/

Font: A mezőgazdaság rendezkedjen be a túlélésre!

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A mezőgazdaság a kormányzati megszorítások egyik áldozata lesz, hiszen a kormányzat továbbra sem képes vagy akarja megérteni, hogy éppen ez jelentheti a vidék, végső soron az ország éltető erejét. A Gráf József vezette tárca és a szocialista elit a családi alapú kis- és középbirtokok megerősítése helyett a téeszalapú tőkés nagybirtokok megsegítésére törekszik, a támogatások továbbra is csak egy szűk kör privilégiumát képezik. Ezekről a kérdésekről, valamint az értékesítéssel kapcsolatos gondokról is beszélt Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke makói látogatása során.

Font Sándor szerdán este a Csongrád megyei 7. választókerület Fidesz-elnöke, Mágori Józsefné, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Jobb Makóért Egyesület rendezvényén vendégeskedett, előadását telt háznyi közönség hallgatta a Kisbagoly étteremben. A fórumon a mezőgazdaság aktuális kérdései, a pénzügyi-gazdasági válságnak az ágazatra gyakorolt hatása, illetve az új földtámogatási rendszerrel (SPS) kapcsolatos kormányzati elképzelések kerültek terítékre.

A Fidesz parlamenti képviselője bevezetőjében kitért arra, hogy a magyarországi problémák nem csak és kizárólag a pénzügyi-gazdasági világválság következtében jelentkeznek, az országot, a magyar gazdaságot ugyanis fokozatosan tették tönkre az MSZP-SZDSZ-es kormányok. Éppen ezért különösen álságos, hogy a miniszterelnök a krízis kezelése helyett újabban azzal van elfoglalva, hogy a saját felelősségét szétterítse a civilekre, az egyházakra és természetesen az ellenzéki erőkre is, ugyanakkor a hatalmi erő továbbra is egy személyben Gyurcsány Ferencnél összpontosul.

Nehéz versenyezni az olcsó multikkal

A bizottsági elnök szerint dönteni kellene végre a mezőgazdaság tényleges szerepéről, s ahogy azt máshol már megértették, idehaza is el kellene fogadni: Magyarország nem létezik mezőgazdaság nélkül! Ez az ágazat ugyanis az élelmiszer megtermelése mellett a környezetgazdálkodáshoz, környezetvédelemhez is hozzájárul, biztosítja a vidék eltartóképességét, illetve a kultúra továbbhordozását.

A magyar termelők helyzetét nehezíti, hogy a fogyasztók körében egyre inkább hódít a multik által kínált olcsóbb, ám az esetek döntő többségében rosszabb minőségű külföldi áru. Miközben tehát idehaza szűkülést élünk át, a szomszédos országuk növelik agrártermelésüket, s Magyarországra hozzák be termékeiket.

Font Sándor úgy látja: a mezőgazdaság ebben a helyzetben csak annyit tehet, hogy túlélésre rendezkedik be, legalább a 2010-es választásokig. Ez pedig a nagy többsége számára igazi nagy harcnak ígérkezik, már csak azért is, mert a kormány a családi alapú kis- és középbirtok támogatása helyett jól érzékelhetően a téeszalapú tőkés nagybirtokok megsegítésére törekszik…

A legkomolyabb indulatok a közvetlen farmalapú támogatás (SPS) tervezett bevezetése körül tapinthatók ki. Mint ismeretes, ebben a rendszerben mind a hazai, mind pedig az uniós támogatási források annak járnának örökletes alapon, aki a 2006-os bázisévben bérelte a földet. A Fidesz számításai szerint ez tulajdonképpen 1 millió 800 ezer ember, földtulajdonos kisemmizését jelentené. Font Sándor a KDNP-s Latorcai Jánossal és Jakab István MAGOSZ-elnökkel közösen az Alkotmánybíróhoz fordult tavasszal, kifogásaikat a jogbiztonság, valamint a tulajdonhoz való alkotmányos alapjog sérelmére hivatkozva tették meg. Nemrégiben pedig Sólyom László köztársasági elnök jelezte alkotmányossági aggályait a taláros testületnek.

Ozgyin a Fidesz hivatalos álláspontjáról érdeklődött

A számtalan hozzászóló közül többen kitértek a támogatásokkal kapcsolatos anomáliákra. Ozgyin Mihály, a Csongrád Megyei Gazdakörök elnökségi tagja, megyei közgyűlési képviselő például értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz egyrészt Alkotmánybírósághoz fordult az SPS ügyében, másrészről viszont Nógrádi Zoltán parlamenti és megyei közgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere több fórumon nyíltan kiállt a támogatási rendszer és így Gráf József miniszter mellett. Ozgyin szerint az agráriumot csak hitelesen szabad képviselni. Font Sándor azt válaszolta: aki védelmébe veszi az SPS-t, az egyértelműen szembemegy a Fidesz álláspontjával, ám hogy ezt miért teszi, annak eldöntése nem az ő feladata.

A legtöbb kérdés egyébként arra vonatkozott, hogy Magyarország miért nem védi meg a magyar termelőket, a magyar árut külföldi riválisaival szemben. Font Sándor azt válaszolt: erős élelmiszer-biztonsági hálózat létrehozásával gátolni lehetne a külföldi, uniós, illetve harmadik országból származó termékek korlátlan beáramlását. Az ellenzéki politikus azzal biztatta a jelenlévőket, hogy a tiszta agrárkörnyezetben termelt tiszta élelmiszer hamarosan komoly potenciált jelent majd hazánk számára. Csak addig kell kihúzni valahogyan…

no images were found

Előző sztori

Karácsonyi játszóház a múzeumban

Következő sztori

Szeviép-Szeged: remek sansz a továbbjutásra