Offshore cége van-e a jegybankelnöknek?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke levélben tagadta Orbán Viktor szavait, melyekkel a Fidesz elnöke őt is – a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel együtt – vádolta meg vagyonának külföldre menekítésével – számolt be az ügyről a Magyar Nemzet. A jegybankelnök ciprusi cégével kapcsolatban felmerülő kétségek eldöntését az ellenzéki párt az illetékes hatóságokra bízná.

A lap Orbán Viktor sajtótájékoztatóján elhangzott szavait idézte („Torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől offshore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket”), melyekre válaszul írt nyílt levelet Simor András a Fidesz elnökének. Ebben tagadta a vádakat, mivel szerinte a tulajdonában lévő egyetlen külföldi cég, a Trevisol Management Services Ltd. csak mint az Európai Unió tagállamában bejegyzett, és ezért helyi adójogszabályok szerint adózó társaság. A jegybankelnök levelében egyúttal felszólította Orbán Viktort, hogy hagyja abba az alaptalan vádaskodást, mivel szavai alkalmasak Simor jó hírnevének megsértésére és az MNB tekintélyének csorbítására.

A Fidesz elnöki kabinetjének vezetője válaszlevelében kifejti, hogy a szóban forgó Trevisol Ltd. igenis offshore cég, és ezért alkalmas az adófizetési kötelezettség alóli kibújásra. Szijjártó Péter szerint a Fidesznek nem feladata azt eldönteni, hogy Simor valóban törvénysértő módon tevékenykedett-e, ezt inkább az illetékes hatóságokra bíznák. A válaszlevélben a kabinetfőnök úgy fogalmazott, a jegybankelnök jó hírnevét nem lehet megsérteni, mivel az jelenleg nem is létezik.
A két levelet teljes terjedelmében itt olvashatják.

Előző sztori

Pünkösd: Isten Lelkének eljövetele

Következő sztori

Tizenhárom határsértőt fogtak Szeged közelében