Bulvár

Nyílzápor hullott Ópusztaszeren

Nyílzápor hullott Ópusztaszeren

2008. július 20., vasárnap
Nyílzápor hullott Ópusztaszeren

Fotók: Gémes Sándor - SZEGEDma

Ezerkétszázötven íjász monumentális nyílzáporral, félelmetes csatakiáltásával emlékezett meg honfoglaló eleink harcairól szombaton Ópusztaszeren. A "Nyílzáport" második alkalommal rendezték meg a történelmi emlékparkban.

A Csongrád Megyei Önkormányzat által is támogatott program a Kárpát-medencei Íjászok Találkozójának része volt - mondta

Faragó Csaba,

a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja. A szövetség 2007-ben ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, de azt, hogy hányan foglalkoznak íjászattal az országban, nehéz megállapítani; a szombati egész napos rendezvénynek, csakúgy mint tavaly, az is célja volt, hogy a létszám felől pontosabb adatokat gyűjtsenek - tette hozzá a szakember. A szövetségnek országosan kilencvenhat tagszervezete van. A jelentkezőkkel a mini csoporttól a veteránig foglalkoznak. Öt kategóriában versenyeznek: történelmi-, pálya-, terep-, vadász- és futás-íjászat. Ezt a jövőben a lovas szakággal szeretnék kiegészíteni - árulta el Faragó Csaba.

Magyar Attila

, az Őskultúra Alapítvány vezetője, a Nyílzápor megálmodója elmondta: 2007-ben,

Árpád

vezér halálának 1100. évfordulóján döntöttek úgy, hogy arról szeretnének méltóképpen megemlékezni. Ekkor született meg az ötlet, hogy ha lehet, az évforduló számával azonos mennyiségű nyíl hasítson az ég felé. Abban az évben ez nem teljesült, de az idén már túl is szárnyalták azt, hiszen ezerkétszázötven íjász állt "csatasorba". A hagyományőrző elmondta, hogy az ünnepre Bulgáriától a Felvidékig, Erdélytől Újvidékig érkeztek íjászok. Sokan buszokat szerveznek, jurtákat készítenek azért, hogy Ópusztaszeren felállíthassák a magyarok egykori otthonát, és részt vegyenek az íjásztalálkozón. A sikeres Nyílzápor után az este népzenei koncertektől volt hangos, fellépett a Ghymes együttes is. A rendezvény éjszaka az ősök világát megidéző dobszóval és sámánénekekkel zárult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.