/

Csőd fenyegeti a magyar gazdák ezreit

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tömegesen mehetnek tönkre a gazdák: napraforgóból nagy és jó minőségű termés várható, a felvásárlók azonban az önköltségi árat sem adnák meg a terményért. Nincs kereslet a már betakarított repcére, búzára és árpára sem – írja cikkében a HírTV.

Az utóbbi évek legnagyobb napraforgótermése várható Magyarországon, az átlag a korábbi hektáronkénti 2,5 tonna helyett idén meghaladja a 3 tonnát. Tavaly 100-120 ezer forintért vásárolták fel a napraforgó tonnáját, a jelenlegi ár ennek a fele, ami az önköltséget sem fedezi. A mezőgazdaságból élők problémáját tetézi, hogy az eddig betakarított repce, búza és árpa iránt sincs kereslet. A nagyobb cégek inkább a tárolókban helyezték el a terményt és arra várnak, hogy emelkedjenek az árak. A kisebb termelők azonban kénytelenek a napi, nyomott áron – nagyrészt ráfizetéssel – eladni.

Az évről évre csak veszteséget termelő gazdák hamarosan tömegével mehetnek csődbe. A bankok jelzáloggal terhelték meg a földjeiket és a gépeiket, a felvett hiteleket azonban nem lesz miből törleszteni.

A HírTV videóját itt tekintheti meg.

Előző sztori

Maszatolás csak Bajnai közbiztonság-programja?

Default thumbnail
Következő sztori

Szobori búcsút rendeznek Ópusztaszeren szombaton

Legutóbbi hasonló cikkek