Nyolcvanketten szereztek PhD-fokozatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) doktori iskoláiban nyolcvanketten szereztek PhD-fokozatot ebben a félévben – tájékoztatta az SZTE Doktori Intézetének igazgatója az MTI-t pénteken.

Legtöbben (összesen 31 hallgató) a Természettudományi és Informatikai Karon (TTIK) teljesítették a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges követelményeket – mondta Klukovits Lajos az egyetemen rendezett ünnepi doktoravatást megelőzően. Emellett a bölcsészkaron 17, az orvoskaron 15; a jogi- és a gyógyszerészkaron 9-9; a Gazdaságtudományi Karon pedig egy ember kapta meg pénteken a doktori címét.
Az SZTE tizennyolc doktori iskolájában mintegy hétszáz doktorandusz tanul, közülük háromszázharmincan államilag támogatott helyen.
Klukovits Lajos elmondta: a Magyar Akkreditációs Bizottság a közelmúltban vizsgálta a doktori iskolákat, hogy milyen szinten felelnek meg az új felsőoktatási törvénynek. Ezen a vizsgálaton minden szegedi doktori iskola legalább egy feltételesen megfelelt minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy apróbb hiányosságok ugyan vannak, melyek néhol csak adminisztrációs kérdések, de nagy probléma nincs. Jelenleg az SZTE egy intézménye, a Matematika és Számítástudomány teljesítette előírás szerint a szükséges tudományos és személyi feltételeket.
A következő tanévben az egyetem 118 doktoranduszhallgatót vehet föl államilag támogatott helyre, valamivel többet, mint korábban. A finanszírozott keretszám növekedése annak köszönhető, hogy – a Budapesti Corvinus Egyetem után – az SZTE doktori iskolái működnek legeredményesebben, vagyis a diákok közül a végbizonyítvány megszerzését követő három éven belül itt szereznek a legtöbben tudományos fokozatot – tudatta az igazgató.
A bővítés azonban átcsoportosítással is jár, az uniós követelményeknek megfelelően ugyanis a természettudományos és műszaki végzettségű doktoranduszok számát növelni, míg a bölcsész- és társadalomtudományi doktorok számát csökkenteni kell. Így az előbbiek 19 fővel többet vehetnek majd fel, míg utóbbiak 4-gyel kevesebbet.
Az SZTE indította doktori képzések államilag finanszírozott helyeire tudományterülettől függően egyébként két és fél-, négyszeres a túljelentkezés; a felvételizők zöme a szegedi egyetemről kerül ki – mondta Klukovits Lajos.

Default thumbnail
Előző sztori

Ma kezdődik Szegeden a kajak-kenu ob

Default thumbnail
Következő sztori

Baross Gábor a Szegedi Szimfonikus Zenekar élén

Legutóbbi hasonló cikkek