Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egészség

UV-sugárzás II.: Miért nő?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

uv3Hol erős az UV és miért? Ha regenerálódott az ózonpajzs, miért nő az UV-sugárzás? Tóth Zoltán levegőfizikussal, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársával ilyen és hasonló kérdésekről beszélgettünk.

Az OMSZ úgynevezett UV-indexben adja meg az UV-B-sugárzás értékét. Az egyes fokozatokhoz – a gyengétől az extrémig – bőrleégési időt is rendelnek, amely azt mutatja meg, hogy folyamatos napon tartózkodással, adott UV-intenzitás mellett ennyi idő alatt lehet leégni. Általában négy bőrtípusra is megadhatók ezek az értékek. A földi populációban ugyanis négy fő bőrtípust különböztet meg a biofizika: az ír-kelta, szeplős, fehérbőrű, vöröshajú típus, a második az északi, skandináv-német, kékszemű, szőkehajú emberek, árnyaltabb, még mindig viszonylag érzékeny bőrrel, a harmadik: átmeneti, európai barna hajú, Európa középvonalának a rassza, a négyes pedig a mediterrán: fekete hajú, barnás bőrű emberek.

Nem nyerő a napfényes nyaralás

Érdekes a statisztika: az UV-sugárzás kártékony hatásait gyakorta a felső rétegek szenvedik el, hiszen leginkább nekik van lehetőségük nagy UV-sugárzású helyekre, szubtrópusokra utazni. A bőr pedig nincs felkészülve a szokatlanul nagy UV-dózisra.
Ausztráliában és Új-Zélandon világviszonylatban extrém magas a bőrrákosok száma. Ezt főként azzal lehet magyarázni, hogy olyan populáció – főleg ír-kelta, brit, skót bevándorlók – lakja, akik nem olyan UV-sugárzáshoz szoktak, mint ami ott éri őket.

Az UV-index tízes skálája az átlagember számára könnyebben érthető, mintha fizikai mértékegységekkel adnák meg a konkrét értékeket. Magyarországon a valaha volt legmagasabb érték a 15 éves mérési adatsorban 9.4-re rúgott. A 9 feletti mérések egyébként szinte elenyészően ritkák, a 15 év alatt 4-5-ször fordult elő – mondja Tóth Zoltán. A szakember azt is leszögezi: ezek közelítő, átlag, tájékoztató jellegű értékek, a leégés természetes egyénileg változik a bőrérzékenység, bőredzettség stb. függvényében.

Az értékek is nagyobbak, de a média jobban fel is kapja őket – válaszol a levegőfizikus arra a kérdésemre, hogy mostanában növekszenek-e az UV-B-sugárzás értékei. Az viszont, hogy a média fokozatosan foglalkozik az UV-értékekkel, jelen esetben pozitív jelenség. Az UV-sugárzás azóta, amióta mérik, 1994 óta kicsit folytonosan növekszik. Ez azért meglepő, mert az ózon erősen elnyeli az UV-sugárzást, amely az ózonlyuk kialakulásakor került reflektorfénybe. A lyuk azóta megszűnt, és az ózonréteg is regenerálódni látszik – magyarázza Tóth Zoltán. Hozzáteszi: Jó vigyázni, ugyanakkor nagyon kiugró érték a korábbi évekhez viszonyítva nincs. Valóban növekszik az UV-sugárzás, az ország különböző területeitől függően 4-5% per tízéves növekvő trend tapasztalható. A 7.5-ös riasztási UV-értéket meghaladó napok száma is elég nagy volt az elmúlt két évben. A folytonos növekedésnek az az oka, hogy tisztul a légkör: annak sugárzásátbocsátó képessége a kilencvenes évek első fele-közepéig csökkent – tehát szennyeződött -, majd utána elkezdett tisztulni a légkör, és vele a sugárzásátbocsátó képesség nőtt. Hiába regenerálódik tehát az ózonréteg, a javulását kompenzálja a légköri átbocsátás – magyarázza a szakember. Ennek nem lenne olyan nagy nyilvánossága, ha a média nem figyelne erre jobban – aminek az is az oka, hogy alakult egy biofizikusokkal, bőrgyógyászokkal, szemészekkel történő szakmai összefogás, melyben a társadalomegészség szociológus Antal László 2005-ben felhívta arra a figyelmet, hogy a lakosság nincs eléggé tájékoztatva az UV-sugárzás veszélyeiről.

uv1Elvileg az ország déli területei UV-sugárzás szempontjából veszélyeztetettebbek – mondja Tóth Zoltán. Ha a napsugárzás klimatikus hosszútávú eloszlását vesszük, akkor valóban Dél-Békés, Dél-Csongrád, másként szólva a Kecskemét-Szarvas vonal, illetve Pécs és Dél-Baranya, Baja – itt mérik a legmagasabb sugárzási értékeket. Átlagos besugárzásban pedig a Szeged-Kecskemét vonal vezet. Ezt a statisztikák némileg felemásan igazolják: míg a napsugárzás okozta szembántalmak valóban magasak ezen a területen, a bőrbetegségek nem feltétlenül követik kiugróan ezt a vonalat. Az is igaz ugyanakkor, hogy mivel azonban kis ország vagyunk, nem annyira számottevőek az országos különbségek – összegez a szakember.

Egészség

Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az elhunytak száma 589-re emelkedett.

Tovább olvasom

Egészség

Elhunyt egy idős beteg, hattal nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyelőre stagnál a járvány Magyarországon.

Tovább olvasom

Egészség

Akár nyáron is lehet egy újabb járvány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Körbevette az országot a vírusfertőzés – mondja Merkely Béla.

Tovább olvasom

Aktuál