Megkönnyezték az új miniszterelnököt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országgyűlés elfogadta a szocialista képviselők által Gyurcsány Ferenc ellen benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványt és ezzel egy időben megválasztotta miniszterelnöknek Bajnai Gordont – számolt be az ülésről a zoom.hu. Az új miniszterelnök bemutatta leendő kabinetjét és a megszorításokról szóló programját. A Parlament előtt ezalatt a Civil Összefogás Fórum tiltakozott a szabad választásokat megkerülő, pártok közötti alkukon alapuló miniszterelnök-csere miatt. A tüntetők egyes csoportjait a rendőrség könnygázzal oszlatta, mindkét oldalról több sérültet kellett ellátni.

204 igen, 0 nem, 8 tartózkodás – ezzel a szavazataránnyal választotta meg az Országgyűlés Bajnai Gordont Magyarország új miniszterelnökévé. A parlamenti pártok közül támogatta a konstruktív bizalmatlansági indítványt az MSZP-frakció és az SZDSZ képviselőinek többsége, az MDF-tagok tartózkodtak, míg a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja nem szavazott.

Az újonnan megválasztott miniszterelnök bemutatta a tegnap este óta már ismert kabinetet, illetve ismertette az alapvetően a megszorító intézkedésekről szóló programját. Bajnai ismét megerősítette, hogy csak a válság kezelésére vállalkozott és kizárólag a parlamenti többséggel a háta mögött hajlandó ezt véghezvinni.

Az új kormánytagok a bizottsági meghallgatások és a köztársasági elnöki kinevezésüket követően akár jövő hétfőn letehetik az esküt. A részletes beszámoló a zoom.hu oldalán itt olvasható.

A Parlament előtt eközben a Civil Összefogás Fórum (CÖF) tiltakozott az új miniszterelnök megválasztásának körülményei miatt – tudósított a Magyar Nemzet. A civilek nyilatkozatban kérték, hogy az Országgyűlés tagjai lelkiismeretükre hallgatva mondjanak le mandátumukról és tegyék lehetővé a polgároknak, hogy maguk válasszanak vezetőket az ország élére. „A nép bizalmát, legitimációját elvesztett politikusok ne alakítsanak újabb kormányt!” – fogalmazták meg követeléseiket hozzátéve: „legyenek népképviselőkhöz méltóak, és adják vissza a hatalmat annak, akitől ered, a magyar népnek!”

A CÖF szerint a pártérdekeiken túllépni képes, nemzetben gondolkodó képviselőkre van szükség, ellenkező esetben az Alkotmány alapján – „Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni” – még határozottabban fogják érvényesíteni az ország érdekeit. A civilek elképzelése szerint a tiltakozást egészen az új választások kiírásáig folytatják.

A tiltakozók Bajnai korábbi, sok állattartó és termelő megkárosításával összefüggésbe hozott ügyleteire utalva délután még élő libákat dobáltak a kordonok túloldalán álló rohamrendőrök közé, estére azonban már komolyabb összecsapások is történtek a tüntetők és a rendőrség között. Mindkét oldalról több sérültet kellett ellátni és kórházba szállítani, a rendőrök könnygázzal igyekeztek oszlatni az őket megtámadó tüntetőket.

no images were found

Előző sztori

Kudarcra ítélt kísérlet – Sonja Licht a brüsszeli meghallgatásról

Következő sztori

Aranyos osztály a Radnótiban