Moziajánló: X plusz kettő az egyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

No végre, van miért kilátogatnom a belvároson kívül álló moziba! Erre e történetre (WALL-e) ráadásul gyerkőccel együtt mehetünk. Persze nem muszáj kerülnünk a belvárost sem, a helyi filmszínházban is van látnivaló bőven.

Nem tagadom, nagy X-akták rajongó voltam, de a sorozat kikopásával eszembe sem jutott volna régi videók közt kutatni, meg van-e ez vagy az az epizód. A két főszereplő azóta sokat próbálkozott más szerepekben feltűnni, de úgy tűnik, nekik az a bizonyos X a keresztjük. S ha már be lettek skatulyázva, hát kihúzták őket onnan egy új film erejéig. Gondolom, ebbe a 100 percbe – míg feltűnnek, majd megkísérlik megmenteni a világot – mindent beleadtak, és biztos vagyok benne, hogy a sztori szélesvásznon jobban lejön, mint a 17 colos monitoron, de Muldert és Scullyt a hegyekben töltendő telelésre hagyom. A havas tájak és a borzongás azonban üdítő lehet másnak az újra melegedő nyárban. A történet háromnegyed hattól és nyolctól pereg a Belvárosi moziban.

Aki este háromnegyed kilenctól egy kipróbáltan jó darabot (Harold Pinter, itthon is játszották valamelyik fővárosi kamarában) akar látni, és a krimit sem veti meg, annak itt a kínálkozó alkalom, hogy belekóstoljon a “Mesterdetektív” filmes adaptációjába. Annál is inkább, mivel ez egy korábbi jól sikerült kísérlet újra (vagy fel)forgatása. A színpadi sikeren felbuzdulva 72-ben vették fel a Laurence Olivier-Michael Caine szereposztású thrillert, mely az Oscar-jelölésig vitte. Nos, ez mozi mindmáig megállja a helyét a vásznon, de Shakespeare-feldolgozásairól ismert Kenneth Branagh gondolt egyet, és képileg a korhoz igazította, felfrissítette a két férfi szellemi párbaját. Ráadásul – micsoda csavar – az idősödő férfi szerepét a korábban a feleség csábítóját játszó Michael Caine alakítja! Utóbbi annak idején jóképűnek számított, de mára az ezzel kapcsolatos fogalmak jelentősen megváltoztak, mint ezt alábbi két melléklet összevetése is jól példázza. Érdemes néhány percnyi időt szentelni a két képi világ összehasonlító elemzésére is. (Hű, de szabatosan fejeztem ki magam!)

Sleuth (1972):

A “Mesterdetektív” két generációval később, ma:

A másik párhuzamot a két előzetesben megszólaló zene adja elsőre. A legendás – a jövőt az orwelli 1984-re datált múltba helyező – kultfilm, a Brazil keserű-édes víziói köszönnek vissza a Wall-E animált világában. A mintegy rossz házibuli után hátrahagyott, lelakott bolygón feledt házitündér, a takarító-robot úgy éli életét, mintha mi sem történt volna… Így jár, akit így programoznak! De a világ elmúlásáról mit sem tudó ketyere dolgos mindennapjait egyszer csak felbolygatja az idegenek látogatása… Ami ezután következik, az egyfajta cyber-szerelem, vagy mi, de a skacok, ha elrángatjuk őket magunkkal a Plázába, a Cinema Citybe, élvezni fogják a műsort, ahogy titkon mi is.

Animált jövő: Wall-E

Retró-futurista múlt? (Irány a kölcsönző!)

Előző sztori

Maszkaland-gyerektoll: Vége a dalnak…

Következő sztori

Fejedelmi módszerek Szegeden