Élesedik a belharc az MDF-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem az MDF-ben, hanem az MSZP-ben gondolkodtak elsőként a Bokros–Gyurcsány-cserén – erősítette meg a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere. Boross Péter már Dávid Ibolya pozícióját is megkérdőjelezte az MDF-ben – adta hírül a Hír Tv. Az újabb szakadás előtt álló rendszerváltó párt szerdán elnökségi ülést tart.

A Hír Televízió arról számol be, hogy Bokros Lajos, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere kedden megerősítette, korábban a szocialista párt egyik vezető politikusa is megkereste. Hozzátette azonban, hogy az ajánlattevő nem az MSZP, hanem a saját nevében beszélt, tehát a miniszterelnök-cseréhez szükséges parlamenti szavazatokat nem tudta volna biztosítani.
Azt is elmondta, a szocialista vezető csak a nevét szerette volna megvenni egy mások által kidolgozott programhoz, míg a Magyar Demokrata Fórumnak a személye és a programja együtt kellett.
Hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetben kizárólag akkor vállalná el a miniszterelnöki és a pénzügyminiszteri megbízást, ha kompromisszumok nélkül viheti végig saját programját.
Időközben úgy tűnik, mégiscsak ideológiai törést jelent Bokros Lajos európai parlamenti listavezetővé választása az MDF-ben. A Magyar Demokrata Fórumban továbbra is tekintélyes politikusnak számító Boross Péter nyíltan szembefordult Dávid Ibolyával.
A korábbi miniszterelnök kedden a közrádióban megismételte, hogy az MDF legfőbb döntéshozó fórumának összehívását kezdeményezi, mert szerinte csak az országos gyűlés dönthet arról, hogy a párt elmozdul-e a Bokros által képviselt baloldali-neoliberális irányba, vagy pedig megőrzi az antalli örökséget.
Az MDF – melynek parlamenti frakciója Csáky András kilépésével gyakorlatilag megszűnt – ezalatt folytatja az aláírásgyűjtést a hétfőn meglebegtetett konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásához, pedig Dávid Ibolya javaslatát elutasította a másik négy parlamenti párt, így minimális az esélye a kezdeményezéshez szükséges 77 aláírás megszerzésének.
A teljes cikk a Hír Televízió oldalán olvasható el.

Előző sztori

Gyenesei István: Változásokra van szükség az önkormányzati rendszerben

Következő sztori

Erdőgondok – Veszélyben a nemzet közös tulajdona?