/

Néptánc, néptánc és Benyovszky

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A Szegedi Szabadtéri Játékok Szentivánéji álmának “világok találkozása” után most a “népek találkozására” készülnek a Dóm téren bemutatandó következő produkcióban, a Benyovszkyban. Addig is azonban javában folyik tovább a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál, tegnap este 6 órától utcai vigasság zajlott a Dugonics téren.

Míg a magyar táncosok már próbálnak is a Benyovszkyra, közben nem maradnak el az utcai vigasságok sem (képeinken a tegnapi, Dugonics téri vigasságok láthatók). Simoncsics János fesztiváligazgatóval készített korábbi interjúnkban megtudtuk: a táncosokban él az a vágy, hogyha elmennek valahová fellépni, megmutathassák repertoárjukat, ezét a külföldi táncosokat is több helyen – így például Ópusztaszeren, Deszken és Üllésen is – “táncoltatják”, miközben táncházak is színesítik Szeged második legrégebbi rendezvényét.

A táncosok augusztus legelején megmutatták magukat a szabadtéri újszegedi színpadán is, az esemény záróprodukciója pedig a Dóm téren előadott Benyovszky lesz. A híres, 18. századi felvidéki világutazó nemes – aki utazásaival megelőzte James Cookot is – életéhez a Ghymes együttes egyik alapító tagja, Szarka Tamás szerzett az európai és keleti népzenét ötvöző, valamint az egzotikus tam-tam ritmusokat sem nélkülöző dallamokat. Benyovszky élete állomásainak megfelelően felvidéki, szlovák, lengyel, francia, afromagyar és szibériai együtteseket is meghívtak a produkcióra. Szarka Tamás azt nyilatkozta, a Ghymest ismerőknek még némi meglepetést is tartogat a darab zenéje, hiszen tőlük soha sem hallott, igen különleges zenei hangzások is lesznek a darabban.

A Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájában látható zenés táncjátékra augusztus 9-én és 10-én kerül sor a Dóm téri színpadon.

Előző sztori

Janics Natasa két szép sikert remél Pekingtől

Következő sztori

Labdarúgás: pénteken szurkolói ankét Szegeden