Két újabb egység váltott pekingi repülőjegyet

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor – SzegedMa

A kajakos Kovács Katalin és a kenus Kozmann György, Kolonics György duó is kiharcolta a pekingi csapattagságot K-1, illetve C-2 500 m-en a szegedi kajak-kenu Mol Világkupán, amely a hazai válogatott számára egyben olimpiai válogató is.
Mindkét egységnek – mint a tavalyi vb győztesének – védettséget adott ezekben a számokban Angyal Zoltán szövetségi kapitány, nevezetesen, hogy ha a világkupán az első két hely valamelyikén végeznek és megelőzik a másik magyar indulót, nem kell tovább válogatózniuk.
Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt küzdelemben, női K-1-ben a két hete Fábiánné Rozsnyói Katalinnal szakító, s azóta Sári Nándorral készülő, friss Eb-győztes Kovács Katalin (képünkön) egyik legnagyobb ellenfele a továbbra is a sikertrénerrel dolgozó, 2006-ban vb-aranyérmes Benedek Dalma volt, persze a külföldi riválisok is arra törekedtek, hogy borsot törjenek a hazai favoritok orra alá. Kovács és a német Katrin Wagner-Augustin kapta el a legjobban a rajtot, Benedek kissé beragadt, így féltávhoz Kovács, Wagner, Benedek sorrendben érkeztek. Kovács kezében aztán a táv második felében sem remegett meg a lapát, jelentős előnye bőven kitartott a célig, s bár Benedek remekül hajrázott, ez csak a német kajakos megelőzésére és a második helyre volt elég. Kovács Katalin ezzel pályafutása harmadik olimpiájára készülhet, és először állhat majd rajthoz egyesben.

Kovács: „Még van min javítanom”

„Természetesen nagyon örülök, bár nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert úgy érzem, mind a három számban, így egyesben, párosban és négyesben is van még min javítanom, javítanunk. Sokan kérdezik most tőlem, hogy elégtételt érzek-e egyesben a 2004-ben történtek miatt, de nincs bennem ilyen érzés. Készülök az olimpiára, még sok idő van hátra” – nyilatkozta Kovács.
A férfiak hasonló számában is bombaerős volt a finálé mezőnye, amelyben két magyar, Vereckei Ákos és Benkő Zoltán próbálkozott, ráadásul egymás melletti pályákon. A dobogóra egyiküknek sem volt esélye, előbbi végül hatodik, utóbbi pedig kilencedik, azaz utolsó lett, de Vereckeit legalább vigasztalhatja a tény, hogy a válogatógyőzelem az övé lett. A versenyt a kanadaiak olimpiai címvédő klasszisa, Adam van Koeverden nyerte.
A kenusoknál a szegedi kedvenc, Vajda Attila – aki pénteki, 1000 m-es győzelmével már belapátolta magát a pekingi csapatba – hatalmas hajrával, célfotós döntéssel (12 ezredmásodperccel) megelőzve a németek csillagát, Andreas Dittmert , ismét elsőként haladt át a célvonalon, azaz bravúros duplázást mutatott be. Az már korábban eldőlt, hogy a válogatót is ő nyerte, ugyanis Fürdök Gábor csak a B döntőbe kvalifikálta magát, és összesítésben a 15. lett.
Férfi K-2-ben Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor pénteki fölényes győzelme után ismét emlékezeteset produkált: a rossz rajt után méterről méterre kapaszkodott fel, majd 300-nál már az ő hátukat nézte a mezőny, benne a németek olimpia, világ- és Európa-bajnok kettősével, az évek óta veretlen Ronald Rauhével és Tim Wieskötterrel . A magyar duó a végét is remekül bírta, s végül parádés sikert aratott, így Kammerer – miután csókot dobott a közönségnek – jogosan cuppantott egyet a saját bicepszére is. A finálé másik magyar résztvevője, a fiatal Szalay Tamás, Papp Sándor kettős hetedik lett.

Kolonics ötödször ötkarikás

C-2-ben szintén két hazai párosnak szurkolhatott a publikum. Az olimpiai csapattagságért is lapátoló Kozmann, Kolonics duó remekül versenyezve második lett az olimpiai címvédő kínaiak mögött, ezzel már készülhet az ötkarikás játékokra – Kolonics pályafutása során ötödször! –, míg a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály kettős kilencedikként ért be.
”Most sokkal jobban sikerült a pályánk eleje, mint szokott, ennek nagyon örülök és annak is, hogy nem sokkal kaptunk ki a kínaiaktól, ez abszolút behozható különbség. Egyértelműen megkönnyebbülés, hogy már most bekerültünk a csapatba. Hogy mennyiben más az ötödik olimpiámra készülni, mint a korábbiakra? Még nem tudom, dolgozunk keményen és majd meglátjuk, ez mire lesz elég” – fogalmazott Kolonics.
Az 500-as program zárásaként a szintén óriási érdeklődéssel kísért női páros fináléját rendezték: Kovácsnak és Benedeknek is mintegy háromnegyed órája volt arra, hogy áthangoljon az egyes után, előbbi olimpiai bajnok társával, Janics Natasával , utóbbi pedig Paksy Tímeával szállt vízre. A számot végül a németek nyerték nagy fölénnyel, Kovácsék a második, Paksyék pedig a harmadik helyen értek a célba.
Női K-4-ben már pénteken lebonyolították a finálét, míg a férfiaknál K-4-ben és C-4-ben nem rendeznek versenyt 500 m-en.

Az 500 méteres versenyek eredményei

férfiak:
K-1:
1. Adam van Koeverden (kanadai) 1:45.422 p
2. Marek Twardowski (lengyel) 1:45.998
3. Eirik Vearas Larsen (norvég) 1:46.454
…6. Vereckei Ákos 1:47.672
…9. Benkő Zoltán 1:48.836
K-2:
1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor 1:35.292
2. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német) 1:35.628
3. Richard Dober, Andrew Willows (kanadai) 1:35.838
…7. Papp Sándor, Szalay Tamás 1:39.090
C-1:
1. Vajda Attila 1:56.085
2. Andreas Dittmer (német) 1:56.097
3. Sebastian Brendel (német) 1:58.683
…15. (a B döntőben 6.) Fürdök Gábor
C-2:
1. Meng Kuan-liang, Jang Ven-Csün (Meng Guangliang, Yang Wenjun, kínai) 1:48.895
2. Kozmann György, Kolonics György 1:49.171
3. Tomasz Wylenzek, Christian Gille 1:49.897
…9. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály 1:52.993

nők:
K-1:
1. Kovács Katalin 1:57.776
2. Benedek Dalma 1:58.178
3. Katrin Wagner-Augustin 1:58.796
K-2:
1. Nicole Reinhardt, Fanny Fischer (német) 1:48.067
2. Kovács, Janics Natasa 1:49.621
3. Paksy Tímea, Benedek 1:50.059

Default thumbnail
Előző sztori

Új kötet Gross Arnold grafikusművész rézkarcairól

Következő sztori

Kammerert, Kucserát és Vajdát is mentesítené a kapitány

Legutóbbi hasonló cikkek