no images were found
Számos, különleges vagy hagyományos étel – legyen az sült, édesség vagy leves – alapeleme a gyümölcs, s számtalan hazai, és nem utolsó sorban őszi gyümölcsünk teszi különlegessé, újszerűvé, harmonikussá vagy pikánssá, de mindenképp élvezetessé egy-egy fogás ízét, színét, illatát. És akkor még szót sem ejtettünk a valódi és világhíres gyümölcspálinkákról… Így hát most, hogy szeptember első hete van és „Hull a szilva a fáról..” nem is kétséges, hogy mely gyümölcshöz kínálunk ínycsiklandó ötleteket a konyhára.Fahéjas szilvaleves
– 1 kg kimagozott szilva
– kiskanál só
– 2 fahéjrúd
– 1 kiskanál szegfűszeg
– 1 citrom héja
– 25 dkg cukor
– 1 tasak vaníliás pudingpor
– 1,5 dl tejszín, rum
Elkészítés:
no images were found
A félbevágott, kimagozott szilvákra 1,5 l forró vizet öntünk, sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesítjük. Ha felforrt, beleszórjuk a cukrot, és hozzáöntjük a hideg vízzel simára kevert pudingport. Közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Behűtve tálaljuk. 2 gombóc vanília fagyival még pikánsabbá tehetjük.Bihari sonkás-szilvás tekercsek
– 6 szelet tarja
– szeletelt trappista sajt
– 6 szem szilva befőtt
– 6 szelet sonka
– 5 tojás
– zsemlemorzsa
– liszt
– olaj
Elkészítés:
no images were found
Kiklopfoljuk a tarát és az így kapott húsokra rátesszük a szeletelt sajtot, arra a szeletelt sonkát, egy szem szilvát, de kettévágva és az egészet feltekerjük. A tekercseket hústűvel megtűzzük, a két végét leszúrjuk, majd bepanírozzuk és bő olajban kisütjük. Amikor kisült és meghűlt, karikára szeleteljük és a tetejét reszelt sajttal megszórjuk.Duplán szilvás kocka
– 30 dkg fagyos vaj
– 45 dkg liszt
– 1 üveg szilvalekvár
– 20 dkg szilva
– 30 dkg porcukor
– 1 tasak vaníliás cukor
– 1 tojássárgája
– 2 nagy ek. tejföl
– 10 dkg vágott dióbél
– 1 kk. őrölt fahéj
Elkészítés:
no images were found
Apróra kockázunk 16 dkg vajat, és 25 dkg liszttel összedolgozzuk. Hozzáadunk 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót, a tojássárgáját, végül a tejfölt. Csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll. Lisztezett munkalapra borítjuk, gyorsan átgyúrjuk, kb. 10×15 cm-es, vastag lappá formáljuk, fóliába csomagoljuk, 2 órára a hűtőbe tesszük. Addig a maradék lisztet és felolvasztott vajat 20 dkg porcukorral apró tésztamorzsává keverjük. Fóliával letakarjuk, felhasználásig a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztalapot a tepsibe fektetjük, meghintjük fátyolnyi liszttel, majd egyenletesen belenyújtjuk a tepsibe. Megkenjük a lekvárral, rátesszük a megmosott félbevágott szilvaszemeket, beszórjuk előbb a dióval és fahéjjal, majd a tésztamorzsával, és a sütőben 25-30 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük a tésztát a sütőből, és még melegen kb. 5×5 cm-es kockákra vágjuk (mert a kihűlt morzsa ropogóssá válik és törik!). A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve szervírozzuk.Szilvásgombóc túrótésztából
– 1 kg szilva
– 30 dkg túró
– 40 dkg liszt
– 3 tojássárgája
– 5 dkg vaj
– 2 evőkanál prézli
– csipetnyi só
Elkészítés:
no images were found
A vajat és tojássárgákat habosra keverjük. Hozzáadjuk egymás után a sót, a prézlit, a túrót és a lisztet. Jól összegyúrjuk és vékonyra nyújtjuk. Négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepébe egy szilvát teszünk és gombócot formálunk belőle. Forró sós vízben kifőzzük, vajban pirított prézlivel és fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.Kefires szilvadesszert
– 1 kg szilva
– 4 dl kefir
– 6 evőkanál cukor
– 1 dl tejszínhab
– 1 tasak vaníliáscukor
– 1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés:
no images were found
A megmosott, kimagozott szilvákat (vagy házi szilvalekvárt) hideg kefirrel összeturmixoljuk. Cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. Kis tálkákba vagy fagylaltospoharakba adagoljuk. Mindegyik tetejére tejszínhabot nyomunk, majd szilvaszeletekkel díszítjük.Szilvapálinkában érlelt szilvaszemek
– 1 kg szilva
– 1 kg cukor
– 1 fahéjrúd
– 0,7 l szilvapálinka
Elkészítés:
no images were found
A szilvát mossuk meg, óvatosan töröljük szárazra, majd egy fogpiszkálóval több helyütt szurkáljuk meg. A cukorral felváltva rétegezzük az előkészített edényünkbe, középre helyezzük a fahéjrudat. Öntsük fel a szilvapálinkával és zárjuk le az üveget. Ha a cukor 2 hét múlva még nem oldódott volna fel teljesen, egy tiszta fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg, majd újra lezárva, legalább még 6 hétig hagyjuk összeérni az ízeket.