Közélet

Csőd fenyegeti a magyar gazdák ezreit

Csőd fenyegeti a magyar gazdák ezreit

2009. szeptember 7., hétfő
Csőd fenyegeti a magyar gazdák ezreit

Tömegesen mehetnek tönkre a gazdák: napraforgóból nagy és jó minőségű termés várható, a felvásárlók azonban az önköltségi árat sem adnák meg a terményért. Nincs kereslet a már betakarított repcére, búzára és árpára sem – írja cikkében a HírTV.

Az utóbbi évek legnagyobb napraforgótermése várható Magyarországon, az átlag a korábbi hektáronkénti 2,5 tonna helyett idén meghaladja a 3 tonnát. Tavaly 100-120 ezer forintért vásárolták fel a napraforgó tonnáját, a jelenlegi ár ennek a fele, ami az önköltséget sem fedezi. A mezőgazdaságból élők problémáját tetézi, hogy az eddig betakarított repce, búza és árpa iránt sincs kereslet. A nagyobb cégek inkább a tárolókban helyezték el a terményt és arra várnak, hogy emelkedjenek az árak. A kisebb termelők azonban kénytelenek a napi, nyomott áron – nagyrészt ráfizetéssel – eladni. Az évről évre csak veszteséget termelő gazdák hamarosan tömegével mehetnek csődbe. A bankok jelzáloggal terhelték meg a földjeiket és a gépeiket, a felvett hiteleket azonban nem lesz miből törleszteni. A

HírTV videóját itt

tekintheti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.