Közélet

A Bajnai-program lehetséges nyertesei: alkalmazottak, családok, devizahitelesek

A Bajnai-program lehetséges nyertesei: alkalmazottak, családok, devizahitelesek

2009. április 20., hétfő
A Bajnai-program lehetséges nyertesei: alkalmazottak, családok, devizahitelesek

Vasárnap délután mutatta be válságkezelő programjának részleteit a nyilvánosság előtt Bajnai Gordon miniszterelnök - számolt be a tájékoztatóról a zoom.hu. Az ország minden lakosát érintő komoly megszorítások hosszas taglalása után a kormányfő kitért a tervek megvalósulása vagy meghiúsulása esetén várható eseményekre is. A „cselekvés, a kilábalás és a növekedés programjának" lehetséges nyertesei között Bajnai a bérből és fizetésből élőket, a vállalkozókat, a családokat és a munkába visszatérni szándékozó anyákat, valamint a devizahiteleseket sorolta fel.

Bajnai Gordon

ismét megerősítette a miniszterelnöki felkérését követő első nyilatkozatában tett kijelentését: a válságkezelő intézkedések miatt minden állampolgártól lemondásra és szolidaritásra számítanak, mert csak ezek által és után állhat újra talpra Magyarország. A kormányfő elismerte, hogy a tervezett 3-3,5 százalék helyett akár 6 százalékos is lehet a gazdasági visszaesés. A válságkezelő program összesen 1300 milliárd forint elvonásról szól. A közszféra béreit befagyasztják, az idei 13. havi jövedelem és a 13. havi nyugdíj ez évre fennmaradó részét megvonják, jövőre pedig eltörlik mindkét juttatást. 2012-től 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, a korkedvezményes nyugdíjba vonulást pedig új szabályozással szeretnék megnehezíteni.

A munkába állást motiváló intézkedések

A szociális ellátórendszer átalakításával a segélyek helyett a munkába állást próbálják majd megoldani, a táppénzt is ezért csökkentik 70-ről 60 százalékra, illetve a családi pótlék jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentik. A gyes és gyed időtartama háromról két évre csökken, és Bajnai megígérte a bölcsődei és óvodai férőhelyek problematikájának megoldását is. A lakástámogatási rendszer is változik: a jelenlegi kedvezményeket és a forinthitelek állami támogatását módosítják, a szocpolt pedig júliustól felfüggesztik. Szintén megszűnik két éven belül a gázár-támogatás, illetve a kormány felülvizsgálja a közlekedési kedvezményeket is.

ÁFA-növekedés, SZJA-sávok változása

Az adórendszer átalakítása két lépésben történik, már idén csökken a munkáltatói járulék 5 százalékkal a minimálbér kétszereséig, a személyi jövedelemadó (SZJA) alsó sávhatára pedig 1,7-ről 1,9 millió forintra nő. Az ÁFA júliustól 20-ról 25 százalékra emelkedik, a legszükségesebb élelmiszerek (tej, tejtermék, kenyér, pékáru) és a távhő esetében viszont a 18 százalékos kedvezményes kulcsot vezetik be. Bajnai 2010-ben bevezetné az általános értékalapú ingatlanadót a rászorultsági elv érvényesítése mellett. A tervek szerint a munkavállalói járulék a mostaninál 8 százalékkal alacsonyabb lesz, ami a munkahelyek megőrzését és újak megteremtését segítik elő. A devizahitelesek érdekében a kormány tárgyalásokat kezd a bankokkal, hogy senki ne kerülhessen ki a lakásából, ha hajlandó mindent megtenni annak megtartásáért.

Sötét jövőkép a program kudarca esetén

Ha nem valósulnak meg a felvázolt elképzelések, a miniszterelnök szerint Magyarország a tartós recesszió állapotába kerül, gazdasága csökken és a régió országaitól hosszú távra lemarad. Ezáltal tovább nő az államadósság és az utána fizetett kamatok mértéke, elszabadul a forint árfolyama, a vállalkozások tömege csődbe megy, százezernyi munkahely szűnik meg, a devizahitelre vásárolt lakások és gépkocsik birtoklása is veszélybe kerül. A kormányfő úgy véli, a gazdaság azért is van rossz helyzetben, mert az állam sok pénzt költ szociális juttatásokra és magas adókat ró ki a polgárokra. A foglalkoztatottság alacsony, mivel a felnőtt lakosságnak mindössze 57 százaléka dolgozik. Az ország eladósodottsága komoly kockázati tényezőt jelent a külső finanszírozók szemében. Rossz a gazdaság szerkezete is, mivel a nagyvállalkozói réteg főleg külföldi kézben van, a kis- és középvállalkozások pedig a kivitelnek alig 24 százalékát adják.

És a nyertesek...

Bajnai reméli, a program végrehajtása azt eredményezi, hogy a magyar gazdaság visszatérhet a növekedési pályára, illetve az euró bevezetésének feltételei is megteremtődnek általa. A kormányfő a válságkezelő csomag nyerteseinek az alkalmazottakat, a bérből és fizetésből élőket nevezte meg, akiknek valamivel több lesz a jövedelmük és biztosabb a munkahelyük. A vállalkozások helyzete a csökkenő adóterhek miatt javul. A szülő nőknek jobb esélye lesz megmaradni a munkaerőpiacon, a jövőbeli nyugdíjasoknak pedig a program biztosítja az időskori ellátását. A több százezer devizahitellel rendelkező család is csak nyerhet a megszorítások utáni időszakban - vélte a miniszterelnök.

A részletes beszámoló itt

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.