Közélet

Szegedre látogatott a kisebbségi jogok biztosa

Szegedre látogatott a kisebbségi jogok biztosa

2008. november 27., csütörtök
Szegedre látogatott a kisebbségi jogok biztosa

Fotó: Gémes Sándor

Országjáró körútjának állomásaként kétnapos Csongrád megyei látogatást tett Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman programja szerdán Szegeden zárult, ahol egyebek között a megyei és a szegedi kisebbségi önkormányzatok vezetőivel is találkozott, s tárgyalt az őket érintő aktuális kérdésekről.

Kállai Ernő

2007-es hivatalba lépésekor kezdte meg az országjárást, hiszen - mint azt szerdai szegedi sajtótájékoztatóján kifejtette - szilárd meggyőződése, hogy a kisebbségek gondjait egy budapesti íróasztal mögül nem lehet megtapasztalni, még inkább megoldani. Így aztán Vas megyétől Békésig gyűjti tapasztalatait a kisebbségi közösségek és a többségi társadalom együttélését illetően. Az ombudsman kedden a hódmezővásárhelyi integrált iskolakísérlet tapasztalatait vizsgálta, szerdán a Dél-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatalt, az Esélyek Házát, majd a Nemzetiségek Házát kereste föl, ahol a megyei és szegedi kisebbségi önkormányzatok vezetőivel találkozott. Csongrád megye nem tartozik a problémás területek közé, innen nem érkezik túlságosan nagyszámú beadvány, s kirívó jogsértést sem jegyzetek föl - fogalmazott a biztos. Kállai Ernő hozzátette: a Cserepes sori cigányok ügyében -

melyről a SZEGEDma.hu is többször beszámolt

- most indul egy nagyobb vizsgálat, ez azonban várhatóan több hétig is elhúzódik majd, hiszen alapos feltárást igényel. Kállai Ernő a SZEGEDma.hu-nak kifejtette, a szegedi kisebbségi önkormányzatok vezetőivel folytatott megbeszélései is megerősítették abban, hogy a feladatalapú finanszírozás rengeteg nehézséget okoz a kisebbségi közösségeknek. Az eszmecsere további témái az oktatás, illetve a kisebbségi önkormányzatok parlamenti képviseletének kérdései voltak. Újságírói kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, a

szegedi mentorprogram kapcsán kirobbant botrány

arra figyelmeztet, hogy bármiféle integrált oktatás esetén nagyon körültekintően kell kiválasztani a mentortanárokat, akiknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a mentorálást nem egzisztenciális, hanem lelkiismereti okokból szabad csak választani. Az országos helyzetre kitérve pedig annak a véleményének adott hangot, hogy égető szükség lenne egy integráló kisebbségpolitikusra, akinek „mozgalma" mind a kisebbségi, mind a többségi társadalom számára elfogadható, hiszen a valódi integráció csak kétoldalú folyamat eredményeként történhet meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.