Kiadvánnyal búcsúzik a bibliai műkincstárlat

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy több mint százhetven oldalas, százötven színes fotót tartalmazó impozáns kötettel búcsúzik a Móra Ferenc Múzeum a tízezer látogatót vonzó bibliai műkincs tárlattól. A kiállított műkincseket bemutató kiadvány a jövő számára is dokumentálja a 4 milliárdos értéket képviselő páratlan gyűjteményt, amely ebben a formában csak a szegedi Kultúrpalotában volt látható – tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense.

Az „És látta Isten, hogy jó” című bibliai műkincs tárlat még néhány napig, február 22-ig megtekinthető a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás a 14-18. században élt mesterek vallási témájú műveinek segítségével mutatta be, miként látták a régi korok emberei az Ó- és Újszövetség egyes eseményeit. A tárlat igazi kuriózuma a kassai műkincsegyüttes; a Kelet-Szlovákiai Múzeum negyvennégy gótikus- és barokk műtárgyat adott kölcsön a Móra-múzeum kiállítására. Ezek a hajdani felső-magyarországi templomok, kolostorok legszebb, legféltettebb darabjai, amelyek először kerültek a trianoni Magyarországon kiállításra. Ehhez társul a Pannonhalmi Főapátság tizennyolc középkori- és barokk műtárgya, valamint a Szeged-Csanádi Püspökséggel testvéri kapcsolatban álló lengyelországi, Sandomierzi Püspökség hasonló korból származó számos remekműve. A kiállítási anyag része a Szeged-Csanádi Püspökség néhány különlegesen szép darabja és a Csongrád Megyei Múzeumok 15-16. századi itáliai táblaképei is.
„Igazi közép-európai remekműveket sikerült összegyűjteni” – írja az impozáns kötetben Zombori István múzeumigazgató, aki szerint a kiállításon és a kiadványban látható alkotások a ma embere számára is „valami maradandót mondanak.”
A vallási műtárgyak és a művészettörténet iránt érdeklődők egyaránt haszonnal forgathatják a díszes katalógust, mely a múzeumi boltban megvásárolható – tudatta a sajtóreferens.

Előző sztori

Tisza Volán SC: Szerdán az első igazi teszt következik

Következő sztori

Tisza Volán SC – Szolnok edzőmeccs