Egyetem

Elme Mater: Nyílt és rejtett önpusztítás

Elme Mater: Nyílt és rejtett önpusztítás

2009. április 8., szerda
Elme Mater: Nyílt és rejtett önpusztítás

Gyakran a társadalmi környezet normáinak megfelelően fejeződik ki az önpusztítás: ölt nyílt formát öngyilkosságban vagy annak kísérletében, illetve jelenik meg másként - közölte Temesváry Beáta szakvezető főorvos szerdán Szegeden.

A szakember az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pszichiátriai klinikájának Elme Mater című programsorozata keretében tartott előadásán példaként egy néhány évtizede német kollégájával végzett kutatás eredményét ismertette. Az 1980-as években a szegedi klinikán viszonylag sok öngyilkossági kísérletet elkövetett fiatalt kezeltek, míg az egykori Kelet-Németországban nagyon ritkán találkoztak ilyen pácienssel, viszont gyakran fordultak elő az anorexiában - az evészavar egyik típusában - szenvedő tizenévesek. A kutatás szerint a jelenség egyik oka, hogy Magyarországon nagy hagyományai vannak a nyílt önpusztításnak, míg az NDK-ban nem volt társadalmilag elfogadható az öngyilkosság. Az SZTE addiktológiai osztályát vezető szakember a hazai öngyilkosságok számának utóbbi években megfigyelhető csökkenésének hátterében is részben ezt a jelenséget látja. A rendszerváltást követően a nyílt önpusztítás részben áttolódott a rejtett zónába. Az alkoholisták körében az orvosok például sokkal súlyosabb állapotú pácienssel találkoznak, akik gyakran valamilyen - a mértéktelen italfogyasztás miatt kialakuló - testi betegségbe halnak bele. A statisztikailag kimutatott öngyilkosságok száma valószínűleg azért is alacsonyabb, mint korábban, mert igen sok - igazságügyi orvos szakértők szerint országosan és évente több száz - eset rejtve marad. Ennek oka, hogy bizonyos esetekben már nem kell boncolást végezni - mondta

Temesváry Beáta.

A csökkenő tendencia annak eredménye is, hogy javul a depressziós páciensek kezelése - az öngyilkosságot elkövetők vagy azt megkísérlők 60 százaléka szenved ugyanis e betegség valamely válfajában. A főorvos úgy véli, az öngyilkossági halálozás visszaszorítása szempontjából fontos lenne, hogy a szakemberek - az egészségügy vagy a szociális ellátás területén dolgozók vagy pedagógusok - megtanulják a korai jelek felismerését. Ez a terület azonban a mai napig tabutémának számít, így igen gyér az érdeklődés az ilyen jellegű képzések iránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.