Közélet

Ásó, kapa: indulhat a 43-as feltárása

Ásó, kapa: indulhat a 43-as feltárása

2008. július 11., péntek
Ásó, kapa: indulhat a 43-as feltárása

Fotók: Gémes Sándor

Pénteken megtörtént ez első ásónyomnyi föld kivétele a leendő 43-as autópálya régészeti feltárásának egyik Szegedhez közeli helyszínén. E jelképes tett kapcsán jelentette be a sajtó népes számban megjelent munkatársai előtt a hétfőn kezdődő régészeti munkák indítását Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója (képünkön).

Az eseményre azt követően került sor, hogy csütörtökön a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén elfogadták a Móra Ferenc Múzeumnak az M43-as autópálya régészeti feltárására vonatkozó nyolcszázmilliós szerződését. A szerződés jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály az elől, hogy megkezdődhessen a területen a régészeti munka. A sajtóeseményen a megyei múzeumigazgató meglobogtatta az aláírt szerződést. A vaskos paksamétában foglaltak szerint hét-nyolc csoportban dolgoznak majd a régészek, hogy jövő év április 30-ig Makóig átadhassák a területet az építőknek.

Zombori István

múzeumigazgató bízik benne, hogy kegyes lesz hozzájuk az időjárás, hiszen télen-nyáron dolgozniuk kell a határidő tartásának érdekében. Rajtuk nem fog múlni, jelentette ki, hozzátéve, hogy a Szegedtől a Tiszáig elterülő szakasz ígérkezik az egyszerűbb esetnek. Ez az olajkutatók által többször feltúrt terület - véleménye szerint - nem tartogathat meglepetéseket, míg a túlpart magasabban fekvő részei ősidők óta lakottak, ráadásul ott ez eddig az ekéken kívül nemigen bolygatták a földet - egybefüggő termőföldeken kutakodnak majd.

Magyar Anna

fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a megyei múzeum munkatársai az elvégzett munkát követően két-három hónappal jutnak a szerződés szerint pénzeszközökhöz, az önkormányzat addig gyakorlatilag előfinanszírozza e tevékenységet. A megyének ezek a gesztusai alkalmanként tízmilliókat jelenthetnek, de mivel égető szükség van a munkák mielőbbi megkezdésére, ezt állják, minden elvesztegetett nap emberéletetekben mérhető lehet ugyanis. A harmincegy lelőhelyen a helyi erőket az ELTE Régészeti Intézetének munkatársai segítik ki, a leletekről pedig folyamatosan beszámolnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.