Közgyűlési ütésváltás Szeged fejlődéséről

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A megszokottnál kissé korábban ért véget a közgyűlés ülésének első része, a Fidesz-frakció egy temetés miatt azt kérte ugyanis Botka Lászlótól, hogy 10.40-kor rendeljen el szünetet. A napirend előtti felszólalások során Szeged egy helyben topogását, a beruházások hiányát és a munkahelyteremtések elmaradását boncolgatták az ellenzéki képviselők, a polgármester viszont azt mondta: a város fejlődik, s sajnálatos, hogy a jobboldal nem Szegedről, hanem róla beszél. A szokottnál egyébként eddig visszafogottabb szocialista politikus 34 percig bírta, hogy ne hozakodjon elő a Magyar Anna-üggyel…

A pénteki ülés kezdetén Botka László Szeged város emlékérmével jutalmazta az augusztus 20-án állami kitüntetésben részesült szegedieket.
A napirend előtti felszólások során Haág Zalán (KDNP) és Hüvös László (Fidesz) vonta kérdőre a városvezetést az elmaradt beruházások miatt. Haág Tanács Istvánnak a Népszabadságban megjelent emlékezetes cikkére utalva fejtegette, hogy Szeged nem élt az M5-ös autópálya kínálta eséllyel, s a tavalyi év elején a Biopolisz program részeként nagy dérrel-dúrral beharangozott, 68 milliárdos klinikai beruházás is köddé vált. Debrecenben 15 milliárdból fejleszt a Richter, mely először Szegeden próbálkozott, de a polgármester nem fogadta a céget. A képviselő szerint Botka László költséges kommunikációval igyekszik elfödni a valóságot, a válságot, ezzel szemben sürgősen párbeszédet kellene kezdenie a lakossággal, a civilekkel, az ellenzékkel. A polgármester válaszában azt mondta: értelmesen tárgyalni csak ugyanarról lehet, s míg a Fidesz róla, ők a városról beszélnek. A város fejlődik, letették az M43-as alapkövét, az egyetem közel 7 milliárdot nyert a műszaki-természettudományos képzés korszerűsítésére.
Hüvös László a tömegközlekedési nagyprojekt árnyoldalaira igyekezett felhívni a figyelmet: szakértői számítások szerint a rendszer csak a jegyárak drasztikus emelésével lesz fenntartható. Botka erre úgy reagált: a jegyárak három évre rögzítettek, de ezt követően sem kell tartani komolyabb változástól. A Fidesz frakcióvezetője az egészségügyi integrációt is bírálta, mondván: stagnál, illetve néhol romlik is az egészségügyi ellátás a városban. A polgármester viszont a rektorral és a klinikai központ elnökével tartott korábbi sajtótájékoztatóra utalt: az egészségügy átalakítása terveknek megfelelően, az egyetem megelégedésére folyik.

Fideszes füles Botkától, piros fejvédő Szőregről

Egy következő hozzászólás kapcsán vita alakult ki a tápéi csatornázás kapcsán Juhász Gyula (KDNP) és Katona Gyula (MSZP) között: utóbbi kifogásolta, hogy a Juhász nevével fémjelzett tápéi lapban bírálják a beruházást, melynek ő volt az egyik vezéralakja. A megtámadott KDNP-s politikusnak Botka László azt mondta: amíg Katona Gyula le nem kever neki egy fülest „fideszes módra”, addig nincs oka panaszkodni. Juhász Gyula egyébként később szót kapott az ügyben.
Ezt követően Iványi Aurél, Szőreg MSZP-s képviselője tartotta melegen a megyei közgyűlés elnöke körül kirobbant ügyet a teremben: asztalára helyezett egy piros kick-boxos fejvédőt.
A szünet előtt még az oktatási intézmények nyári felújításának, illetve a 2002-2008 közötti szegedi panelprogramnak a beszámolója, valamint az ezekkel kapcsolatos vita volt napirenden.
Az ülés második részéről – ahol már a tényleges napirendi pontok következnek – természetesen beszámolunk majd a SZEGEDma.hu olvasóinak.

Előző sztori

Magyar Anna szerint nincs miért feladnia

Következő sztori

Levél Szívnek