Közélet

Megkönnyezték az új miniszterelnököt

Megkönnyezték az új miniszterelnököt

2009. április 14., kedd
Megkönnyezték az új miniszterelnököt

Az Országgyűlés elfogadta a szocialista képviselők által Gyurcsány Ferenc ellen benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványt és ezzel egy időben megválasztotta miniszterelnöknek Bajnai Gordont - számolt be az ülésről a zoom.hu. Az új miniszterelnök bemutatta leendő kabinetjét és a megszorításokról szóló programját. A Parlament előtt ezalatt a Civil Összefogás Fórum tiltakozott a szabad választásokat megkerülő, pártok közötti alkukon alapuló miniszterelnök-csere miatt. A tüntetők egyes csoportjait a rendőrség könnygázzal oszlatta, mindkét oldalról több sérültet kellett ellátni.

204 igen, 0 nem, 8 tartózkodás - ezzel a szavazataránnyal választotta meg az Országgyűlés

Bajnai Gordont

Magyarország új miniszterelnökévé. A parlamenti pártok közül támogatta a konstruktív bizalmatlansági indítványt az MSZP-frakció és az SZDSZ képviselőinek többsége, az MDF-tagok tartózkodtak, míg a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja nem szavazott. Az újonnan megválasztott miniszterelnök bemutatta

a tegnap este óta már ismert kabinetet

, illetve ismertette az alapvetően a megszorító intézkedésekről szóló programját. Bajnai ismét megerősítette, hogy csak a válság kezelésére vállalkozott és kizárólag a parlamenti többséggel a háta mögött hajlandó ezt véghezvinni. Az új kormánytagok a bizottsági meghallgatások és a köztársasági elnöki kinevezésüket követően akár jövő hétfőn letehetik az esküt.

A részletes beszámoló a zoom.hu oldalán itt

olvasható.

A Parlament előtt eközben a Civil Összefogás Fórum (CÖF) tiltakozott az új miniszterelnök megválasztásának körülményei miatt - tudósított a

Magyar Nemzet

. A civilek nyilatkozatban kérték, hogy az Országgyűlés tagjai lelkiismeretükre hallgatva mondjanak le mandátumukról és tegyék lehetővé a polgároknak, hogy maguk válasszanak vezetőket az ország élére. „A nép bizalmát, legitimációját elvesztett politikusok ne alakítsanak újabb kormányt!" - fogalmazták meg követeléseiket hozzátéve: „legyenek népképviselőkhöz méltóak, és adják vissza a hatalmat annak, akitől ered, a magyar népnek!" A CÖF szerint a pártérdekeiken túllépni képes, nemzetben gondolkodó képviselőkre van szükség, ellenkező esetben az Alkotmány alapján - „Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni" - még határozottabban fogják érvényesíteni az ország érdekeit. A civilek elképzelése szerint a tiltakozást egészen az új választások kiírásáig folytatják. A tiltakozók Bajnai korábbi, sok állattartó és termelő megkárosításával összefüggésbe hozott ügyleteire utalva délután még élő libákat dobáltak a kordonok túloldalán álló rohamrendőrök közé, estére azonban már komolyabb összecsapások is történtek a tüntetők és a rendőrség között. Mindkét oldalról több sérültet kellett ellátni és kórházba szállítani, a rendőrök könnygázzal igyekeztek oszlatni az őket megtámadó tüntetőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.