Bulvár

Csongrádi betegtragédia - csak jövőre születhet elsőfokú ítélet

Csongrádi betegtragédia - csak jövőre születhet elsőfokú ítélet

2008. november 5., szerda
Csongrádi betegtragédia - csak jövőre születhet elsőfokú ítélet

Csak jövőre születhet elsőfokú ítélet a Szegedi Városi Bíróságon abban a perben, amely a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosa ellen indult egy mindszenti férfi halálával kapcsolatban - közölte Cseh Attila bírósági szóvivő szerdán az MTI-vel.

A doktornőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség. A per szerdai tárgyalási napján elhangzott tanúvallomások új megvilágításba helyezték a történteket abban az értelemben, hogy még nem egyértelmű, vajon a vádlott foglalkozási szabályt szegett-e. Erre tekintettel a bíróság kiegészítő szakvélemény elkészítésére kérte fel a szakértőket, s arra, hogy a tanúvallomások figyelembevételével nyilatkozzanak róla, fenntartják-e eddigi álláspontjukat. A következő tárgyalás ezért 2009. március 9-én lesz - tudatta a Csongrád Megyei Bíróság alelnöke. A vádirat szerint a haláleset 2007. április 6-án történt. A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján, fokozódó fulladásos panasszal. A felajánlott kórházi kezelést azonban saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a beteget a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték. Itt ügyeletes orvosként a vádlott fogadta.

Lajkó Szilvia

ügyész álláspontja szerint az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül küldte tovább a szentesi kórházba a férfit, arra hivatkozva, hogy területileg nem a vásárhelyi kórházhoz tartozik a beteg. A vizsgálatok elvégzésére szükség lett volna ahhoz, hogy megállapítsák igényel-e a beteg sürgősségi ellátást. Hódmezővásárhelyről egy orvos nélküli mentő a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudták megmenteni az életét; az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni rajta. A vádlott nem vallotta magát bűnösnek. Mint elmondta, jól ismerte a férfit, a korábbi években járó és fekvő betegként is többször kezelte. A beteg elsődleges fizikai vizsgálatát elvégezte, megvizsgálta pulzusát, ellenőrizte a végtagok ödémásodását, áthallgatta tüdejét, átolvasta a dokumentációkat. Az orvos véleménye szerint a beteg nem igényelt sürgősségi ellátást, szállításra alkalmas volt, semmilyen jel nem utalt állapotának későbbi rosszabbodására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.