Hétfő: még mindig ősz, még mindig fesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legtöbb hétfői rendezvényt ismét az Őszi Kulturális Fesztivál szervezte. Összesen hatot. Zene, kiállításban színház, kiállítás színház nélkül, színház archív filmen, vers és tudomány. A hétvégi lazítós hangulatot meg lehet hosszabbítani egy jó mozival, és este természetesen nem marad el a buli.

„Egy színház száz éve”

A Szegedi Nemzeti Színház fennállásának 125 éves évfordulója tiszteletére 9 részből álló vetítéssorozat indul a Somogyi-könyvtárban, a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának archívumából. Az első vetítésre hétfőn délután fél ötkor kerül sor „Egy színház száz éve” címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Kiállítás-megnyitó vagy színház? Egyik sem, hanem mindkettő.

A  Reök-palotában a FLASH Alko-talkshow vendége hétfőn 18 órakor Pacsika Emília. A Reök 2008 őszétől egy innovatív programsorozatot indít, melynek fókuszában a kortárs szegedi képzőművészek és alkotásaik állnak. Kéthetente hétfőn egy-egy neves, Szegeden élő képzőművészt látnak vendégül a Reök házibohócai, Mix szerepében Balog József és Max szerepében Herczeg Tamás. A program keretében Európában trendi kiállítási gyakorlat valósul meg, az ún. villámkiállítás: az ezen az estén bemutatkozó képzőművész kamaratárlata 1 hétig lesz látogatható. A rendhagyó talkshow keretében megismerhetjük a képzőművészt és a magánembert, mindezt játékos formában. A programsorozat szerkesztője Csikós Ildikó dramaturg, esztéta.

Dohnányi és Mozart Gulyás Mártával

Hétfőn kezdődik a IX. Szegedi Kamarazenei Fesztivál: az igazi komolyzene-rajongóknak lesz csemege Gulyás Márta (zongora) és az Akadémia Quartet koncertje ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben, (Tisza Lajos krt. 79-81.) hétfőn este hétkor. A műsoron Dohnányi: Szerenád Op. 10, W. A. Mozart: B-Dúr (Vadászat) vonósnégyes és Dohnányi: c-moll zongoraötös. Gulyás Márta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense és a kamarazenei tanszék vezetője, valamint 1992 óta a Madridi Reina Sofia Nemzetközi Zenei Főiskola kamarazenei professzora. A közönség elsősorban kamarazenészként ismeri. Lemezfelvételei a Hungaroton Lemezkiadó Társaságnál jelentek meg. Az Akadémia Quartet 1994-ben alakult meg. A vonósnégyes tagjai: Környei Zsófia (hegedű), Bodó Antónia (hegedű), Móré László (brácsa) és Maróth Bálint (cselló).

„Legyen a zene mindenkié!”

Az SZTE ZMK magánének szakos hallgatóinak koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők hétfőn, ugyancsak este 19 órakor SZTE Aulában (Dugonics tér 13.)

Visszhangok – Versektől a bluesig

A Millenniumi Kávéház (Dugonics tér 12.) várja vendégeit hétfőn 20 órától Savanya István estjére, Visszhangok – Versektől a bluesig címmel. “Amíg Szegeden éltem, főképpen a bluegrass, illetve a folk blues szerelmeseként ismerhettek az akusztikus zenét kedvelők. A mai napig is izgalommal játszom az ezekbe a műfajokba tartozó dalokat. Több mint két évtizede Kanadában élek, ahol a szülőföld hangjai csak nagyon halványan hallhatók. Ebből az elemi erővel rám törő igényből és hiányérzetből fakadón kezdtem versírással foglalkozni. Az idei költészet napjára készült el az Adj jelet! című kötet, amelyben költőtársaimmal, Sárhelyi Erikával és Székely-Nagy Gáborral jelentettünk meg válogatást eddigi írásainkból. Ez az est két részből áll, de közös vonásuk az a belső, intim hang, ami megzenésített verseken, dalokon, illetve bluesokon keresztül szólal meg.”

A tudomány határain innen és túl I.

Témák, amelyekről – legalábbis közérthető formában – ritkán hallunk: Fraktálok- önhasonlóság a természetben, „Amint fent, úgy lent…”, Részecske és hullám: a mérés (tudat) hatása az anyagra, A Gödel-tétel: a tudományos megismerés matematikailag bizonyított korlátja, és ami azon túl mutathat, Hogyan születnek a paradigmák? Nagy tudósok, akiktől emberileg is lehet tanulni: Nikola Tesla, Albert Einstein, Erdős Pál, Neumann JánosHétfőn 19 órakor az Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület (Juhász Gyula utca 36.) szervezésében, Havasi Ferenc előadását meghallgatva, többet tudhatunk meg mindezekről. Az előadás ingyenes.

Vadász Sándor és Vadász Anna fotókiállításának megnyitója

Kezdetben vitatták: művészet vagy csak mesterség. Ma már a fotó elnyerte méltó rangját a művészetek között. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban, (Ady tér 10.)
Vadász Sándor és Vadász Anna fotókiállítását este fél hétkor Dr. Molnár Gyula nyitja meg. „Egy Borsod megyei kis faluban eszméltem magamra, és az erdőre, mely házunkat körülölelte. A természet szeretete innentől kezdve meghatározó eleme életem alakulásának. Kedvenc területem: ahol élek, Magyarország, kedvenc témám: minden, ami természetes!”- mondja Vadász Sándor. „Két éve kezdtem el komolyabban természetfotózni apukám jóvoltából. Amikor tehetem, vele megyek. Nagyon szeretek virágokat, de kedvenceim a madarak. Úgy gondolom, hogy bármilyen foglalkozást is választok majd, a természet és a fotózás szeretete mindig is megmarad bennem”- vallja a még csak tizenéves Vadász Anna. A kiállítás megtekinthető október 18-ig.

PEKINGI ÉLMÉNYEIM

Hódi Anikó BMX versenyző aranyat ugyan most még nem hozott az olimpiáról, de élményeket annál inkább. Videoprojektoros beszámolóját hétfőn délután 17 órakor a Közéleti Kávéház rendezésében nézhetik/hallgathatják meg a SZTE Állam- és Jogtudományi Karán a  3. emeleti Társalgóban (Tisza Lajos krt.54.). Közreműködnek: Kiszin Miklós (bőgő), Moldován László (gitár, ének)

És pereg a film!

A Grand Caféban hétfőn 17 órától Lakatos Róbert 2008-ban készült Bahrtalo! (Jó szerencsét!) című filmjét vetítik, 19 órától Bollók Csaba híres filmje, az Iszka utazása van műsoron, 21 órától a Transylvania című francia filmet láthatják. A rendező: Tony Gatlif.

A Belvárosi Mozi hétfői műsora : a Zsigmond Vilmos teremben 15.30-tól és 17.45-től  A házinyuszi című amerikai produkciót láthatják, este nyolckor pedig A nyomozó. A Balázs Béla terem műsorán délután 16.15-től és 18.30-tól A nyomozó, 20.45-kor a Szerelem magyarázat nélkül című dán filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órakor és este fél kilenckor Az ajánlat című ausztrál-angol, 18.15-től pedig a Fél Nelson című amerikai filmet nézhetik meg.

Hétfőn is buli a buli! Ha még bírod (a hétvége után), rád várnak!

Tehát hétfőn:

A SZOTE KLUBBAN OJK Vetélkedő 22-24 óráig, utána buli Patkós Attilával.

A JATE KLUBBAN este 10-kor
BTK-s és ZMK-s Est – Hubertus 33 hostess promóció! Vad Fruttik és Jurij koncert. Házigazda: Dj. Alma. A Kisteremben: Dzsi & Zoll. BTK-soknak és ZMK-soknak ingyenes!

Előző sztori

Hétfőn kezdődik a IX. Szegedi Kamarazenei Fesztivál

Következő sztori

Kiállítás a diszkóbalesetek megelőzése érdekében