Mezzo Operaverseny: Megvannak a döntősök

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Mezzo Operaverseny második – Szegeden megrendezett – fordulójára 18 különböző országból érkezett az első fordulók zenei zsűrije által kiválasztott 55 énekes. A válogatás három helyszínen, a Reök-palotában, a Korzó Zeneházban és a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeiben zajlott – tájékoztatott Kund Laura, a rendezvény kommunikációs asszisztense.

A versenyzőknek a második fordulóban főként színészi képességeikről kellett meggyőzniük a produkciók rendezőit (Nadine Duffaut-t, Marek Weiss-t, Bagó Bertalant, Telihay Pétert és Alföldi Róbertet), akiket a darabok főszerepeinek kiosztásában a produkciókat megvalósító operaházak képviselői – igazgatók és zeneigazgatók – is segítettek.

David Alagna, a debreceni ősbemutató (Egy halálraítélt utolsó napja) zeneszerzője személyesen vett részt a kiválasztási folyamatban, képviselve valamelyest testvérét, Roberto Alagnát is, mivel a darab librettóját részben a világhírű tenornak köszönhetjük.

Bár korai lenne nyertesekről beszélnünk ebben a pillanatban – hiszen arra, hogy eldőljön, hogy ki nyeri majd a 2009-es év operaversenyét, még hónapokat kell várnunk – ezek a versenyzők már abszolút győztesnek érezhetik magukat. Elsősorban azért, mert különleges operák szerepeit játszhatják el, és novemberben a Mezzo Televízió közvetítésében 39 ország 16 millió nézőjének mutatkozhatnak be.

A döntősök:
A debreceni Csokonai Színház ősbemutatójának – David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabjának – főszerepeire a rendező Nadine Duffaut – Nyári Zoltánt (Magyarország), Donita Volkwijn-t (USA) és Kim Chul Jun-t (Korea) választotta.
Richard Strauss Ariadné Naxosban című darabjának versenyszerepeit Patrick Bladek (Franciaország), Chris Ariana (USA) és Rácz Rita (Magyarország) játssza majd. Marek Weiss – a darab rendezője – egy sajnálatos baleset miatt nem utazhatott Szegedre, ezért a workshop-ok lebonyolításában Horváth Patrícia (a debreceni Csokonai Színház fiatal rendezője) segédkezett a Państwowa Opera Bałtycka (Gdansk) képviseletében jelen lévő Jerzy Snakowski művészeti vezetőnek és José-Maria Florencio karmesternek, akik a főszerepekkel kapcsolatos végső döntést meghozták.
Bagó Bertalannak a Théâtre Bienne Soleure két egyfelvonásosának rendezőjeként két különböző opera (Maurice Ravel: Pásztoróra, Bohuslav Martinu: Alexandre bis) szereposztásáról kellett döntenie. Választása Friederike Meinel-re (Németország), Balczó Péterre (Magyarország) és Stanislaw Kierner-re (Lengyelország) esett.
Marco Tutino Vita című darabjának versenyszerepeire a rendező – Telihay Péter – Zuzana Dunajcanova-t (Szlovákia), Chad Armstrong-ot (USA) és Marc Haffner-t (Franciaország) választotta.
Az ünnepélyes eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón – meglepetésként – Ludek Golat, a produkciónak helyt adó ostrava-i Morva Sziléziai Nemzeti Színház igazgatója a darab két további szerepét ajánlotta fel versenyen kívül Ani Sargsyan-nak (Örményország) és Zuzana Markova-nak (Csehország).
Tobias Picker Emmeline című darabjára – mely Európában először a Fesztivál keretében kerül majd bemutatásra novemberben, Szegeden – a rendező, Alföldi Róbert Kristin Sampson-t (USA), Nyári Zoltánt és Iulia Merca-t (Románia) szemelte ki.
Mivel azonban Nadine Duffaut is ragaszkodott Nyári Zoltánhoz a Le Condamné szerepében (David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja) felmerült egy fontos kérdés: Van-e mód arra, hogy egy énekes két versenyszerepet kapjon meg?
Az Operaverseny művészeti igazgatósága végül úgy határozott, hogy a tenor – a próbafolyamatok megfelelő koordinálásával – mindkét szerepet eljátszhatja a verseny keretében.
A végső döntésnek megfelelően így Nyári Zoltánt egy világpremier (David Alagna: Egy halálraítélt utolsó napja) és egy európai bemutató (Tobias Picker: Emmeline) főszerepében is láthatjuk az operafesztivál keretében, november 3. és 17. között, a Szegedi Nemzeti Színházban.
A döntőbe – ennek következtében – a tervezett tizenöt helyett tizennégy versenyző jutott, nyolc különböző országból.
Az Amerikai Egyesült Államokat négy, Franciaországot kettő, Koreát, Németországot, Lengyelországot, Szlováliát és Romániát egy-egy versenyző képviseli, mi pedig három hazai döntőssel – Balczó Péterrel, Nyári Zoltánnal és Rácz Ritával – büszkélkedhetünk – áll az operafesztivál sajtóközleményében.

Default thumbnail
Előző sztori

EP-választás - Egy napra Magyarországra jön európai szocialisták elnöke

Default thumbnail
Következő sztori

A trianoni béke és az EP-választások

Legutóbbi hasonló cikkek