Gasztro

Szilvát az asztalra!

Szilvát az asztalra!

2009. szeptember 2., szerda
Szilvát az asztalra!
Számos, különleges vagy hagyományos étel – legyen az sült, édesség vagy leves – alapeleme a gyümölcs, s számtalan hazai, és nem utolsó sorban őszi gyümölcsünk teszi különlegessé, újszerűvé, harmonikussá vagy pikánssá, de mindenképp élvezetessé egy-egy fogás ízét, színét, illatát. És akkor még szót sem ejtettünk a valódi és világhíres gyümölcspálinkákról... Így hát most, hogy szeptember első hete van és „Hull a szilva a fáról..” nem is kétséges, hogy mely gyümölcshöz kínálunk ínycsiklandó ötleteket a konyhára.

Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók:

- 1 kg kimagozott szilva - kiskanál só - 2 fahéjrúd - 1 kiskanál szegfűszeg - 1 citrom héja - 25 dkg cukor - 1 tasak vaníliás pudingpor - 1,5 dl tejszín, rum

Elkészítés:A félbevágott, kimagozott szilvákra 1,5 l forró vizet öntünk, sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesítjük. Ha felforrt, beleszórjuk a cukrot, és hozzáöntjük a hideg vízzel simára kevert pudingport. Közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt. Behűtve tálaljuk. 2 gombóc vanília fagyival még pikánsabbá tehetjük.

Bihari sonkás-szilvás tekercsek

Hozzávalók:

- 6 szelet tarja - szeletelt trappista sajt - 6 szem szilva befőtt - 6 szelet sonka - 5 tojás - zsemlemorzsa - liszt - olaj

Elkészítés:Kiklopfoljuk a tarát és az így kapott húsokra rátesszük a szeletelt sajtot, arra a szeletelt sonkát, egy szem szilvát, de kettévágva és az egészet feltekerjük. A tekercseket hústűvel megtűzzük, a két végét leszúrjuk, majd bepanírozzuk és bő olajban kisütjük. Amikor kisült és meghűlt, karikára szeleteljük és a tetejét reszelt sajttal megszórjuk.

Duplán szilvás kocka

Hozzávalók:

- 30 dkg fagyos vaj - 45 dkg liszt - 1 üveg szilvalekvár - 20 dkg szilva - 30 dkg porcukor - 1 tasak vaníliás cukor - 1 tojássárgája - 2 nagy ek. tejföl - 10 dkg vágott dióbél - 1 kk. őrölt fahéj

Elkészítés:Apróra kockázunk 16 dkg vajat, és 25 dkg liszttel összedolgozzuk. Hozzáadunk 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót, a tojássárgáját, végül a tejfölt. Csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll. Lisztezett munkalapra borítjuk, gyorsan átgyúrjuk, kb. 10x15 cm-es, vastag lappá formáljuk, fóliába csomagoljuk, 2 órára a hűtőbe tesszük. Addig a maradék lisztet és felolvasztott vajat 20 dkg porcukorral apró tésztamorzsává keverjük. Fóliával letakarjuk, felhasználásig a hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztalapot a tepsibe fektetjük, meghintjük fátyolnyi liszttel, majd egyenletesen belenyújtjuk a tepsibe. Megkenjük a lekvárral, rátesszük a megmosott félbevágott szilvaszemeket, beszórjuk előbb a dióval és fahéjjal, majd a tésztamorzsával, és a sütőben 25-30 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük a tésztát a sütőből, és még melegen kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk (mert a kihűlt morzsa ropogóssá válik és törik!). A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve szervírozzuk.

Szilvásgombóc túrótésztából

Hozzávalók:

- 1 kg szilva - 30 dkg túró - 40 dkg liszt - 3 tojássárgája - 5 dkg vaj - 2 evőkanál prézli - csipetnyi só

Elkészítés:A vajat és tojássárgákat habosra keverjük. Hozzáadjuk egymás után a sót, a prézlit, a túrót és a lisztet. Jól összegyúrjuk és vékonyra nyújtjuk. Négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepébe egy szilvát teszünk és gombócot formálunk belőle. Forró sós vízben kifőzzük, vajban pirított prézlivel és fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

Kefires szilvadesszert

Hozzávalók:

- 1 kg szilva - 4 dl kefir - 6 evőkanál cukor - 1 dl tejszínhab - 1 tasak vaníliáscukor - 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés:A megmosott, kimagozott szilvákat (vagy házi szilvalekvárt) hideg kefirrel összeturmixoljuk. Cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. Kis tálkákba vagy fagylaltospoharakba adagoljuk. Mindegyik tetejére tejszínhabot nyomunk, majd szilvaszeletekkel díszítjük.

Szilvapálinkában érlelt szilvaszemek

Hozzávalók:

- 1 kg szilva - 1 kg cukor - 1 fahéjrúd - 0,7 l szilvapálinka

Elkészítés:A szilvát mossuk meg, óvatosan töröljük szárazra, majd egy fogpiszkálóval több helyütt szurkáljuk meg. A cukorral felváltva rétegezzük az előkészített edényünkbe, középre helyezzük a fahéjrudat. Öntsük fel a szilvapálinkával és zárjuk le az üveget. Ha a cukor 2 hét múlva még nem oldódott volna fel teljesen, egy tiszta fakanállal nagyon óvatosan keverjük meg, majd újra lezárva, legalább még 6 hétig hagyjuk összeérni az ízeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.