Kultúra

Hal a zacskóban - különleges színházi bemutató Szegeden

Hal a zacskóban - különleges színházi bemutató Szegeden

2009. május 14., csütörtök
Hal a zacskóban - különleges színházi bemutató Szegeden

Hal a zacskóban címmel társadalmi problémákat feszegető, különleges darabot mutat be május 21-én a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza és a Mobil Front Műhely.

Mint azt

Barnák László

rendező a darabról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a Mobil Front Műhely olyan budapesti és szegedi fiatal művészek összefogásából jött létre, akiknek fontos célkitűzésük, hogy reagáljanak a társadalmi környezetükben zajló eseményekre. Olyan problémákkal foglalkoznak, melyek szűkebb és tágabb környezetükben is felmerülnek, azokat a kérdéseket teszik fel, amelyek mindenkit érdekelnek. Így született a Hal a zacskóban című előadás is, amelyhez nemcsak befogadó színházként ad hátteret a Szegedi Nemzeti Színház, hanem társulatának tagjai játszanak is az inkább alternatív színházi eszközöket használó darabban. Mint arra a rendező is utalt, ez számos kihívás elé állította a hagyományos színjátszásra "berendezkedett" színház társulatának tagjait, hiszen néhányuknak például jelbeszéddel is meg kell "szólalniuk" a színpadon. A jelbeszéd mellett a zenével is meg kellett barátkozniuk a színészeknek, bár

Matkó Tamás

zeneszerző olyan melódiát állított össze, amit kezdőként is el tudnak játszani. A rendhagyó darab, amely az alkotók szerint nem nélkülözi a költőiséget és a humoros pillanatokat sem, több szálon fut, több történetből áll össze. Milyen jövőképe lehet egy fiatalnak, aki máról holnapra él? Mit is jelent "fogyatékosnak" lenni az "egészségesek" között? Hogyan találja meg a helyét valaki egy idegen országban, ahol a helyiek egymástól is elzárkóznak? Hogyan talál szerelmet az, aki a frusztrációihoz keres partnert? Milyen anya az, aki irigyli a lányától a korát? Többek között ezekből a kérdésekből indulnak ki a történetek, amelyek a speciális, egyéni problémákon túl társadalmi kérdéseket is feszegetnek. A darabot május 21-én mutatják be, de ebben az évadban még két alkalommal, május 22-én és 23-án is láthatja a közönség. Az utolsó előadás különlegessége lesz, hogy abban egy jeltolmács az Európai Unió fogyatékos-ügyi stratégiáját jeleli el a közönségnek. Ehhez azonban a nézők nem kapnak semmilyen segítséget, úgy kell majd értelmezniük, mint a hallássérülteknek a hallók világát - mutatott rá a rendező. Hozzátette: a következő évadban szeretnék majd tovább játszani a darabot, a Hal a zacskóban sorsa azonban nagyban függ majd a májusi fogadtatástól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.