Kedd: Amerikai est – Gershwin a Színházban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kedd a koncertek napjának ígérkezik. A Szegedi Szimfonikusok hangversenye a színházban igazi csemege: Gershwin és Gershwin… tiszta Amerika! A Kisszínház és a bábszínház is várja közönségét, és lesz hangverseny az Alsóvárosi Ferences Templomban, a Katolikus Ház Dísztermében, a Millenniumi Kávéházban és a Reökben is. Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben, tartalmas programokat kínál kedden a Közéleti Kávéház és az Egyetemi Tavasz, a Grand Caféban Radnóti-nap lesz, a Belvárosi Moziban folytatódik a XV. Lengyel Filmtavasz és a 13. Francia Filmnapok, és lesz néhány jó buli is.

Színház és bábszínház

A Kisszínházban kedden 19 órakor a Tévedések komédiáját játsszák, a Kazinczy Ferenc 1. bérlet érvényes.

A Kövér Béla Bábszínházban kedden délelőtt 10 órakor Mátyás király lakomája -a Papírsárkány bérlet érvényes.

Hangversenyek

A Szegedi Nemzeti Színházban kedden 19.30- kor filharmóniai koncert: Amerikai est.
Vezényel: Kovács László. Szólisták: Kovács László – zongora, Gyivicsán György – harsona, Fekete Kovács Kornél – trombita, Farkas Zsófi – ének, Hárs Viktor – bőgő, Pusztai Csaba – dob. Műsoron: Gershwin: Egy amerikai Párizsban, Paul Creston: Fantázia, Gershwin: Kék rapszódia, Gershwin dalok – Kovács László hangszerelésében. A Fricsay-bérlet/6 érvényes.

Az Alsóvárosi Ferences Templomban kedden 19 órakor Collegium Musicum Orgonahangverseny: Csanádi László orgonaművész hangversenye. Műsoron: Vivaldi, Bach, Liszt művei, gregorián énekek. Közreműködik: az SZTE ZK Gregorián Együttese, művészeti vezető: Szudi Mária főiskolai adjunktus.

A Katolikus Ház Dísztermében (Dugonics tér 12) kedden 19 órakor Vizsolyi Lívia fagottművész, Taletovics Milán (bariton) és Nánási Helga (szoprán) koncertje lesz. Zongorán közreműködik: Kancsár Vera.

A Millenniumi Kávéházban kedden 20 órakor „Legyen a zene mindenkié!” – az SZTE ZMK hallgatóinak jazz estje. Közreműködik az SZTE ZMK Klarinét Együttese, ZMK Trió.

A Reökben kedden 19 órakor Tóth Jonatán koncertje, amelyen elhangzik többek között:
Caccini:
Ave Maria, Éjjel az omnibusz tetején, dalok a Valahol Európában című musicalből, a Rómeó és Júliából, az Operaház Fantomjából, és sok más ismert kedvelt dal. A belépés ingyenes.

Művészettörténet a Reökben

Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben az európai művé-szet történetéről. Az előadások nem csupán az egyetemi hallgatók számára lehetnek érdekesek, így a Reök látogatói is lehetőséget kapnak arra, hogy betekintsenek a művészetek rejtelmeibe, mindezt Nátyi Róbert lehengerlő előadásmódját követve tehetik meg kedden 12, 14 és 16 órától.

A Közéleti Kávéház programjai

Kedden 11 órakor a Tesco parkolójában: Közlekedj biztonságosan egy életúton program Szegeden a Magyar Autóklub rendezésében. Kiállítás és bemutató, tesztvezetés, május 18-ig. Programvezető: Borsi István.

A Nádor Kávéházban (József Attila sugárút 1.) kedden 16 órakor Csontváry Kosztka Tivadar látásmódja képben és írásban. Előadó: Bogoly József Ágoston irodalomtörténész. Beszélgetőtárs: Besenyi Klára tanár.

Kedden 18 órakor az Algyői Halászcsárdában (Vásárhelyi út 53.) 20 éves a Halászcsárda. A haltepertős vacsora mellett nézegetjük Kecskeméti Tibor kivetített kávéházi fényképeit. Az estről a VTV felvételt készít. Házigazda: Barta László tulajdonos.

Az Egyetemi Tavasz programjai

A zongorahangolás és karbantartás legfontosabb kérdései, a zongora szerkezete címmel az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Ének-zene Tanszékén (821-es terem, Hattyas sor 10.) kedden 9 órakor Kóka Gabriella, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kar Zenei Tanszék tanszékvezető tanárának előadása.

Kedden 16 órakor a Stefánia Cukrászdában (Stefánia 9.) ArtStab Kirakatszínház. Adott pár színészpalánta, egy üvegfelület és a közönség. A közönség érez, lát, hall, tapasztal. Ezeket kiszedik belőlük, és kirakat mögé viszik. Ez a kirakatszínház. Rendező: Benkő Imola.

A Grand Caféban (Deák Ferenc u. 18.) kedden 17 órától A la Radnóti – A szegedi évek jellemző tevékenységeinek megidézése.

Részletes program a www.u-szeged.hu/rendezvenynaptar oldalon olvasható.

A Millenniumi Klubban kedden 18 órakor Szoborsorsok Kárpátalján – a Kárpát-medencei köztéri szobrok XX-XXI. századi sorsát bemutató dokumentumfilm-sorozat kárpátaljai részének vetítése a VMDK Szegedi Tagozata szervezésében.

Keddi moziműsorok

A Grand Caféban kedden:

17 órakor: Szubjektív valóság: Mindennapi kenyerünk (Unser täglich Brot), feliratos német-osztrák dokumentumfilm, rendező: Nikolaus Geyrhalter – ingyenes.

19 órakor: Felolvasóest – kortárs írók Radnótiról. Felolvasnak: Borbély Szilárd, Darvasi László, Garaczi László, Kukorelly Endre, Németh Gábor, Szijj Ferenc, Szilasi László, Závada Pál, Zeke Gyula.

21 órakor: Coraline és a titkos ajtó (Coraline), magyarul beszélő amerikai film, rendező: Henry Selick.

A Belvárosi Mozi keddi műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:

14, 16 és 18 órakor: A légy a Holdon 3D– színes, szinkronizált belga animációs film, rendező: Ben Stassen.

20 órakor: Szörnyek az űrlények ellen 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Conrad Vernon, Rob Letterman.

A Balázs Béla teremben:

16 órakor: Világmegváltók: Vicky Cristina Barcelona – színes amerikai-spanyol vígjáték, rendezte: Woody Allen.

18.15- kor: XV. Lengyel Filmtavasz – A szívem érted dobog -lengyel-ukrán film,  rendezte: Krzysztof Zanussi. A film Zanussi első fekete komédiája, de most sem maradunk szívszorító történet és erkölcsi tanulság nélkül.

20.30-kor: Isten hozott az Isten háta mögött – színes, feliratos francia vígjáték. Rendező: Dany Boon.

A Csőke József teremben:

16.15-kor: Príma primavera – színes, magyar-bolgár-angol-holland dráma, 90 perc Szereplők: Lukáts Andor, Vesela Kazakova, Antonie Kamerling. Rendező: Edelényi János.

18.30-kor: 13. Francia Filmnapok – A Provance-i fűszeres (Le Fils de l’épicier) – színes, feliratos, francia film, rendezte: Eric Guirado.

20.45-kor: 13. Francia Filmnapok – Kémnők (Les femmes de l’ombre) – színes, feliratos, háborús dráma, rendezte: Jean-Paul Salomé.

A filmekről, a XV. Lengyel Filmtavaszról, és a 13. Francia Filmnapokról bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

Kedd esti bulik

A JATE Klubban kedden 20 órától AFRO táncház. A belépés ingyenes!

A Centrál Kávézó és Retro Club kedd este Egyetemi szezonzáró 2009.

Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) kedden este KaraoKedd – Karaoke party.

Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) kedden este Ladies’ night party – a legnagyobb funky, r’N’b, hip-hop zenék a 80-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Cybere.

Előző sztori

Az egyetemalapító Báthoryra emlékeznek

Következő sztori

A betegekért – melanomaklub alakult a bőrklinikán