissza a befizetett áfát.
Létezik egy EU-irányelv, amely előírja, hogy az egészségügynek adómentesnek kell lennie. Ebben az értelemben az adómentesség azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatásokra nem szabad áfát felszámolni. Magyarországon a kórházak végfelhasználónak minősülnek és ezért nem tudják visszaigényelni az áfát, ez pedig többletkiadást jelent a számukra.
(Pl.: Ha a kórház 1000 forintért vásárol terméket, akkor 1250 forintot fizet – gyógyszer esetén 1050-et -, ha azonban 1000 forintért végez egészségügyi szolgáltatást, akkor „csak” 1000 forintot kap azért, vagyis a 250 áfát elveszítette, azaz bekerül a költségvetésbe a járulékból befizetett összeg jelentős része. Az áfa-emelés miatt idén megemelkedett ez az összeg.)
Az MDF szerint ez a helyzet akadályozza a színvonal emelését, a minőség javítását, a beruházásokat, a tőkebefektetést, a szolgáltatók közötti versenyt.
Több országban megoldották már ezt a kérdést azzal, hogy visszajuttatják az áfának megfelelő összeget a közfinanszírozott egészségügyi intézményeknek. Például Olaszországban a kórházak visszakapják juttatás formájában az áfát. Az olasz kormány célja ezzel az intézkedéssel a professzionalizmus bevezetése és a minőség javítása volt az egészségügyi ellátást kiszolgáló tevékenységek körében. Ausztriában 1997-óta külön törvény létezik az áfa visszajuttatására (Beihilfengesetz).
Ez a megoldás a növekvő bevételekből az egészségügyre fordítható többletforrások tisztességesebb elosztását teszi lehetővé azzal, hogy az intézmény által áfára valóban elköltött összeget juttatja vissza, ösztönözve ezzel a fejlesztéseket, a színvonal javítását. Az élelmezés javítását is célzottan segíti elő, egyszerűbb és pontosabban számolható, mint bármely „pántlikázott” összeg odajuttatása.
Az ESKI árinformációja szerint az egészségügyben a vissza nem igényelhető áfa 40,43 milliárd forint volt. Az egészségbiztosítási alap kiadásainak 2,4 százaléka, a természetbeni ellátásokra kifizetett összeg mintegy 3,4 százaléka a vissza nem igényelhető áfa. Összességében mintegy 30-35 milliárd forintot tenne ki tehát a teljes visszajuttatandó összeg.
A Magyar Demokrata Fórum úgy látja, a költségvetés jövő évi helyzetétől, a várható járulékbevételektől függően a rendszert fokozatosan is fel lehet építeni, tehát évente növekvő arányban térítheti vissza a költségvetés a biztosító által finanszírozott egészségügyi ellátások áfa tartalmát.

Szeged, 2009. október 30.

Ványai Éva
A Szegedi Közgyűlés tagja

Előző sztori

Szombat–vasárnap: Mindenszentek

Következő sztori

Study tour: Szeretettel vár Csongrád megye