Cinikusok és cinkosok a kenderfonó körül?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Nem ismer értékeket az üzleti érdekekkel szemben Szeged szocialista polgármestere, Botka László – hangzott el a Fidesz és a Fidelitas közös sajtótájékoztatóján az Árkád üzletközpont beruházása miatt lerombolt Rigó utcai óvoda előtt csütörtökön. A kisdedóvóra a bezárás előtti évben költött a város 20 millió forintot – emelte ki az ellenzék, miközben az Árkádot építő ECE cégcsoport és a város kommunikációjának a visszásságait ecsetelték.

A Fidelitas nevében Velő Miklós szegedi elnök beszélt az intézmény sorsáról. „Az óvodát 2006-ban 20 millióért újították fel, egy évvel később pedig 1,8 millióért ürítették ki, most pedig már csak az utcafront felőli fala áll” – mondta Velő. „Szabó László képviselő már az óvoda bezárásánál jelezte, hogy – amit akkor még nem tudtunk – az épülő új üzletközpont miatt történik az egész, és a bontás előkészületeinek lehetünk tanúi.”

Az ifjú politikus kiemelte, hogy 2007-ben pedig a Deák utcai óvoda ügye is napirendre került, ahol a műszaki állapotra és a felújítás költségességére hivatkozva rendelték el a bezárását. Mára kiderült, hogy az ellenzék sejtése megalapozott volt: valószínű, hogy a közelben azóta már működő kaszinó érdekei miatt kellett lakatot tenni az intézményre. Botka László és a város vezetése úgy látszik, nem ismer értékeket az üzleti érdekekkel szemben – tette hozzá.

Oláh János fideszes önkormányzati képviselő egy háromoldalas anyagot osztott szét, Cinikusok és cinkosok címmel, mely az Árkád üzletközpontot építő ECE cégcsoport kommunikációját, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat gyűjtötte ki. Elmondása szerint a lapokban tetten érhető, hogyan változnak a szép szavak, ígéretek száraz, ellentmondást nem tűrő tényekké. „A helyi napilapban 2005 végén jelent meg az első hír az Árkád helyezkedéséről” – idézte fel a képviselő a kezdeti sajtómegjelenést. „Az egyik csúsztatás az volt, hogy az óvodát nem a beruházó, az ECE német cégcsoport érdekei miatt zárták be. A másik komoly csúsztatás pedig a média által 2007-2008-ban közvetített pozitív kampány, mely szerint az ECE szerepet vállal a közéletben, fontosak számára az értékek.”

A Délmagyarország 2007-es cikkében olvashatóak e sorok, melyben a cég a kultúrára költött milliókkal büszkélkedik, illetve annak a női kosárlabdacsapatnak a szponzorálásával, ahol a lap főszerkesztője, Szetey András elnökségi tag. A dokumentum szerint egyébként egy 2008-as sajtónyilatkozatban a cég képviselője, Christoph Augustin azt mondta, hogy „a már engedélyeztetésre benyújtott tervek alapján felújítják a Szegedi Kenderfonó több régi, részben műemléki védelem alatt álló épületét, melyek majd szervesen illeszkednek a bevásárlóközpont tömbjébe.”

„E helyett megvalósul egy dobozépület, aminek oldalába a régi épület három homlokzatrészét építik csak bele, óvodát zárnak be, ipartörténeti jelentőségű épületegyüttest, 120 éves házakat rombolnak porig. A nyilatkozatok miatt mondom tehát, hogy cinikusok, és a város vezetése pedig cinkos az egész ügyben” – így a politikus.

Előző sztori

Csányi: válságban van az élelmiszeripar

Következő sztori

Szemet szúrtak a Szabad Újság óriásplakátjai