Megvédte olimpiai bajnoki címét Janics Natasa és Kovács Katalin kettőse!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A tegnap megszerzett arany, ezüst és bronz után szombaton újabb érmeket reméltek a magyar szurkolók a kajak-kenu válogatott tagjaitól. A hat 500 méteres fináléból ötben állt rajthoz magyar hajó. Sajnos az érmek számában elmaradtunk a várakozástól, hiszen csupán egy egységünk állhatott dobogóra: a szegedi Janics Natasa Kovács Katalinnal az oldalán viszont ismét olimpiai bajnok lett! Kovács egyéniben negyedikként végzett, Vajda Attila kilencedik lett a rövidebb távon.

Először a férfi K-1 küzdelmeit rendezték, ahol kétszeres olimpiai bajnokunk, Vereckei Ákos is az esélyesek közé tartozott. Ugyanakkor gyakorlatilag a többiek is elmondhatták ugyanezt magukról, hiszen bombaerős mezőny jött össze, egyértelműen a világ kilenc legjobb férfikajakosa csapott össze az érmekért a rövidebb távon. 450 méterig az olimpiai és világbajnoki címvédő kanadai van Koeverden haladt az élen, ám óriási hajrát vágott ki az 1000 méter bronzérmese, az ausztrál Ken Wallace, s megszerezte az első helyet a kanadai és a hosszabb táv bajnoka, a brit Tim Brabants előtt. Vereckei a pontszerző hatodik helyen végzett.

A második döntőt a kenusok vívták, köztük a tegnap Magyarország első pekingi aranyérmét megszerző szegedi Vajda Attilával. Attilának ez a gyengébbik száma, 500-on középdöntőznie is kellett, de szenzációs formája és ereje láttán nagyon bíztunk a sikerben. 1992-ben a bolgár Buhalovnak, 1996-ban a cseh Doktornak már sikerült a hasonló ötkarikás duplázás. Egy biztos: a magyar fiú mindenféle vesztenivaló nélkül vághatott neki a távnak. A rajt azonban sajnos nem sikerült a legjobban, s mint kiderült: innen már nem is volt felállás. Attila végig a mezőny utolsó helyén haladt, s távolról nézte azt is, ahogy az orosz Opaljev megnyeri a versenyt a spanyol Cal és az ukrán Cseban előtt. Elkeseredésre persze semmi ok, hiszen az 500-as döntő már csak bónusznak számított az 1000 méteren szerzett olimpiai bajnoki cím után.

Női K-1-ben világbajnoki és Európa-bajnoki címvédőnkért, Kovács Katalinért (második képünkön) izgulhattunk, aki végre egyéniben is szeretett volna az olimpiai dobogó tetejére állni. Sajnos azonban ez az álma ezúttal sem vált valóra, hiszen bár 300 méterig a mezőny élén haladt, a végére elfáradt, s hárman is elhúztak mellette. Kati csak negyedik lett, ami hatalmas csalódás. Óriási meglepetésre az ukrán Oszipenko-Radomszka lett az olimpiai bajnok, az ezüstérmet az olasz Idem, a bronzot a német Wagner-Augustin nyakába akasztják. Kérdés, Katinak lesz-e ereje talpra állni, hiszen hamarosan Janics Natasával párosban is helyt kell állniuk.

Következett a férfi K-2, s ott a nap legnagyobb meglepetése: a spanyol Craviotto-Perez páros megverte a szám többszörösen megkoronázott királyát, a német Rauhe-Wieskötter egységet. A germánok óriásit hajráztak, de nem tudták ledolgozni a korábban összeszedett másfél hajónyi hátrányt. Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor sajnos érem nélkül távoznak Pekingből, hiszen a fehérorosz Piatrushenka-Makhneu hajó is eléjük került, így negyedikként értek a célba.

A C-2 döntőjében nem voltunk érdekeltek, hiszen a Sáfrán testvérek elvéreztek a középfutamok során. Itt végül a kínai Meng és Jang párosa megvédte Athénban szerzett elsőségét, megelőzve az orosz Ulegin-Kosztoglod és a német hajót Gille-Wylenzek hajót.

Szerencsére a végére nekünk is jutott öröm, hiszen Kovács Kati felállt a padlóról, s Janics Natasával (harmadik képünkön) párosban magabiztos versenyzéssel nyert aranyat női K-2-ben! A magyar kettős remekül osztotta be az erejét, a hajrában állva hagyta a riválisokat. A szegedi klasszisnak egyébként ez volt a harmadik olimpiai bajnoki címe, hiszen Natasa négy éve egyéniben és párosban is győzni tudott. A magyarok mögött most a lengyelek, Mikolajczyk-Konieczna és a franciák, Delattre-Viard zártak.

Kajak-kenus küldöttségünk pekingi mérlege: két arany, egy ezüst, egy bronz. A Démász-Szeged versenyzői közül Janics Natasa egy arannyal és egy ezüsttel, Vajda Attila egy arannyal, Sík Márton pedig egy ötödik hellyel térhet haza a kínai fővárosból.

Előző sztori

Bartók-bezárás: ki és mennyiben felelős?

Következő sztori

Hétvégi programajánló: foci és lovasnapok