Közélet

Offshore cége van-e a jegybankelnöknek?

Offshore cége van-e a jegybankelnöknek?

2009. május 31., vasárnap
Offshore cége van-e a jegybankelnöknek?

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke levélben tagadta Orbán Viktor szavait, melyekkel a Fidesz elnöke őt is - a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel együtt - vádolta meg vagyonának külföldre menekítésével - számolt be az ügyről a Magyar Nemzet. A jegybankelnök ciprusi cégével kapcsolatban felmerülő kétségek eldöntését az ellenzéki párt az illetékes hatóságokra bízná.

A lap

Orbán Viktor

sajtótájékoztatóján elhangzott szavait idézte („Torkig vagyok azzal a helyzettel, amikor Magyarországon a jegybankelnök, a miniszterelnök meg a pénzügyminiszter kimenti vagyonát az adózás elől offshore cégekbe, majd ezután pénzhiányra hivatkozva, megszorításokkal sarcolja meg az embereket"), melyekre válaszul írt nyílt levelet Simor András a Fidesz elnökének. Ebben tagadta a vádakat, mivel szerinte a tulajdonában lévő egyetlen külföldi cég, a Trevisol Management Services Ltd. csak mint az Európai Unió tagállamában bejegyzett, és ezért helyi adójogszabályok szerint adózó társaság. A jegybankelnök levelében egyúttal felszólította Orbán Viktort, hogy hagyja abba az alaptalan vádaskodást, mivel szavai alkalmasak Simor jó hírnevének megsértésére és az MNB tekintélyének csorbítására. A Fidesz elnöki kabinetjének vezetője válaszlevelében kifejti, hogy a szóban forgó Trevisol Ltd. igenis offshore cég, és ezért alkalmas az adófizetési kötelezettség alóli kibújásra.

Szijjártó Péter

szerint a Fidesznek nem feladata azt eldönteni, hogy Simor valóban törvénysértő módon tevékenykedett-e, ezt inkább az illetékes hatóságokra bíznák. A válaszlevélben a kabinetfőnök úgy fogalmazott, a jegybankelnök jó hírnevét nem lehet megsérteni, mivel az jelenleg nem is létezik. A

két levelet teljes terjedelmében itt

olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.