Péntek: Színházi világnap és dzsesszfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A színházi világnap alkalmából pénteken kulisszatitkokat tár fel a látogatók előtt a színház, sőt az ünnepelt ajándékot is oszt ezen a napon, és persze, az előadások sem maradnak el. Pénteken is folytatódik az IH Rendezvényközpontban a IV. Szegedi Blues & Jazz Fesztivál, a Tavaszi Fesztiválon Eszkimó puszi Kepes Andrással, és Sheket koncert lesz a Reökben. Ismét látható a múzeumban Munkácsy Honfoglalása, érdekes programokkal vár mindenkit a könyvtár, lesz irodalmi beszélgetés a Koronában, és a “Gyulaiak” összejövetele a Nemzetiségek Házában. Sok jó mozi lesz egész nap, és egész éjjel járhatunk buliról bulira…

Színházi világnap és pénteki előadások

A világ országai 1962 óta minden év március 27-én megünneplik a színház nemzeteket és embereket összetartó erejét. A színház világnapját a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján a párizsi Nemzetek Színházának 1957-es évnyitója tiszteletére tartják. Az ünnep alkalmából a Szegedi Nemzeti Színház felfedező sétákra várja az érdeklődőket a Nagyszínház kulisszái mögött rejlő titkok megismerésére. A turnusok pénteken 10, 15.30 és 16.30 órakor indulnak a színház jegyirodájából (Stefánia 6.). A résztvevőket, színházunkat bemutató könyvvel is meglepik. A színházi világnapon a Kalózkaland című operett 19 órakor kezdődő nagyszínházi előadására a helyszínen (18 és 19 óra között) korlátozott számban ajándék áron, 500 Ft-ért vásárolhatók belépők.

A Nagyszínházban pénteken 19 órakor a Kalózkaland című operettet játsszák, a Bajor Gizi bérlet érvényes.

A Kisszínházban pénteken délelőtt 10 és délután 14 órakor Mr. A. – detektívmese. Délelőtt a Szundi 2. bérlet, délután a Hókirálynő 2. bérlet érvényes.

A Tavaszi Fesztivál programjai

A Vedres István Építőipari Szakközépiskolában (Horváth Mihály u. 2.) pénteken 19 órakor Eszkimó puszi – Kepes András estje. Jegyek elővételben:2200 Ft, az előadás napján:2500 Ft.

Pénteken is folytatódik az IH Rendezvényközpontban IV. Szegedi Blues & Jazz Fesztivál. Az elmúlt 3 évben jeles külföldi és magyar előadók tették tiszteletüket a rendezvényen. Az idei évi program összeállításából olyan zenekarokat, zenészeket ismer meg a közönség, akik „régi motorosok” a szakmában, mégis egy teljesen új zenei és hangzásvilággal mutatkoznak be. Részletes program: www.ihrendezvenykozpont.hu

Sheket koncert a Reökben

A világzenét játszó Sheket zenekar tart unplugged koncertet pénteken este 19 órai kezdettel az ArtStab szervezésében. A Reök-palota átriumában hallható teljesen akusztikus koncertet vendégzenészekkel színesítik, valamint több meglepetéssel készülnek a közönségnek. Részletek a Reök honlapján.

Honfoglalás a Múzeumban

Közel három esztendő után ismét megtekinthető Munkácsy Mihály legendás Honfoglalása a Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A festményt utoljára 2006-ban, a szegedi Munkácsy-kiállítás idején láthatták a múzeum látogatói. A múzeum munkatársai az utóbbi napokban állították vissza régi formájába a patinás dísztermet, így ismét megtekinthető Munkácsy remekműve sok más híres magyar és külföldi festménnyel együtt. Bővebben a Móra Ferenc Múzeum honlapján.

A Somogyi-könyvtár programjai

Pénteken 15 órakor a Somogyi-könyvtár büféjében (Dóm tér 2-4.) a Feltalálók Baráti Körének tájékoztatóját tartják. Minden feltalálás iránt érdeklődőt szeretettel vár a Feltálalók Baráti Köre nevében Huszár András. Feltalálók Baráti Kör honlapja: http://www.inventor.hu

A Tarjáni fiókkönyvtár vendége Szívós László színművész pénteken 15.30-tól. A Könyvbarát klub rendezvényén a beszélgetés fonalát a Színházi Világnap és Balázs Béla-megemlékezés vezeti.

A Rókusi fiókkönyvtárban pénteken 16 órakor a Mesedélután keretében meseolvasás és barkácsolás kisiskolás gyermekeknek.

Az Odesszai fiókkönyvtárban pénteken 16.30-kor Mesetarisznya: Kacor király, mese és bábozás kisgyermekeknek (7 éves korig).

Skandáljunk együtt!

A Korona Hotelben (Petőfi S. sgt. 4.) pénteken 17 órakor “Kékek az alkonyi dombok…” Irodalmi beszélgetés. Skandáljunk együtt! Házigazda: Varga Ferenc ny. középiskolai tanár. Vendég: Rozsnyai Jenőné ny. középiskolai tanár. Közreműködik: Vízi Imre, egy hallgató.

A “Gyulaiak” összejövetele

A Nemzetiségek Házában (Osztrovszky u. 6.) pénteken 16 órakor a “Gyulaiak” összejövetelét tartják.

Pénteki moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:
19 órakor: A szabadság útjai (Revolutionary Road), feliratos amerikai-angol film, rendező: Sam Mendes.
21 órakor: Frost/Nixon, feliratos amerikai-angol-franciafilm, rendező: Ron Howard.

A Belvárosi Mozi pénteki műsora:

A Zsigmond Vilmos teremben:
10, 14 és 18 és 20 órától: Coraline és a titkos ajtó 3D – színes, szinkronizált amerikai animációs film, rendező: Henry Selick.
16 és 22 órától: Véres Valentin 3D – színes, feliratos amerikai horror. Rendező: Patrick Lussier.

A Balázs Béla teremben:
16 órakor: Benjamin Button különös élete – színes, feliratos amerikai romantikus dráma, rendező: David Fincher.
19 órakor: Fados – színes, feliratos, portugál-spanyol musical, rendezte: Carlos Saura.
20.45-kor: Elcserélt életek – színes, feliratos amerikai dráma, thriller. Rendező: Clint Eastwood.

A Csőke József teremben:
16:15-kor: A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik – színes, feliratos bolgár-magyar film. Rendező: Stephan Komandarev.
18.30- kor:Apaföld – színes, magyar játékfilm. Rendező: Nagy Viktor Oszkár.
20.45- kor: Largo Winch – színes, francia thriller. Rendező: Jérome Salle.

Péntek esti bulik

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkó Láz – Lemezlovas: Novák.
A JATE Klubban pénteken 15 órakor FTUF – Egyetemisták Nemzetközi Kulturális Fesztiválja, 22 órakor SMOKE/BREAK. Captain Morgan akció!
A Gin Tonicban (Széchenyi tér 1.) péntek este Péntek az én napom! Fergeteges funky buli Bende Gáborral/Molnár Bé-vel és Bokival (Rádió Plusz).
A H2O Clubban (Felső Tiszapart, Vízitelep) pénteken este Karaoke házibuli. Fellép: DJ. Sindel. A belépés ingyenes.
Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) pénteken este Friday’s night party – a legnagyobb funky, r’N’b, hip-hop zenék a 80-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Gureega.
A Centrál Kávézó és Retro Clubban (Széchenyi tér 3.) pénteken este Pókerparádé.
Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) pénteken este Sláger Disco, kívánságpéntek.
A Port Royalban (Stefánia 4.) pénteken este 21 órakor Házibuli. Fellép: DJ Cybere.

Előző sztori

Több száz milliós adócsalást derítettek föl az APEH revizorai

Következő sztori

Fidesz: Állandó és megbízható gyógyszertári ügyeletet!