Közélet

Nők és a közélet: Pelczné Gáll Ildikó és Gál Kinga Szegeden

Nők és a közélet: Pelczné Gáll Ildikó és Gál Kinga Szegeden

2009. május 27., szerda
Nők és a közélet: Pelczné Gáll Ildikó és Gál Kinga Szegeden
nokkozelet

„Nők a közélet tisztaságáért" címmel tartott fórumot a Fidesz Csongrád Megyei Női Tagozata, melyen a házigazda, Farkasné Pocsai Blanka szegedi önkormányzati képviselő kérdéseire Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Mátrai Márta országgyűlési képviselő és Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke válaszoltak.

A politikusnők a Szeged-Szentmihályteleken lévő családok átmeneti otthonában tett látogatásuk kapcsán e krízisközpontot a magyarországi szociális háló tipikus példájaként mutatták be, mivel az ide kényszerült kisgyermekes anyák számára ez az otthon valóban csak rövid időre szóló megoldást kínál, aztán ismét magukra maradnak súlyos gondjaikkal. Az innen kikerülő nők ritkán találnak munkát és lakást, így előfordul, hogy még a gyermeküket is elveszi tőlük az állam. A szegedi helyzetre utalva felháborodva állapították meg, hogy a városvezetés nem képes megoldani a gyermeket nevelők és a nehéz szociális helyzetben lévők problémáit.

Farkasné Pocsai Blanka

szerint a városnak nem látványberuházásokra, hanem az emberek mindennapi nehézségeit eltüntető intézkedésekre lenne szükség.

Legyünk újra büszke nemzet!

Mártai Márta

képviselőnő szerint jóval kevesebb nő vállal politikai szerepet, mivel érzik, hogy nehezebben fogadják el őket, mint férfi kollégáikat. A nőktől többet várnak el e területen is, pedig ők sokszor kénytelenek megosztani magukat a család és a munka között, míg egy férfi - női támogatással a háta mögött - könnyebben tud csak a feladataira koncentrálni. Az 1998-ban elindult társadalmi fejlődés idején pozitív jövőképet kaptak a fiatalok és a családok. Anyagilag is megbecsülték az ország szempontjából fontos gyermekvállalást, megemelték a nyugdíjakat és a minimálbért. A képviselő kifejtette, hogy mára a 3 millió szegény országa lettünk, és ebből a számból 850 ezer a rászoruló gyerek. „Régen mindig büszkék voltunk a világszerte elismert tudásunkra, ma pedig befelé forduló, pesszimista nép lettünk" - jelentette ki Mátrai. „Ki kell törnünk ebből az állapotból, ismét bizakodó, nemzeti identitására büszke nemzetté kell válnunk! Ne menjünk el az országból, ahogyan egy bukott miniszterelnök ajánlotta, hanem itthon maradva, a hazánkért dolgozva éljünk!"

A család mindennek az alapja

pelcznegalildiko3

Pelczné Gáll Ildikó

úgy fogalmazott, ők nem a férfiakkal szemben szeretnének politizálni, hanem velük együtt kell dolgozniuk az ország érdekében. Nőként teljesen más feladatot látnak el a különböző élethelyzetekben, de - utalt

a hétfőn elfogadott szociális törvénymódosításokra

- nem szeretné, ha a kormány szabná meg, mikor kell a gyermekneveléssel és mikor a munkába állással foglalkoznia. Ezt hadd döntse el mindenki maga. A Fidesz alelnöke kitért a polgári kormány idején alkalmazott családtámogatási rendszer értékeire (alanyi jogon járó családi pótlék visszaállítása, otthonteremtés és első lakáshoz jutás támogatása, rendszeres gyermekvédelmi támogatás 13. havi kiegészítéssel stb.). Mindezt már

Medgyessy Péter

kormánya elkezdte felszámolni, de a

Bajnai

-féle megszorítások még azt is szétzúzzák, ami azóta megmaradt: a családi pótlék megadóztatása, a gyes és gyed idejének csökkentése nagyon nehéz helyzetbe hozza a családokat. Az így okozott személyes tragédiák kiválóan alkalmasak arra, hogy eltereljék a figyelmet a kormánypárt visszaéléseiről - fejtette ki Pelczné. A közélet tisztaságáról szólva elmondta, hogy a közbeszerzések és pályázati rendszer jelenlegi állapota híven tükrözi a társadalmi erkölcsök romlását. „Az alapoktól kezdve kell megtisztítani és rendbe rakni az országot, s ezek az alapok a családokban gyökereznek" - hangsúlyozta az alelnök.

Az Unió egy kihasználható lehetőség

Az Európai Parlamentben (EP) a nők arányát meghatározott kvóták írják elő az egyes intézményekben - mondta el

Gál Kinga

. A nők nem egyenlők szeretnének lenni a férfiakkal, hanem egyenlő esélyeket kérnek minden területen. Ehhez szükség lenne a rugalmas munkaidőre, az otthonról végezhető feladatok vagy a gyes utáni munkába visszatérés támogatására. „A sikeres nő mögött is kell legyen egy segítő férfi, aki a családi hátteret biztosítja." A képviselőnő azt a kérdést tette fel, hogy az ország jóváhagyása nélkül felvett IMF-hitelt a következő generációk miből fogják visszafizetni. Kitért a demográfiai mutatók tragikus alakulására is, mely szerint néhány évtizeden belül óriási eltérés várható a keresőképes fiatalok és a nyugdíjba vonulók létszámában az előbbiek kárára. Gál Kinga szerint a mostani családellenes intézkedések felgyorsítják ezt a folyamatot. Az Európai Unió lehetőséget, kereteket biztosít az egyes tagállamok számára, hogy a számukra prioritásként kezelt kérdésekre megszerezzék a támogatásokat. Erre a magyar kormány jelenleg képtelen. Gál Kinga szerint az Unió nélkülünk is működne, de Isten óvjon attól, hogy egy erős magyar érdekérvényesítés nélkül hagyjuk történni az eseményeket. „Odáig jutottunk, hogy a demokratikus Magyarországon az állam vezetői a demokrácia megnyilvánulásától félnek" - fogalmazott a képviselőnő. „Értékeket akarunk, következetességet és erkölcsi megújulást! Magyarország ne legyen 'ciki', a gyermekeink is járhassanak felemelt fejjel!"

Van más irány!

nokkozelet2
Magyar Anna

fontosnak tartotta kiemelni, hogy az átmeneti otthonokban élő gyerekek soha nem tehetnek a nehéz élethelyzetért, amibe kerültek. A felnőttek, a társadalom a felelős értük és igyekeznünk kell, hogy megadjunk nekik mindent, ami a normális élethez jár nekik. Az elnökasszony szerint a női politikusok általában a szociális kérdésekben érzik otthon magukat, mivel alapvetően másként látják e témákat, mint a férfiak. A június 7-i szavazás kapcsán elmondta, hogy az általa is tapasztalt nemzetközi példák is azt igazolják, hogy van más irány, van választási lehetőség Magyarország előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.