Marica grófnő péntektől újra a Dóm téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavalyi hatalmas siker után péntektől újra láthatja a szegedi Dóm téren Kálmán Imre népszerű operettjét, a Marica grófnőt a közönség. Az Eszenyi Enikő rendezte darabot, melyet tavaly Kálmán Imre születésének 125. évfordulója alkalmából állítottak színpadra, a nézők szinte visszakövetelték – mondta Gulyás Zsuzsanna, a fesztivál sajtóreferense.

A siker garanciája a változatlanság: péntektől három estén át újra a tavalyi sztárok lépnek majd fel, többek között Lukács Gyöngyi, Pindroch Csaba, Nagy Ervin, Tordy Géza, Nyári Zoltán, Lehoczky Zsuzsa és Király Levente játszik a Dóm téren.
Bár a névsor változatlan, az előző nyárhoz képest eggyel több Nemzet Színésze áll majd a szegedi deszkákon, hiszen a Csekkot megformáló Király Levente mellett immár a Populescu Dragomir Móricot alakító Tordy Géza is a cím birtokosa, a címszereplő Lukács Gyöngyit pedig azóta Kossuth-díjjal jutalmazták.
Több színésznek és a rendezőnek is fordulópontot jelentett a Marica grófnő, hiszen Eszenyi Enikő életében először dirigált a Dóm téri színpadon, a szereplők legtöbbje pedig prózai színészként első ízben csillogtathatta meg képességét egy operettben. Nem beszélve Lukács Gyöngyiről, aki világhírű operadívaként először a szegedi szabadtéri színpadon vállalt részt egy operettben. Elmondása szerint a szerepet elsősorban Eszenyi Enikő extravagáns koncepciója, a remek partnerek, valamint a Dóm tér varázslatos atmoszférája miatt vállalta.
A fogadalmi templom előtt már állnak a Kentaur által megálmodott elképesztő méretű díszletek is: a világrekorder, gigantikus, 22 méter hosszú és 17 méter magas hegedű, a 11 méteres, 6,6 méter magas és 3,2 méter széles vörös körömcipő, valamint a díszlet részét képező 10 méteres kesztyű, melynek mását Lukács Gyöngyi dobja majd el az előadásban.
Nemcsak a díszlet méretei, hanem a stáb létszáma is impozáns: mintegy háromszáz fő segíti a produkció létrejöttét. Fellép többek között a Szegedi Szimfonikus Zenekar hetven muzsikusa, egy nyolcvanfős énekkar, s szerepet kap a hetventagú tánckar is.
A Marica grófnőt pénteken, szombaton és vasárnap 21 órától mutatják be, az esetleges esőnap pedig a hétfő lesz. A SZEGEDma.hu hamarosan további beharangozó írásokkal jelentkezik a darabbal kapcsolatban.

Előző sztori

Szeged nem lehet Botka homokozója

Következő sztori

Politikailag óvatos – blogszemle