Kalmár Ferenc: Nincs szükség jobboldali Botkára

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Vajon mi rejtőzik a botkai sikerpropaganda mögött: valós teljesítmény, nehezen feltartóztatható kommunikációs offenzíva vagy a jobboldal által elkövetett hibák? Milyen irányba haladt Szeged az elmúlt hét évben, járható-e ez az út? Ha nem, milyen alternatívát kínál a város számára a Fidesz és a KDNP? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Kalmár Ferenccel, a KDNP országos alelnökével, szegedi frakcióvezetőjével.

A nagyfai börtön bezárásának megakadályozására, a szegedi munkahelyek védelmére szólította föl a minap Botka László polgármestert, országgyűlési képviselőt. Hosszú idő óta folyik adok-kapok a városvezetés és ellenzéke között ezen a téren: a jobboldal az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáival érvel, mennyivel növekszik a szocialista érában a helyi munkanélküliség, a polgármester pedig arról beszél, hány új munkahelyet teremtettek az utóbbi években. Ki az, aki trükközik ebben a számháborúban?

– Őszinte meggyőződésem, hogy Szeged legnagyobb problémája a helyi gazdaság gyengesége. Ha egy 165 ezer lakosú város lakosságának jelentős része máshová kénytelen járni dolgozni, netán nincs is munkahelye, annak a településnek nincs megtartóereje. Polgármester úr folyamatosan ismételgeti, az okozza a problémát, hogy minden Szegeden végzett itt akar maradni. Ez azonban messze nem igaz! Hozzám csak a múlt héten hárman fordultak azzal a kéréssel, hogy segítsek nekik állást szerezni, mert elvesztették munkahelyüket, megszűnt a cég, ahol dolgoztak, vagy leépítésre került sor. Ők mindannyian szegediek voltak, és ez hétről hétre így megy!

A jelenlegi szocialista–szabad demokrata városvezetés legfőbb bűnének azt tartom, hogy nem foglalkozik a helyi gazdaság fejlesztésével, a beruházások Szegedre irányításával. Botka László azt állítja: Szeged sosem volt iparváros – és megint csak téved! Bár a város mezőgazdasági terület közepén fekszik, korábban komoly gép- és olajiparral is rendelkezett. Magam mérnökemberként a kábelgyárban dolgoztam, s végigéltem annak tragédiáját. Az 1990-as években 10 ezer munkahelyet veszített el a város, s nem teremtettek ezek helyett újakat. Botka László 2002-ben évi 4-500 új munkahelyet ígért, s tessék, ebből sem valósult meg semmi.

Botka László és a gazdasági állóvíz

Gőzerővel folynak viszont az olyan nagyprojektek, látványberuházások, mint az újszegedi élményfürdő építése vagy az elektromos tömegközlekedés fejlesztése. Ezek haszontalanok lennének?

– Nézze, a 90-es évek végén, illetve az ezredfordulót követően volt egy olyan időszak, mikor eladhatóvá kellett tenni Szegedet, ki kellett csinosítani a várost, hogy kellemes környezet fogadja a lehetséges befektetőket. Ezen azonban már régen túl kellett volna lépni, ám Botkáék nem tették, ezért a gazdaság továbbra is helyben jár. Költségvetési várossá váltunk.

Szeged azzal az előnyével sem tudott élni, hogy az utóbbi hét év baloldali kormányzása idején volt két olyan MSZP-s országgyűlési képviselője, Botka László és Ujhelyi István, akik pártjuk meghatározó embereinek számítanak, s akik mindig hűen szolgálták az aktuális miniszterelnököt. A munkahelyteremtéshez semmiféle kormányzati hátteret, hátszelet nem sikerült biztosítaniuk. Botka Lászlóék a helyi gazdaságot csak a turizmuson keresztül próbálják mozgatni, ám a gasztronómiai fesztiválokkal csak kevergetik az állóvizet. Polgármester úrnak bizony Budapesten és külföldön kellett volna kilincselnie, lobbiznia, hogy befektetőket csábítson a városba!

no images were found

Botka László – ahogy ön is említette – egykoron Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc feltétlen hívének számított, újabban Bajnai Gordont támogatja odaadóan, miközben látható az a törekvése is, hogy egyfajta kormánytól független vidéki sikerpolitikusnak állítsa be magát, aki a fideszes Kósa Lajossal vagy Páva Zsolttal működik együtt, s semmi köze a bukott kormányfőkhöz…

– Ezt politikai fogásnak ítélem meg, ezzel próbálja magáról lemosni az elmúlt hét esztendő gyalázatos kormányzati teljesítményének sarát. Az emberek azonban nem veszik ezt be! Botka László Ujhelyi Istvánnal együtt a hét év alatt egy alkalommal sem ment szembe az aktuális kormányfővel, minden döntésnek részese volt. Őszödön sem állt föl, hogy kikérem magamnak; mindig jó MSZP-s katonaként tette a dolgát!

Értem, amit mond, mégis: Botka László bárhol megjelenik, árad belőle a magabiztosság, hogy milyen népszerű ő és a politikája, ezzel párhuzamosan pedig nem lehet nem észrevenni, hogy a jobboldal az utóbbi választások, népszavazások alkalmával Szegeden jóval gyengébben szerepelt, mint más nagyvárosokban. Ennek akkor mi lehet az oka?

– A kommunikációjával és egyfajta virtuális világ megteremtésével tudja kialakítani magáról a sikerpolitikus imidzsét. Akadnak olyan helyi sajtóorgánumok, melyek erőteljesen támogatják őt és a kormánypárti oldalt, az ellenzéket pedig igyekeznek elnémítani. Másrészt tudomásul kell venni, hogy az 1998-2002-es jobboldali városvezetés emlékét a szegedi lakosság egy része máig őrzi, még akkor is, ha ma már egészen más a Fidesz és a KDNP összetétele. Sajnos az akkori vezetés működését nem pozitívan ítélték meg, ezért is váltották le.

Megkövesedett frakciók, statisztáló MSZP-sek

Alaptalanul gondolja a szegedi lakosság, hogy rossz volt a Bartha László-féle jobboldali önkormányzat teljesítménye?

– Úgy gondolom, eredményeiben semmiképpen sem számított sikertelennek az az időszak, ám azokat az emberi tulajdonságokat, melyeket néhányan az akkori közgyűlésben mutattak, a helyiek nem tartották támogathatónak.

A 2002-ben, majd 2006-ban felállt, más összetételű ellenzék megfelelően próbálja-e ön szerint ellensúlyozni annak a négy évnek a maradványait? Kérdezem ezt azért is, hiszen úton-útfélen gyengeséggel, gyengekezűséggel vádolják meg a szegedi jobboldalt.

– Ahhoz képest, hogy a közgyűlés mindössze egyharmadát adjuk, véleményem szerint rendkívül sokat dolgozunk, s rámutatunk azokra a folyamatokra, lépésekre, melyeket nem tartunk helyesnek. Az emberek persze azt várnák, hogy hangzatos dolgokkal álljunk elő…

… vagy még inkább azt, hogy bármiféle eredményt mutassanak föl. Számtalanszor fordul elő ugyanaz a forgatókönyv: az ellenzék tiltakozik, sajtótájékoztatókat tart, rendkívüli közgyűléseket próbál összehívatni, végül a városvezetés akarata érvényesül, Botka Lászlóék eredeti elképzelése valósul meg.

– Igen, ebben igaza van. Tudomásul kell venni, hogy a szegedi közgyűlésben többségi demokrácia működik. Magam a negyedik ciklusban vagyok a testület tagja, s míg korábban a szó nemes értelmében vett képviselők ültek a díszteremben, addig 2002-től a baloldalon a megkövesedett frakciók kora köszöntött ránk. Botka László az erőpolitika híve, a kormányoldalon megtapasztalható frakciófegyelem, politikusi statisztálás pedig ennek egyik kelléke. Ezzel az erőpolitikával valóban szinte mindent keresztül tudnak verni, bármit is kérnek a civilek, bármit is mond az ellenzék. Sokszor felmerül az is, hogy nem leplezünk le “ügyeket”. Ez egyrészt nem igaz, másrészt bizony elég nehéz a dolgunk úgy, hogy – a törvény betűjével és szellemével ellentétes módon – minden iratba csak írásbeli kérésre, külön polgármesteri engedéllyel lehet betekintenünk…

Míg a szegedi baloldal – kívülről legalábbis – egységesnek tűnik, addig a helyi jobboldal kevésbé tart össze. Az utóbbi időben is akadtak olyan, országos visszhangot is kiváltó ügyek, melyek éles szembenállásokat mutattak. Mindez nyilvánvalóan megnehezíti a munkát, hogy egységes arculattal lépjen föl az ellenzék a markáns, karakteres polgármesterrel szemben.

– Tisztújításokat tartottunk, ilyenkor minden párt esetében felkorbácsolódnak az indulatok. Őszre azonban bizonyosan megnyugszanak a kedélyek, s megoldhatóak lesznek az ellentétek. Hadd mondjam el, érzésem szerint nagyban segítette volna a szegedi ellenzék dolgát, ha idejében lett volna jobboldali országgyűlési képviselője a városnak. Most már szerencsére akad ilyen a Szegeden élő Bodó Imre személyében, de ő nem tagja a helyi közgyűlésnek, így negyvenhármunk közül továbbra is csak Botka Lászlónak van gombja a parlamentben. Övé a legnagyobb hatalom, de a legnagyobb felelősség is, hiszen a városházi képviselők közül csak ő befolyásolhatja az ország ügyeit meghatározó döntéseket.

Vagyonleltárt és vizsgálatokat ígér a jobboldal

Néhány héttel ezelőtt fideszes képviselőtársaival, Kohári Nándorral és Oláh Jánossal önkormányzati vagyonleltár elkészítését harangozták be. Mindez azt jelenti, ha Szegeden a következő választáson a jobboldal kerülne hatalomra, akkor hasonló szakértői stáb alakulna a szerződésállomány, az önkormányzati cégek tevékenységének átvilágítására, az úgynevezett „elszámoltatásra”, mint amit Pécsett Páva Zsolt létrehozott?

– Ha a lakosság kitüntet bennünket bizalmával, mindenképpen leltárt készítünk, s valamennyi szükséges irat megtekintésével átvizsgáljuk az utóbbi két ciklusban történteket. Pletykákat természetesen hallunk az önkormányzati cégek működéséről, vásárlásairól, de ezek általában nem elég konkrét információk. Ami a közvagyon felgyorsított magánkézre játszását illeti, ígérhetem: felülvizsgáljuk majd a szerződéseket.

A helyi lakosságot Szeged város hitelállománya is komolyan érinti és foglalkoztatja. Botka László 2002-ben azt hangoztatta, csődközelben a város. Akkor valamivel több, mint 5 milliárd forintra rúgott a hitelállomány, most – Szentgyörgyi Pál alpolgármester legutóbbi nyilatkozata szerint – 17 milliárd. Ez legalábbis elgondolkodtató…

– Valóban, Botka László polgármestersége alatt hatalmas mértékben emelkedett ez az összeg, miközben a város adóbevételei nem követték ezt a növekedési ütemet. A hitelt pedig vissza kell fizetni, most évente 1-2 milliárdot költünk erre, de nem tudjuk, miként ütemezték a törlesztést. Tartok tőle, még érhet bennünket kellemetlen meglepetés. A 30 milliárdos tömegközlekedési nagyprojekthez szükséges 4 milliárdnyi önerőt is banki úton szerezte meg a város. Egy nap alatt majdnem annyi hitelt vettek föl, amennyit a Fidesz 2002 előtt. Ez vajon nem zavarja Botka Lászlót? És szabad ilyen áron látványberuházásokba fogni?

Szeged polgármestere nem ülhet elefántcsonttoronyban

A Botka-féle politika kritikáját már hallhattuk, de ha önön múlna, hogyan állítaná fejlesztési pályára a megyeszékhelyet?

– Készítettem erre vonatkozóan egy szakmai tervet: koncepcióm alapja, hogy valódi eurorégió-központtá kell válnunk. Ehhez nem Kecskeméttel vagy Békéscsabával, hanem Temesvárral, Araddal és Újvidékkel kell versenyeznünk. Ahhoz, hogy felvegyük a kesztyűt, gazdasági koncepciónkat össze kellene hangolnunk a környezetünkben lévő településekével, egy 20-25 kilométer sugarú körben ki kellene alakítani a város agglomerációját, melynek fő tengelyét a Szeged–Hódmezővásárhely-együttműködés jelentené. Olyan fejlődési irányokra kellene alapozni, mint az egészségügy, a gyógyszeripar, az egészségügyi műszergyártás vagy éppen a konzervipar.

A szegedi polgármesternek pedig szerintem az ideje 70 százalékát azzal kellene töltenie, hogy valamilyen formában gazdaságfejlesztéssel foglalkozik, partnerekkel, helyi kamarákkal, szereplőkkel, lehetséges befektetőkkel tárgyal. Emellett a város első embere nem gondolkodhat csak a várostábláig, hiszen a település kisugárzása a határon is átnyúlik: Szegednek olyan kulturális és gazdasági szerepet kell betöltenie a régióban, amely illeszkedik a következő kormány nemzetstratégiájához.

Még az országos pártpreferenciákat tekintve is nehéz feladatnak ígérkezik a látványberuházásokat a kampányidőszakban átadni készülő, kommunikációs szempontból fölényben lévő Botka-rezsim megbuktatása a szegedi ellenzék számára. Mindenképpen széles körű összefogásra, érthető és hiteles programra, valamint megfelelő ellenjelöltre lesz szükség. Az utóbbi időben rengeteg név merült föl, mikorra várható döntés a Fidesz–KDNP-n belül?

– Erről azt mondhatom, aktívan foglalkozunk a kérdéssel, több személy is szerepel a listán, de végleges döntés még nem született. Úgy gondolom, az ősz folyamán szerencsés lenne valakit megnevezni. Tudjuk, hogy nem könnyű feladat a kihívó megtalálása, s bárkire is esik a választás, komoly háttérre, programra és stábra lesz szüksége. Úgy gondolom, nem szabad egy jobboldali Botka Lászlóban gondolkodnunk, hiszen a szegediekkel végre nem elefántcsonttoronyból, hanem emberközelből és emberi hangon kell beszélni.

Ha Kalmár Ferenc kapja ezt a felkérését odaföntről, hogyan viszonyul hozzá?

– Jelenleg választókerületi elnökként az országgyűlési választásokra való felkészülés a legfontosabb feladatom. Önkormányzati képviselőként egyébként tizenöt éve a városért dolgoztam, és a jövőben is Szeged érdekében kívánok tevékenykedni.

Előző sztori

Nem baj, ha büszkék vagyunk hagyományainkra

Következő sztori

Karaoke Party BKG-val!