Kultúra

Katonai parádé 1848-at idézve - galériával!

Katonai parádé 1848-at idézve - galériával!

2008. július 31., csütörtök
Katonai parádé 1848-at idézve - galériával!

A szőregi csata emlékezete Szegeden és környékén

Fotók: Gémes Sándor

Pénteken öt órakor igazi időutazásban vehet részt, aki kilátogat a Széchenyi térre. Egy katonai toborzóval ekkor kezdődik ugyanis a XI. Nemzetközi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozó. A szőregi csata 159. évfordulója alkalmából tartott rendezvény hét végi programsorozatát a városházán ismertették csütörtökön a szervezők.

A sajtótájékoztatón a főszervező, az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület részéről az elnök,

Vass László

és a titkár,

Magyarossy József

beszélt.

Iványi Aurél

Szőreg képviselőjeként a távlati tervekről is tájékozatta a médiát.

Komoly katonai játék

Idén öt ország - Ausztria, Szlovákia, Németország, Románia és Szlovénia - katonai díszbe öltözött hagyományőrzői teremtik meg a 19. századi szabadságharc légkörét. Tíz huszárcsapat ötvenegy lóval vonul majd a gyalogosok előtt a pénteki toborzó helyszínére, a Széchenyi térre. Innen színes felvonulással mennek ki huszárjaink Szőregere, aztán miután kialakították táborhelyüket - a Kossuth Lajos Általános Iskolában -, visszatérnek Szegedre, hogy folytassák a hírverést. Szombat délelőtt ismét egy díszszemlére vonulnak a katonák a Széchenyi térre, csakhogy ezúttal bejárják Szőreg, Újszentíván és Újszeged központjait is. Délelőtt koszorút helyeznek el az Aradi vértanúk terén 11.45-kor. Délután a nyílt táborbemutatót követve az újszentiváni Trianon-emlékműnél helyeznek el virágokat a hagyományőrzők. A község lovas parkjában este nyolc órától hagyományőrző bált rendeznek a szervezők. A vasárnap a csata napja

(lenti galériánkban a tavalyi ütközet képei tekinthetők meg)

. A résztvevők először a szőregi Hősök terén koszorúznak fél tízkor, majd az egykori bánya helyén kialakított harctéren csapnak össze egy színes, látványos katonai játék keretében tizenegy órakor.

Távolban már egy tájház áll

A szervezők elmondták, hogy a hagyományőrző egyesület célja a hagyomány- és a történelemismeret átadása a fiataloknak s az időseknek egyaránt. Szerveznek konferenciákat, iskolai vetélkedőket, rendhagyó történelemórákat is, sőt segítenek a Belvárosi temető honvéd sírjainak feltárásában is. A sajtótájékoztató végén a résztvevők kifejezték, hogy szeretnének egy állandó kiállítóhelyet, tájházat létrehozni Szőregen, ahol az egykori település történelmi kincseit tekinthetnék meg a helyiek és az idelátogatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.