Péntek: IV. Nándorfehérvári Emléknap

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezen a hétvégén rendezik meg a IV. Nándorfehérvári Emléknapot Alsóvároson. A pénteki nap a reneszánsz jegyében telik, történeti és színielőadással, számos érdekes programmal. A Béjart Ballet Lausanne Szerelemtánc című balettelőadásával folytatódnak a Szabadtéri Játékok, a Várkertben továbbra is Szegedi Várjátékok, benne pantomim kurzus, commedia dell’arte szakmai találkozó, Goldoni komédia, és csemege a szimfonikus zene kedvelőinek Verdi, Mozart és Donizetti műveiből. A Közéleti Kávéházban találkozik a Feltalálók Baráti Köre, és ismét lesz Folyóparti esték a Riverside együttessel. Tojásdíszítő művész kiállítása látható a Kass Galériában, a Szegedi Vakáció az Északvárosi fiókkönyvtárban folytatódik, és indul a mesehajó gyermekeknek. Sziksósfürdőn tartják a XIX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozót, jó filmekkel várják közönségüket a mozik, és – az előrejelzések szerint – jobbnál jobb bulik lesznek este.

Szegedi Szabadtéri Játékok

A Dóm téren pénteken este 21 órakor a Béjart Ballet Lausanne Szerelemtánc című balettelőadásával folytatódnak a Szabadtéri Játékok.

Szegedi Várjátékok

A Várkertben pénteken 10-13 óráig és 15-20 óráig az Alliance Frances Kulturális intézet támogatásával Pantomim színház – Jacgue Lecoq-tréning. A kurzust a magyar származású Lecoq iskolájába járó és ott végző Alexander Hering tartja. Jaques Lecoq sajátos programot fejlesztett ki, előtérbe helyezve a színészeknek a test játékát, úgynevezett „dinamikus pantomim”.ot. Alexander Hering azon szerencsések közé tartozik, aki magyar diákként első volt az ő iskolájában. Ezt próbálja átadni a két napos kurzus keretén belül. Bárki, akit érdekel részt vehet benne

Commedia dell’arte – Szakmai találkozó

A Várkertben péntektől vasárnapig szakmai találkozó lesz, Commedia Dell’arte a 21. században címmel. A pénteki program a következő: 20 órakor szakmai beszélgetések – vitanap, amelyen mindenki részt vehet, beleszólhat. Téma: Az állami és magánszínházak működése, támogatása itthon és külföldön. 21 órakor  Goldoni: Két úr szolgája című comedia dell ‘arte darabját láthatjuk. 22 órakor Fagott Operá/cióVerdi, Mozart és Donizetti műveiből. Közreműködik: Vizsolyi Lívia, Taletovics Milán, Nánási Helga, Kancsár Vera.

Közéleti Kávéház

Az Aranyszöm Rendezvényházban (Mórahalom Röszkei út 1.) pénteken 15 órakor a Feltalálók Baráti Körének előadása. Műsorvezető: Darvas Anna tanárnő. Előadók: Köler Mihály, Huszár András, Vásárhelyi Lajos feltalálók. Klement Géza feltaláló tájékoztatást tart a feltalálás iránt érdeklődőknek. Bővebben a www.febako.extra.hu, www.inventor.hu oldalakon.

A Korona Hotelben (Petőfi S. sgt. 4.) pénteken 17 órakor Diplomamegvédés nyilvánosság előtt is. Vendég: Nagy Gyöngyi, friss diplomás történész. Beszélgetőtárs: Fekete Pál történész. Házigazda: v. Szilágyi Árpád, a Magyar Kultúra Lovagja.

A Casablanca Green- ben (Partfürdő) pénteken 19 órakor Folyóparti esték – zenés beszélgetés, tánc a Riverside együttessel.

IV. Nándorfehérvári Emléknap

Ezen a hétvégén rendezik meg a IV. Nándorfehérvári Emléknapot Szegeden. Pénteken 17 órakor az Alsóvárosi Ferences Templomban (10-es terem): A reneszánsz és a HunyadiakSzörényi László történész előadása. 19 órakor az Alsóvárosi Kultúrházban: Mit csinált Felséged 3-tól 5-ig? – színielőadás. A Mátyás téren egész napos program: emlékpénzverés, gyereksátor, interaktív reneszánsz piac, kézműves vásár, páncéldomborítás, történelmi totó a korról.

Kiállítás

A Kass Galériában (Vár u. 7.) péntektől október 4-ig A tojás metamorfózisaSzutor Gabriella tojásdíszítő művész kiállítása látható.

Szegedi Vakáció a könyvtárban

Az Északvárosi fiókkönyvtárban (Gáspár Z. utca 6.) pénteken 10-12 óráig diavetítés Kiss Katalin és Mojzesné Süli Anna könyvtárosok vezetésével. Jelentkezni lehet: a 635-357-es telefonszámon, vagy a helyszínen.

Mesehajó

Pénteken a Felső Tisza-parti kikötőben 17 órakor a Magyar mesezenekar fellépésével kezdődik a Mesehajó című hétvégi rendezvénysorozat gyermekeknek. Jegyek 2 éves kortól válthatók. Jegyár: elővételben 2000 Ft, indulás előtt a hajókikötőben 2500 Ft.

XIX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozó

Pénteken és szombaton Sziksósfürdőn tartják a XIX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozót. A megnyitó pénteken 19 órakor lesz. 19.30-kor Linedance tánccsoport bemutatóját láthatjuk, lesz country tánctanítás is. 21 órakor zenés – táncos buli, közben tombola és country karaoke. Fellép: a Drink Panthers.

Pénteki moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:

19 órakor: Versailles – feliratos francia film, rendező: Pierre Schöller.

21 órakor: Che – Az argentin – feliratos francia-spanyol-amerikai film, rendező: Steven Soderbergh.

A Belvárosi Mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

16, 18 és 20 órakor: Jégkorszak 3. – A dínók hajnala 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film. Rendező: Carlos Saldanha.

Balázs Béla terem:

18.15-kor: A pankrátor – színes, feliratos amerikai dráma. Szereplők: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood. Rendező: Darren Aronofsky.

20.30-kor: Éjszaka a múzeumban 2. – színes magyarul beszélő amerikai-kanadai akció-vígjáték, rendező: Shawn Levy.

Csőke József terem:

18.30-kor: Érzékeny pont – színes feliratos amerikai filmdráma, rendező: Alan Ball.

20.45-kor: Moszkva, Belgium – színes feliratos belga romantikus vígjáték, rendező: Christophe Van Rompaey.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Péntek esti bulik

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

A JATE Klubban pénteken 22 órakor Party dj. Marka-val és dj. Fraser-rel.

Az Afrika Caffe-ban (Kárász üzletház, Kárász u.5.) pénteken 20 órakor – Azok a boldog 80-as 90-es évek – retro party.

A Vaszy téren pénteken 19 órakor Vaszy téri nyárClassic Jazz Band.

A Centrál Kávézó és Retro Clubban péntek este Summer White party. Fellép: DJ Lennard. Aki fehérbe öltözik, ajándék italkupont kap.

Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) pénteken este Icon funkie r’n’b dance mix – a legnagyobb funky, r’N’b, hip-hop zenék a 80-as évektől napjainkig.

Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) pénteken este Sláger Disco, kívánságpéntek, karaoke.

Előző sztori

Másfélmilliárd forintos árvízvédelmi fejlesztés kell az Alsó-Tiszán

Következő sztori

Lófara: Kasza Péter Ferenc válasza a városvédőknek