Rendelet: Nyilvános régészeti lelőhelyek?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) 2009. március 31-én tartott sajtótájékoztatóján a Szakszolgálat idei feladatai mellett nagy hangsúlyt kapott a régészet és a műemlékvédelem jövőjét jelentős mértékben befolyásoló, szakmai körökben tiltakozásokat kiváltó kormányrendelet, mely előírja a régészeti lelőhelyek nyilvánossá tételét – tájékoztat a KÖSZ sajtóközleménye.

Az eddig a sajtóban megjelent szakmai vélemények szerint az április 1-jén életbe lépő rendelet leginkább a kincsvadászokat segíti majd, hiszen a lelőhelyek az eddigieknél is könnyebben lesznek hozzáférhetőek. A probléma viszont ennél jóval nagyobb: “Magyarországon minden egyes beruházás esetében a beruházó kötelessége, hogy az építési munkálatok megkezdése előtt elvégeztesse (és finanszírozza) a terület régészeti feltárását. Ha viszont a rendelet szerint elkészül a véglegesnek tekintett lelőhely-lista, az abban nem szereplő területek nem minősülnek régészetileg védettnek, így azokon a helyeken a beruházónak nem lesz kötelessége a megelőző feltárás elvégeztetése” – mondta el Virágos Gábor, a KÖSZ főigazgatója.

Default thumbnail
Előző sztori

Szabadnapos rendőr akcióban

Következő sztori

„Átváltozás” a TiszapART TV-ben

Legutóbbi hasonló cikkek