Retteghetnek a szocialista vezérek

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi szocialista bukás azt üzeni a vidéki, erősnek gondolt MSZP-s politikusoknak, hogy rettegjenek, mert nincs ma Magyarországon erős MSZP-s jelölt – írja cikkében az mno.hu. A pécsi példa azt is bizonyítja többek között, hogy a jobb oldal számára, hogy csak az egységes fellépésben van erő, ha az ellenzék összefog ma és a közeljövőben bármelyik baloldali jelölt legyőzhető.

A Magyar Nemzetbe úgy nyilatkozott Kiszelly Zoltán politológus, hogy a Fidesz szavazói valós lehetőséget láttak a változásra, egyfajta „kis kormányváltás” történt a baranyai megyeszékhelyen. Az országos tendenciák igazolódtak be a hétvégi pécsi választáson.

A Fidesz szavazói nagyon motiváltak voltak, míg a szocialisa szimpatizánsok csalódottak, jó részük otthon is maradt, ahogy a bizonytalanok is. Kiszelly emlékeztetett, „az MSZP a legnépszerűbb politikusát küldte csatasorba, megpróbálták eltávolítani a párttól”, ám Szili Katalin ennek ellenére is veszített. „Trendfordulóban bíztak, ha sikerül jó eredményt elérni, akkor az változást indíthat be az országos megítélés szempontjából is.”

Szili bukásának két olvasata lehetséges – olvasható az mno.hu-n. Ha sikerül elhitetni a közvéleménnyel, hogy „Szili a Bajnai-csomag első prominens szocialista áldozata”, akkor az „országos politika áldozataként” még lehet esélye a jövőben, akár vezetője is lehet az MSZP belső ellenzékének. A másik olvasat a politológus szavai szerint az, hogy „ez Szili személyes kudarca, hiszen egy jól előkészített, hazai terepen sem volt képes nyerni”. A Fidesz szavazóinak a pécsi győzelem egy igazolás is, hogy „van esély a valódi változásra”, jelentős mozgósító erőt generálva – teszi hozzá a politológus. Szili Katalin csak addig volt népszerű, amíg szembe lehetett állítani Gyurcsánnyal. Kiszelly hozzátette: Gyurcsánnyal szemben ő volt „az emberarcú szocializmus képviselője”, s mivel nincs meg az a személy, akivel kontrasztot képezhetne, „visszasorolódott a pártba”.

A teljes cikk az mno.hu-n itt olvasható.

Default thumbnail
Előző sztori

Rangadót nyert az FK Szeged

Következő sztori

Színház: Fausttal búcsúzik az évad

Legutóbbi hasonló cikkek