Kultúra

Bemutatták színházunk új főrendezőjét

Bemutatták színházunk új főrendezőjét

2009. január 7., szerda
Bemutatták színházunk új főrendezőjét

Fotók: Gémes Sándor

Tudatos, tapasztalt vezető, aki kötődik a színházához, társulatához - többek között ezeket a jelzőket használta Gyüdi Sándor (képünkön középen), a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, mikor bemutatta Bodolay Gézát (képünkön jobbra), a Telihay Pétert váltó új prózai tagozatvezető főrendezőt a szerda reggeli sajtótájékoztatón. A jelenlévők megismerhették a 2009-es év első bemutatóit is.

Bodolay

bemutatásakor a színi direktor kiemelte még, hogy a rendező a közel negyed évszázados szakmai múltját mindössze három helyszínen - Szegeden, Kecskeméten és Budapesten - töltötte, ragaszkodik intézményéhez, társulathoz, jelen van testben, s lélekben; sajnos ennek az attitűdnek a hiánya okozta az évad első szakaszának problémáit.

Juronics Tamás

(felső képünkön balra)

, művészeti vezető hozzátette, hogy nemcsak személyes ismeretsége győzte meg az új főrendező szakmai kvalitásáról, hanem hogy alkalma volt a kecskeméti színház működésébe is beletekinteni, mikor a Kortárs Balettel vittek színpadra ott több előadást. Bodolay elmondta, hogy a Tisza parti teátrum nagyon fontos helyet foglal el szívében, hiszen e falak között vált igazán rendezővé.

Kedvezményes operajegyek

Az új tagozatvezető bemutatása után

Cilea

: Adriana Lecouvreur című a Mezzo fesztiválon már játszott operáról mondott néhány szót

Pál Tamás

. A színház első karmestere szerint bár a darab és a rendezés ugyanaz, mint a fesztiválon, az előadók mások, így a januári bemutató is tartogat sok újdonságot. Az operatagozat az év első hónapjában kezdi játszani a Figaro házasságát, amit egy fiatal rendező,

Anger Ferenc

állít színpadra,

Farkasréti Mária, Vajda Júlia

és

Kelemen Zoltán

főszereplésével. A zenei szekció programismertetése után

Gyüdi Sándor

fontosnak tartotta elmondani, hogy azok a komolyzene-kedvelők, akik jegyet vagy bérletet váltanak a szimfonikusok koncertjeire, kedvezményesen látogathatják az operaelőadásokat.

Kosztümös klasszikus és egy mesejáték

A napokban már két prózai műnek is lázasan folynak a próbái. Az egyik

Victor Hugo

regényéből készült színmű, a Királyasszony lovagja, amit

Znamenák István

rendez majd és a főbb szerepeket

Gubik Ági, Kamarás Iván, Horváth Illés, Megyeri Zoltán

alakítják. A darab 1699-ben játszódik,a színmű ennek megfelelően klasszikus, jelmezes alkotás.

Alan Ayckbourn

: Mr. A című interaktív mesejátékát

Toronykői Attila

rendezésében mutatják be. A Mr. A-t alakító

Janik László

, és a Susie-t megformáló

Erdélyi Tímea

örömüket fejezték ki, de ugyanakkor nagy kihívásnak is tartják, hogy gyerekeknek játszanak, akik bizony őszintén megmondják a véleményüket. A színház részletes programját

itt

olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.