/

Bodolay: “Az előadásaink színvonala érdekel”

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

A szegedi kulturális élet vezető hírei között szerepelt az elmúlt napokban az a sajtótájékoztató, amelyen bemutatkozott Bodolay Géza, a Szegedi Nemzeti Színház új tagozatvezető főrendezője, akit tudatos, tapasztalt és színházához-társulatához ragaszkodó vezetőként jellemzett Gyüdi Sándor színigazgató. Ennyit röviden a háttérről, a SZEGEDma.hu a főrendezővel készített interjút, melyben a könnyeden komoly válaszok emblematikusan tükrözik az interjúalany művész-személyiségét.

– Köztudott az ön Szegedhez való korábbi kötődése, a szegedi emlékek motiválták abban, hogy elfogadja a főrendezői státuszt?

– Nem annyira az emlékek, mint inkább az aktív jelen lehetősége. De természetesen szeretem a szegedi múltamat is: Hamlettől a Próbababák báljáig. 🙂

– Bár bizonyára mindenkinek van elképzelése arról, hogy mi lehet a dolga egy főrendezőnek, pontosan milyen lehetőségekkel és kötelezettségekkel jár ez a megbízatás, mit irányít, felügyel a színházban?

– Nagyon szeretném magam is pontosítani mindezt.
A kérdés minden Színházban mindenkor az: ki miben dönt, dönthet.
Alapvetően csak az előadásaink minél magasabb európai és magyar – sőt: fordított sorrendben: magyar és európai színvonala érdekel. Meg az, hogy ha irodalmi kedvem támad, akkor: írhassam – ha tetszik: Bulgakovot követve – a „Színház” szót nagy betűvel, függetlenül az akadémiai helyesírási szabályzattól.

– Mit várhat öntől a közönség: újítás, formabontás, vagy a hagyományos színdarabok, illetve rendezések lesznek túlsúlyban a következő évadban?

– Az összes fenti fogalmak együtt nem érnek fel egy Weöres-verssel.
Idézném, a kedves érdeklődők kedvéért:
„Beszélhetnek a kortársak, /hogy így lássak, meg úgy lássak/ Falon vakon kaparásznak – ezt nevezik ők látásnak. / Egy-egy irányba mutatnak, ezért mondom őket vaknak. / – Mint a gyermek, nézzél szerte. – / Máris nem vagy vakság verte.” 🙂
Mindjárt éjfél van, és nincs kedvem filoszként pontosítani a “gugli” segedelmével a Weöres-idézetemet. A lényege mindenképpen ez. 🙂

– Korábban a kecskeméti Katona József Színház direktoraként tevékenykedett, lát hasonlóságot a szegedi és a kecskeméti intézmények között, és ha igen, miben?

– Nem egyszerűen „korábban” és „valaha” – ahogy ezt nemrég valami orgánumban olvashattam, hanem: az elmúlt TÍZ évben.
Ezzel a teljesítménnyel a kecskeméti katona József Színház 113 éves történelmében a harmadik hely az enyém, Radó 15 és Mariházy 12 éve után.
Sorrendben utóbb Kecskeméten a legendás Lendvay Ferenc következik: hét évvel. 🙂
Engem valaha ő akart rábeszélni a színházigazgatásra, ahogy egyébként éppen Szegeden Sándor János, egykori főrendezőm mondta ki először – legnagyobb megrökönyödésemre, hogy lehetnék egyszer az utódja. A rököny részemről annak szólt, hogy épp akkor jöttem ki a főiskoláról, és eszem ágában sem volt az akkor kötelező hatalomnak megfelelni.
Az „Intézmény” mókás és bizarr kifejezés a Színházra.
Kétségtelen, hogy mindkét városban többen használják e szót, de alapvetően nem a Közönségünk.
A Közönség azért jár hozzánk, hogy nézze a színészeket, illetve a táncosokat és énekeseket – egyáltalán: az Előadásokat. Ez feltétlenül közös a két városban.
Kecskeméten nincs folyó. Szegeden meg még villamos is van. 🙂

Előző sztori

A cisztás fibrózis kezelését szolgáló eszközt kapott a szegedi gyermekklinika

Következő sztori

Megújult és kinyílt a dóm kapuja

Legutóbbi hasonló cikkek